Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак 16. новембра 2017. године у 19 часова, свечано ће бити отворена изложба Уметничке збирке Српске академије наука и уметности „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици”, поводом 175 година од оснивања САНУ.

Српска академија наука и уметности, поводом јубилеја – 175 година постојања, кроз изложбу „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици” у Универзитетској галерији у Крагујевцу, представља део своје богате збирке уметничких дела. Од оснивања Друштва српске словесности 1841, а касније преко Српског ученог друштва, Краљевске академије, до данашње Српске академије наука и уметности, прикупљана су уметничка дела на различите начине: откупима, донацијама добротвора, поклонима уметника академика.

Крајем шездесетих година 20. века дефинисана је Уметничка збирка САНУ. Збирка поседује дела ликовних уметности у различитим техникама. Заступљене су слике, темпере, пастели, цртежи, графике, а такође и скулптуре изведене у камену, бронзи, дрвету. У Уметничкој збирци налазе се дела створена у различитим временима: од графике манастира Хопово из средине 18. века до радова активних чланова Ликовно-музичког одељења. Јавност је први пут видела дела из Уметничке збирке 1982. године у реконструисаном и обновљеном галеријском простору САНУ. Од тада је Уметничка збирка редовно представљана, а 2011. године изложене радове пратио је први каталог Академијине колекције.
Изложба „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици”, коју чини 50 одабраних дела, намењена је првенствено музејима и галеријама широм Србије како би се посетиоци упознали не само са једним делом Уметничке збирке већ и стекли увид у критеријуме којима је, током скоро два века, формирана колекција.
Овом изложбом и каталогом, у коме се репродукују одабрани радови сликара и вајара чланова САНУ од оснивања до данас, Српска академија наука и уметности жели да ода признање и искаже захвалност бројним дародавцима заслужним за формирање њеног данас богатог фонда, да подсети на задужбинаре с краја 19. и почетка 20. века, на дародавце-љубитеље уметности, али и на саме уметнике-академике који су својим даровима и донацијама, који пристижу и данас, основали Уметничку збирку САНУ.
Поред Академијине колекције уметничких дела, изложба „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици” учиниће приступачним најширој јавности и део репрезентативног ентеријера палате Српске академије наука и уметности, али и самог живота и рада ове значајне институције, која постоји готово два столећа.
Изложбу ће отворити потпредседник САНУ за природне науке, Зоран В. Поповић.
Изложба у Универзитетској галерији у Крагујевцу биће отворена до 16. децембра 2017. године.