Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Уметнички колектив Хелем Нејсе и Фондација ЕКИПА позивају све заинтересоване младе људе да се пријаве на Хелем Нејсе Талент Академију, седмодневну летњу школу из области креативних индустрија, која ће се одржати од 2. до 10. августа на осам различитих локација у Сарајеву.
Више од 50 предавача ће кроз седам дана радити са полазницима и полазницама који ће бити подељени у пет програма: Писање комедије, Примијењена музичка продукција, Графички дизајн и анимација, Новинарство и нови медији и Одговорно програмирање.
Поред тога, за полазнике ће бити организоване радионице критичког мишљења, које акценат стављају на креативне индустрије као алат за стварање бољег друштвеног и политичког амбијента.
Предавачи долазе из целе регије, а међу њима су и широј јавности позната имена попут Алексадра Станковића, Дамира Шагоља, Марка Луиса, Бојана Хаџихалиловића, Селме Алиспахић... Поред теоретских предавања, полазници ће имати прилику чути искуства етаблираних професионалаца из индустрије, радити практичне радове те посетити музичке студије, новинарске редакције и успешне регионалне фирме.
„Талент Академија је нешто што је нама требало, а нисмо имали: простор за учење и развијање талента, место повезивања са креативцима из регије, прилика за конкретан рад и реализацију идеја. И то потпуно бесплатно. Није битно да ли имате диплому или студирате, важно је да у пријави покажете таленат, идеју, жељу, нешто занимљиво и вредно на чему сте већ радили. А ми ћемо се побринути да за време Академије уживате, добијете релеватно и употребљиво знање, квалитетне менторе али и животно искуство које ћете дуго памтити.“ – будућим полазницима поручују из Хелем Нејсе колектива.
Са учесницима ће поделити и своја искуства рада на различитим пројектима, од театарске представе, преко радијских емисија и подкаста, до продукције видео-спотова, ТВ квиза „Знзкви“ и хит анимиране серије „Бруца Браца Бруда Брада“.
Како се пријавити?
Апликације су отворене од 20. маја до 4. јуна а пријавити се могу појединци који имају између 18 и 27 година и долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније или Македоније.
Они који буду одабрани за полазнике добијају и стипендију која покрива трошкове пута, смештаја, хране и пића током трајања Академије.
Апликациона форма и додатне информације могу се понаћи на веб-страници https://talentakademija.ba/