Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Branka RadovicСа жаљењем обавештавамо студенте, професоре и запослене о смрти ванредног професора у пензији Слободана Лазаревића, који је био драгоцени део наше академске заједнице од њеног оснивања.

Рођен је 15. октобра 1949. године у Крагујевцу. Дипломирао је Југословенску књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду на коме је, потом, и магистрирао. Магистарски рад „Мисао о литератури и уметности у есејистичком делу Душана Матића“ одбранио је 1983. године у Београду, а својом докторском тезом „Стваралачко присуство мита у савременој српској литератури и уметности“, коју је одбранио на групи за мултидисциплинарне студије Филозофког факултета у Београду 2000. године, указао је на своје истраживачко упориште ˗ однос између литературе и уметности. Професор Лазаревић био је изузетно предан свом професионалном раду и научним истраживањима, која је започео пре свога универзитетског периода. Након доласка на Универзитет у Крагујевцу, продужио је своје изузетно ангажовање у области светске књижевности и уметности. Убрајао се међу наше најзначајније и најкомпетентније истраживаче у подручју књижевности, али и сликарства и музике и њихових међусобних веза и условљености. Његов научни рад обухватао је дубоке анализе историје уметности и њихов контекст, доприносећи разумевању уметности у ширем смислу.

Свој професионални рад на педагошком пољу започео је заснивањем радног односа као стручни сарадник на Филолошко-уметничком факултету давне 1996. године, када су студије филологије у Крагујевцу биле Наставно одељење Филолошког факултета у Београду. Својом посвећеношћу и стручношћу, достигао је звање ванредног професора и наставио да буде интегрални део Факултета све до момента свога пензионисања. У периоду од 2003. до 2007. године, професор Лазаревић обављао је функције продекана за финансије и научни рад, а затим и продекана за наставу и научни рад Филолошко-уметничког факултета. Поред ових одговорних функција, био је и заменик председника Савета Универзитета у Крагујевцу, што је сведочило о његовој преданости образовном систему и унапређењу академског окружења.

Професор Лазаревић је такође био први уредник научног часописа "Наслеђе". Његова посвећеност и допринос били су узор и покретачи за развој овог часописа који је постао не само референтна тачка у нашој научној заједници већ и у нашој држави.

Својим научним, педагошким и стручним радом проф. др Слободан Лазаревић дао је допринос развоју и угледу Филолошко-уметничког факултета, што ће остати као неизбрисив траг и трајна успомена његових студената, колега, наставника и сарадника Универзитета у Крагујевцу.

Сахрана и опело ће се обавити у петак, 15. 12. 2023. године, у 13.00 сати, на Варошком гробљу у Крагујевцу.