Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Проф. Ковачевић добитник је Изузетне Вукове награде за 2022. годину, коју по традицији додељује Културно-просветна заједница Србије 59. пут заредом, и Светосавске награде Универзитета у Крагујевцу.
У интервјуу за лист Новости проф. Ковачевић истакао је да одбраном научне истине да су српски језик и писмо основни идентитетски критеријуми српског народа исказује своју верност и Вуку и српскоме народу.
Подсећамо, проф. Ковачевић недавно је на Факултету педагошких наука проглашен ,,Народним учитељем", признањем за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета.
slika 27012023 04  slika 27012023 05

Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета уз подршку ДААД-а организовала је наградно такмичење за основце и средњошколце на тему „Волим немачки, зато што…“.

Поделите са нама зашто волите немачки језик и пренесите нам своје утиске о овом језику. Направите видео-снимак у трајању од једног минута на тему немачког језика, укључујући и немачку културу, уметност и друштво или о вашим личним искуствима у вези са немачким језиком. Најкреативнији ученици биће награђени.

Направите видео-снимак који није дужи од једног минута, а који илуструје зашто волите немачки језик (можете га снимити користећи било које средство за снимање, као што је мобилни телефон, дигитални фото-апарат, видео-камера, дигитална техника). Затим поставите снимак на Instagram story и обележи страницу germanistika.filum или пошаљите видео-снимак преко порука у апликацији.

Најкреативнији ученици биће награђени таблетом, слушалицама и ваучером за куповину књига.

Датум пријаве: до 31. 12. 2022. године

Објава резултата биће благовремена, након одлуке четворочланог жирија.

Конкурс

 

319108490 1590990561372599 373467914623759632 n

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организује и ове године конкурс „Mој колаж говори француски” / “Mon collage parle français”, на тему “Артур Рембо – Самогласници” / “Arthur Rimbaud – Voyelles”. Право учешћа на конкурсу имају ученици свих средњих школа на територији Републике Србије, који уче или су учили француски у средњој школи, као и ученици уметничких школа, који се такмиче у посебној категорији. За ученике средњих школа који не уче и нису учили француски у средњој школи, такмичење је регионално.

Рок за слање радова је 31. јануар 2023. године, до 19.00 сати.

Песма за конкурс 

Формулар за пријаву на конкурс (преузети, не попуњавати онлајн)

Услови учешћа на конкурсу

 

 1. Vizual konkursa Moj kolaž govori francuski 2022

У среду, 30.11.2022. Катедра за германистику у сарадњи са Аустријском амбасадом и Аустријским културним форумом организоваће Дан аустријске културе на ФИЛУМ-у. Радионицу организују др Адријан Фајкс, аташе за културу аустријске амбасаде у Београду и Лара Фукс, лекторка Аустријске службе за размену. Радионици ће присуствовати студенти германистике, као и наставници, a трајање радионице планирано је у периоду 9.15-13.45 часова, у учионици 114 на ФИН-у.

Програм радионице је следећи:
 Предавање о Аустрији и аустријској култури
 Презентације о могућностима студија, стипендијама и летњим школама у Аустрији
 Презентација радионице превођења и могућности онлајн волонтирања
 Аустријски кратки филмови ( „Die Waschmaschine“, „Fische“, „Der Nachtwächter“)

Позивамо све студенте који говоре немачки језик да нам се придруже.

 

 

У петак, 28.10.2022.  у галеријском простору Куће Ђуре Јакшића био је организован догађај у част песнику и професору Филолошко-уметничком факултету, Драгану Бошковићу. Књижевно вече под називом "Аритмија URбаног певања" посвећено је приказу књижевног портрета професора Бошковића, овогодишњег добитника Дисове награде на 59. Дисовом пролећу, традиционалној манифестацији песничких сусрета. Овом приликом,  представнице библиотеке  ,,Владислав Петковић Дис", Марија Радуловић и Тања Вуковић приредиле су изложбу у част професора Бошковића коју су присутни могли да виде. О делу професора Бошковића говорила је и књижевна критичарка Александра Секулић. 

 

Промоција књиге ,,Научно стваралаштво Милоша Ковачевића" ауторке Милке Николић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету, одржана је у Универзитетској галерији 27. октобра 2022. године . О књизи су говорили: проф. др Михаило Шћепановић, проф. др Илијана Чутура и проф. др Милка Николић, ауторка књиге.

