Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру пројекта Примена вештачке интелигенције и машинског учења у аутоматском рашчитавању старог српског писаног и штампаног наслеђа финансираног од Министарства културе Републике Србије проф. др Владимир Поломац одржао је циклус радионица у Крагујевцу, Београду, Новом Саду и Нишу.

Радионица у Крагујевцу одржана је 23. маја у сарадњи са Универзитетском библиотеком. Присутни су били запослени у Универзитетској библиотеци, Народној библиотеци „Вук Караџић“ из Крагујевца, Историјском архиву Шумадије, као и наставници, истраживачи и студенти ФИЛУМ-а.

Радионица у Београду одржана је 24. маја у Народној библиотеци Србије. Присустни су били запослени из Народне библиотеке Србије (Археографско одељење, Одељење за дигитализацију), из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, као и истраживачи са Филолошког факултета у Београду.

У Новом Саду одржане су две радионице: 27. маја у Библиотеци Матице српске за библиотекаре, а 28. маја на Филозофском факултету за наставнике, истраживаче и студенте са Одсека за српски језик и лингвистику и Одсека за српску књижевност.

Последња радионица одржана је 30. маја у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“. Полазници су били запослени у библиотеци, као и наставници, истраживачи и студенти Филозофског факултета у Нишу.

Радионица Ниш  Радионица Београд

Позивамо вас да у петак, 7. јуна 2024. године, у Позоришту за децу и младе у Крагујевцу са почетком у 20 часова, погледате представу  ,,Waiting..." у изведби студената енглеског језик и књижевности Филолошко-уметничког факултета. Сценски приказ адаптација је драме ,,Чекајући Годоа" С. Бекета и ,,Седморо јеврејске деце" К. Черчил. 

Позоришни приказ водила је доц. Тијана Матовић. 

Улаз је бесплатан.

Добро дошли! 

 

Универзитет у Крагујевцу и Филолошко-уметнички факултет обележили су Дан словенске писмености традиционалном свечаношћу на којој су учествовали професори и студенти ФИЛУМ-а.
На овогодишњој свечаности објављене су одлуке жирија о прва три награђена есеја на литерарном конкурсу "Хтели смо да спасемо свет - ми, словенски ђаци":


1. награда - Мила Урошевић (Филолошка гимназија, Београд)
2. награда - Зоран Митић (Гимназија "Јан Колар", Бачки Петровац)
3. награда - Софија Маринковић (Гимназија "Таковски устанак", Горњи Милановац)
Шефица Катедре за српску књижевност уручила је награде, а првопласирана ученица прочитала је свој есеј.


У програму су учествовали и студенти Српског језика и књижевности и студенти Одсека за музичку уметност.


Честитамо награђеним ученицима и захваљујемо се свим учесницима на конкурсу!

IMG 5859 IMG 5846

У оквиру резиденције за ауторке и ауторе коју спроводи Гете Институт у Београду у сарадњи са удружењем „ОK - Образовање и култура“ позван је немачки аутор Лука Kизер у Београд. Током свог боравка у Србији одржаће књижевно вече као и радионицу писања за студенткиње и студенте германистике Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Kрагујевцу.
Kњижевно вече одржаће се 29. маја у кафеу Бони (ул. Саве Ковачевића 1) са почетком у 19 часова и биће отворено за јавност. Том приликом ће Лука Kизер читати одломке из свог романа „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) и говорити о процесу настанка књиге.

Радионица ће бити одржана 30. маја у термину од 9.30 до 11.30 у учионици број 115 на Машинском факултету у Крагујевцу и намењена је искључиво студенткињама и студентима германистике у Kрагујевцу, који ће имати прилику да науче нешто више о правцу који се назива nature writing.

Лука Кизер рођен је 1992. године у Тибингену. Студирао је филозофију и етику, као и креативно писање у Хајделбергу, Лајпцигу и Бечу у коме и данас живи. Његов дебитантски роман „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) номинован је за Немачку књижевну награду 2023. године.

Luka Kizero

Студентски парламент ФИЛУМ-а у сарадњи са организацијом студената ФИЛОС организује књижевно вече на којој ће гост бити професор Раде Јолић, песник и поета из Црне Горе, а које ће бити одржано у Контакт галерији СКЦ-а 25. маја 2024. године са почетком од 19 часова. 

