Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Др Филип Васершајд, професор на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостојући професор ФИЛУМ-а, одржаће радионицу из корпусне лингвистике ,,Креирање говорног корпуса" за студенте прве и друге године докторских студија на ФИЛУМ-у (модул језик). Радионица ће бити одржана у четвртак (16. мај, од 14.00 до 17.30, учионица А202) и петак (17. мај, од 13.00 до 16.30, Сала за семинаре Правног факултета). Гостовање проф. Филипа Васершајда остварено је уз подршку програма Еразмус+ ЕУ.
Отворен је позив за програм школске размене и боравишта у Мадриду за основне и средње школе за школску 2019-2020. годину. Програми су подељени у два дела: први део обухвата програм школске размене, а други обухвата едукативни боравак у Мадриду. Рок за подношење формулара за школску размену је 13. мај 2019, док се рок за пријаву за едукативни боравак не затвара, осим у августу за време трајања годишњих одмора. Сви заинтересовани више информација могу пронаћи на сајту: http://www.educa.madrid.org/web/cie.madrid/
У среду 15. маја у 12.30 сати у Библиотеци ФИЛУМ-а др Филип Васершајд, професор на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостујући професор ФИЛУМ-а, представиће Humboldt Balkan Cosmos пројекат.
Овом приликом биће најављена и наредна активност у оквиру пројекта: заједничко студијско путовање студената Института за славистику из Берлина, студената србистике ФИЛУМ-а и студената из Сарајева и Подгорице у регион Санџака. Детаљније о овом пројекту можете видети на следећем линку. 
Добродошли!  

Универзитет за странце у Перуђи, у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда, расписао је конкурс за стипендију за једномесечни курс италијанског језика и културе на поменутом универзитету. Резултате конкурса можете погледати на линку. 

 

Драги будући бруцоши,

 

С намером да вам помогнемо да се што боље припремите за предстојеће пријемне испите и да стекнете слику каква вас врсте тестова очекује на пријемном, Филолошко-уметнички факултет припремио је за вас збирке тестова које можете преузети на следећим линковима.

Збирка тестова за Српски језик и књижевност и за српски језик за стране филологије

Збирка тестова за Енглески језик и књижевност

Збирка тестова за енглески језик за стране филологије

Збирка тестова за Немачки језик и књижевност

Збирка тестова за Француски језик и књижевност

Збирка тестова за Шпански језик и књижевност

Збирка тестова за Италијански језик и књижевност

У уторак 23. априла у 13 часова у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, Центар за научно истраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује представљање Речника САНУ (20 томова Речника српскохрватског књижевног и народног језика). Речник ће представити научни сарадници Института: др Марија Ђинђић, др Наташа Вуловић и др Ненад Ивановић.

 

plakat 23 4 19 KG 1 page 001

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује предавање академика Јасмине Грковић Мејџор у уторак, 16. априла 2019. Предавање на тему ,,Приноси Милана Решетара српској филологији и култури" биће одржано у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у 13 часова.

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.

 

pozivnica M Resetar KG 1 page 001

Универзитет за странце у Перуђи, у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда, додељује једну стипендију за једномесечни курс италијанског језика и културе на поменутом универзитету. Конкурс је отворен за студенте који су у академској 2018/19. години уписали трећу или четврту годину основних академских студија Италијанског језика и књижевности.
Пријаве треба доставити најкасније до 22. априла 2019. секретару Катедре за италијанистику на следећу имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs
Текст конкурса, обавезан образац за конкурисање и преосталу обавезну конкурсну документацију можете преузети на следећем линку

У оквиру програма ,,Павле Савић" који је програм сарадње „Партнерство Hubert Curien” (PHC) између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања отворен је конкурс за заједнички пројекат. Циљ овог програма је да олакша и развија научну и техничку размену на високом нивоу у обе земље са посебним нагласком на успостављању нових партнерстава, као и да омогући активно учешће и мобилност младих истраживача. Носилац програма у Републици Србији је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Носилац програма у Републици Француској је Министарство за Европу и спољне послове (МЕАЕ и Министарство високог образовања, истраживања и иновација (МЕСРИ), а спроводи га агенција Kампус Франc (Campus France) уз подршку Француског института у Србији.

Све научне области, рачунајући и хуманистичке и друштвене науке обухваћене су овим програмом. Финансирање се искључиво односи на покривање трошкова везаних за мобилност истраживача ангажованих на заједничком пројекту.

Крајњи рок за подношење кандидатура: 3. јун 2019.

Објављивање резултата: децембар 2019. 

Почетак пројекта: јануар 2020.

Крај пројекта: децембар 2021. 

Апликација за конкурисање доступна је на сајтовима: 

За екипе из Француске: https://www.campusfrance.org/fr/savic

За екипе из Србије: http://www.mpn.gov.rs/medjunarodna-naucna-saradnja/bilateralna-saradnja-sa-francuskom/