Монографија „Научно стваралаштво Милоша Ковачевића“ доноси приказ једне од компонената у раду српског лингвисте професора Милоша Ковачевића - његово научно дело. У овој публикацији разматрају се следећа питања: Ковачевићева научна ауторецепција; лингвистичке теме у његовим публикацијама; образовне вредности Ковачевићевих (коауторских) уџбеника;  научна рецепција његових остварења;  парадигма Ковачевићевог научног стваралаштва. Највише пажње посвећено је кључним тематским правцима његових лингвистичких интересовања: граматика (превасходно синтакса), стилистика и језички идентитет.
 
Обавештавамо вас да је предавање отказано због болести предавача.  
Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању научног саветника, проф. др Софије Милорадовић, под називом ,,Српска геолингвистичка периферија - садејство међујезичких и балканистичких процеса", које ће бити одржано у Универзитетској галерији у четвртак, 27. октобар 2022. године, од 12 сати. 
Проф. др Софија Милорадовић, директорка Института за српски језик САНУ, том приликом ће свечано потписати Споразум о пословно-техничкој и стручној сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, а поводом обележавања 75 година рада Института и 20 година рада ФИЛУМ-а.
Остваривањем оваквог вида сарадње и јачањем веза између две значајне институције настојимо да допринесемо јачању капацитета сваке од установа потписница овог споразума. 
Добро дошли! 
Predavanje

Катедра за хиспанистику вас са задовољством позива на предавање које ће одржати Његова Екселенција господин Освалдо Нарсисо Марсико, амбасадор Републике Аргентине, на тему ,,Гласови из Аргентине - предавање о аргентинској историји и спољној политици".

Предавање ће бити одржано у среду, 26. октобра 2022. године са почетком у 17 часова, у Студентском културном центру.

Катедра за хиспанистику такође има част да вас позове на отварање изложбе фотографија ,,Аргентина очима Српкиње" Љиљане Поповић Анђић (1962-2019).

Изложба представља фотографије Љиљане Поповић Анђић, песникиње, професорке, књижевног преводиоца и уметничког фотографа, која је, инспирисана животом и књижевношћу у Аргентини, испољила онтолошку потребу да се уметнички изрази кроз фотографију и подели своје искуство, како из Буенос Ајреса, тако и из других делова Аргентине.

На отварању изложбе, 26. октобра 2022. године у 18 часова, говориће Њ. Е. господин Освалдо Нарсисо Марсико, амбасадор Републике Аргентине, и Бранко Анђић, књижевник, преводилац и новинар.

Уз подршку Амбасаде Републике Аргентине у Београду, у СКЦ-у ће 27. октобра 2022. године у 19 часова бити организована пројекција аргентинског филма „Да чудне ли љубави“ („El amor menos pensado“, 2018), који је режирао Хуан Вера.

Очекујемо вас! 

 Argentina

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године у оквиру програма Пракса за младе филологе пружа прилику младим филолозима да, као предавачи на курсу језика, стекну практична знања потребна за рад у настави, док истовремено, студентима завршних година са факултета Универзитета у Крагујевцу, пружа прилику да похађају бесплатан онлајн курс језика и на тај начин усавршавају језичке вештине.

Конкурс за предавача на курсу енглеског језика на Б1 нивоу, који ће се реализовати онлајн, отворен је до 21. октобра.

 На конкурс се могу пријавити:

  • студенти завршне године основних академских студија Енглеског језика и књижевности;
  • студенти мастер академских студија Енглеског језика и књижевности;
  • дипломирани студенти са завршеним мастер академским студија Енглеског језика и књижевности;
  • студенти докторских академских студија.

Позив

 

 

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање изложбе ,,Аритмија úrбаног певања" посвећена Драгану Бошковићу, овогодишњем добитнику Дисове награде, редовном професору на Филолошко-уметничком факултету, и на промоцију његове књиге изабраних песама ,,Најновији завет", која ће бити одржана у петак, 28. октобра 2022. године у Кући Ђуре Јакшић од 19.00 сати.

Добро дошли!

Boskovic2 page 0001