Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством Вас позивамо на промоцију постхумног издања књиге Лица српске музике- популарна музика, наше уважене музиколошкиње др Весне Микић. (1967–2019), која ће се одржати у четвртак 23. маја 2024. године, у СКЦ Крагујевац, од 18 часова. Услед ауторкиног прераног одласка, ову дуго жељену публикацију она није успела да доврши. У знак сећања и захвалности за њен значајан научни допринос, ову књигу су довршили њени бивши студенти и студенткиње, окупљени под окриљем Центра за истраживање популарне музике – организације чији је др Весна Микић оснивач.
Издање је настало са циљем да богате написе о популарној музици др Весне Микић учинимо доступнијим и видљивијим, посебно млађим генерацијама, а обликовано је као збирка сачињена од двадесет једног текста. Неки од текстова до сада никада нису били публиковани, односно никада нису били објављени на српском језику.
На промоцији говоре: др Биљана Лекић, ФМУ, Београд, др Маја Васиљевић, Филозофски факултет, Београд, Катарина Лазаревић Сретеновић, ФИЛУМ, Крагујевац и др Ања Лазаревић Коцић, ФИЛУМ, Крагујевац.

О ауторки: Весна Микић била је редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Била је ангажована као предавач и при другим високошколским установама у земљи и региону (Нови Сад, Крагујевац, Цетиње, Приштина, Бања Лука, Бијељина), као и на Интердисциплинарним докторским студијама Универзитета уметности у Београду од њиховог оснивања. Њен опсежан научно-истраживачки писани опус чине три књиге: Музика у технокултури (Универзитет уметности у Београду, 2004), Лица српске музике – неокласицизам (Факултет музичке уметности, Катедра за музикологију, Београд, 2009) и Лица српске музике: популарна музика, постхумно издање (Центар за истраживање популарне музике). У њеној библиографији налази се близу стотину објављених радова (студија, приказа, рецензија, лексикографских одредница, интервјуа, текстова ЦД издања, уводних текстова за нотна издања) у најугледнијим домаћим и значајним иностраним научним публикацијама.