Модератор: Михаило Божовић, студент продекан ФИЛУМ-а.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

oie aAMUWCoD2BjW

У четвртак 23. маја 2024. године од 10 до 14 часова у Универзитетској галерији у Крагујевцу биће одржана радионица Примена вештачке интелигенције и машинског учења у аутоматском рашчитавању старог српског писаног и штампаног наслеђа. Радионица се одржава у оквиру истоименог пројекта чији је руководилац проф. др Владимир Поломац (ФИЛУМ), а који је подржан од стране Министарства културе Републике Србије. Радионица је намењена студентима и запосленима на факултетима и научним институтима, као и запосленима у установама културе (библиотекама, архивимима, музејима) који се баве дигитализацијом српског писаног и штампаног културног наслеђа. Радионица је бесплатна за све учеснике. За учешће на радионици нису потребне посебне информатичке вештине. Заинтересовани се могу пријавити на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или попуњавањем упитника на следећем линку:

https://docs.google.com/forms/d/1CjAzfAhBr-kPw3LJG4SxLY7SGZJOwYsbHYZj-VAu3m8/edit

У оквиру Молијерових дана које организује Француски институт у Србији, Катедра за романистику ФИЛУМ-а организоваће, у сарадњи са СКЦ-ом у Крагујевцу, гостовање награђиване француске списатељице Мејлис Бесри (Maylis Besserie), у петак 10. маја 2024. године са почетком од 12 часова. Мејлис Бесри добитница је Гонкурове награде за први роман 2020. године, који је објављен и на српском језику у Геопоетици (прев. Оља Петронић). Управо ће о роману Треће доба (Le Tiers Temps) бити речи - о Бекетовим последњим данима у истоименом дому за старе у Паризу. Како је овај велики писац, нобеловац, проживљавао тренутке којима су били изложени његови ликови у прозним текстовима и драмама? Како радна етика и самодисциплина, урођене овом великом писцу, али и сарказам и критички дух, њему помажу у изазовним тренуцима? Који је уопште статус старости и старих у савременом друштву? О свему овоме, као и о активностима списатељице као продуценткиње радија FranceCulture који са великим успехом популаризује садржаје о науци и култури, биће речи током разговора у СКЦ-у.

Разговор ће бити на француском језику, са преводом.
Модератор: др Марија Панић
Добро дошли!
PLAKAT MOLIJEROVI DANI 1 page 0001

Одлуком одборника Скупштине града Крагујевца наставник Филолошко-уметничког факултета, др Марина Петровић Јилих, ванредни професор, добитница је Годишње награде града Крагујевца – Ђурђевданске награде у области образовања. Ђурђевданска награда додељује се за дело које представља највредније достигнуће у Крагујевцу у областима: привреде, приватног предузетништва, проналазаштва, уметности, науке, медицине, архитектуре и урбанизма, новинарства, образовања, спорта, доприноса у акцијама хуманитарног карактера и другим областима значајним за град. Проф. Петровић Јилих награду је добила за за допринос побољшању квалитета институционализоване наставе на немачком језику и књижевности у 2023. години.

Честитамо професорки Петровић Јилих на постигнутом успеху!

 

 441468097 942578114539848 7442580457970087550 n

Друштво гуслара „Kapaђорђе" у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом организује епско књижевно вече посвећено великом епском песнику двадесетог века Радовану Бећировићу Требјешком под насловом: Последњи епски бард хаци Радован Бећировић Требјешки: сужањ жељан свега у Галерији Универзитетске библиотеке 25. априла са почетком у 19 часова.

Учесници

Предавачи:

1. Проф. др Милка Николић „Васпитна вредност епских песама Радована Бећировића: емпатијско-етичко читање у настави српског језика и књижевности"

2. Доц. др Александра Матић „Гусле у књижевној, фолклорној и постфолклорној традицији"

3. Арсеније Сретковић, истраживач-сарадник „Стилске доминанте у поезији Радована Бећировића"

Гуслари Друштва гуслара „Kapaђорђе":

1. Мијат Куч „Женидба бега Љубовића" (одломак)

2. Небојша Чогурић „Мојковачка битка" (одломак)

3. Раденко Рмуш „Зирка Кајовића" (одломак)

Позивамо вас да заједно уживамо у предавањима о епској поезији Радована Бећировића и извођењу његових песама уз пратњу гусала од стране прослављених народних гуслара. 

Добро дошли!

Филолошки факултет Московског државног универзитета М.В. Ломоносов, Филолошки факултет Државног универзитета у Санкт Петербургу, Институт славистике РАН и Филолошки факултет у Београду позивају вас да учествујете у Шестој научно-практичној школи србистике „Доминанте српске културе“, која ће се одржати у периоду од 30. септембра до 3. октобра 2024. године у Институту лингвистичких истраживања РАН (град Санкт Петербург).

Позив је отворен за студенте и постдипломце који су се специјализовали у области српског језика, књижевности и културе, словенске филологије и историје Словена.

Школска настава ће се одржавати у Институту лингвистичких истраживања Руске академије наука (Санкт Петербург). Нерезидентним учесницима плаћа се смештај и исхрана у Санкт Петербургу. Целокупан текст конкурса можете прочитати овде.

За више информација можете контактирати организаторе конференције путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Рок за пријаве за учешће у школи је до 15. маја 2024. године