Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
  • Otvorena vrata
  • Upis na Osnovne akademske studije 2024/25.
  • Koncertna sezona FILUM-a 2023/24.

Округли сто „Књижевност и човек на путу: од Едена до царства небеског” одржан је 13. септембра 2017. године у свечаној сали Епархијског дома Саборног храма у Крагујевцу. У раду округлог стола учествовали су наставници и сарадници Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу: др Драган Бошковић, редовни професор, Јелица Вељовић, Александра Матић и др Часлав Николић, ванредни професор. Модератор округлог стола био је др Часлав Николић, ванредни професор.

 

Okrugli sto Covek na putu

 

Симболичко уоквирење теме означено је почетком и крајем библијског текста: човековим падом у Едену, губитком дрвета и воде живота и исклизнућем у историјско искуство, а на крају задобијањем дрвета и воде живота и изласком из времена.

 

Професор Драган Бошковић говорио је о могућности да се унутар литературе, књижевне теорије и теологије разуме проблем путовања, о поетичком и историјском путовању саме књижевности и о геопоетичким аспектима разумевања идентитета модерне српске књижевности. Јелица Вељовић је феномен кретања вредновала преко примера из Сервантесовог романа Дон Кихот, из стваралаштва Хорхеа Луиса Борхеса и преко постхуманистичке филозофске теорије Хаимеа де Вала. Александра Матић је осветлила фигуру пута и путовања у корпусу српске усмене књижевности, говорећи о песмама на тему јуначке женидбе, о соларној митологији, о важности односа центра и периферије у песми „Бановић Страхиња”, и рачвању путева у епском хоризонту.

Ч. Н.