Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Катедра за српски језик ФИЛУМ-а и Институт за славистику Универзитета у Фрајбургу (СР Немачка) заједнички ће реализовати двогодишњи научни пројекат Креирање AI модела за аутоматску обраду српских средњовековних рукописа. Пројекат је одобрен за финансирање на конкурсу за билатералну научну сарадњу Републике Србије и СР Немачке за 2024/2025. годину и представља први пројекат који се фокусира на истраживање могућности примене вештачке интелигенције и машинског учења на старо српско писано наслеђе. У питању је иновативан корак у области дигитализације и обраде старих текстова и рукописа, с намером да се омогући боље разумевање, заштита и доступност богатог културног наслеђа.

Циљ пројекта представља креирање AI модела за аутоматско препознавање текста српских средњовековних рукописа писаних брзописном и (полу)уставном ћирилицом, као и AI модела за аутоматску морфосинтаксичку анотацију старосрпских и српскословенских рукописа.

Пројектом ће руководити проф. др Владимир Поломац (ФИЛУМ) и проф. др Ахим Рабус (Универзитет у Фрајбургу), а у тиму ће са српске стране учествовати доц. др Тамара Лутовац Казновац и истраживачи-приправници Марко Милошевић и Ана Марија Павловић.

AI projekat