Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Деск Креативна Европа Србија и Удружење књижевних преводилаца Србије у наредном периоду ће радити на изради електронске мапе преводилаца са српског језика. Реч је о каталогу књижевних преводилаца за српски језик (и то који оних који преводе на званично признате језике у Европској унији). Тренутно је активан упитник који до 31. маја могу да попуне сви преводиоци који желе да свој рад представе у каталогу.
Каталог ће након тога бити јавно доступан и дистрибуиран домаћим и иностраним издавачким кућама које преводе књижевна дела писана на српском језику. У последњих седам година учешћа Србије у главном програму ЕУ за културу – Креативна Европа, на српски језик је преведено преко 300 књижевних дела европских писаца. Будући да се фокус програма све више усмерава ка подршци превода с „малих“ на „велике“ европске језике, издавачке куће из иностранства су у потрази за искусним преводиоцима са српског језика на званично признате језике у Европској унији.

Уколико препознајете себе у овом позиву, молимо вас да до 31. маја попуните кратак упитник, на енглеском или српском језику. Након тога бићете обавештени о исходу ваше пријаве.

Уколико имате питања, можете писати на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије, Завод за проучавање културног развитка расписује јавни позив за Књижевни конкурс

„НОВИЦА ТАДИЋ“ за младе песнике.

Конкурс се расписује у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени, а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику. Конкурс је први пут расписан 2018. године.

Право учешћа на конкурсу имају сви песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

Необјављене рукописе песничких збирки, обима до пет ауторских табака (80 ауторских страница), аутори треба да доставе искључиво поштом, у пет штампаних примерака, на адресу: Завод за проучавање културног развитка, Риге од Фере 4, 11 000 Београд (са назнаком: Конкурс „Новица Тадић“). Радови се потписују шифром, на првој страни рукописа, изнад наслова. Уз рукописе у посебном затвореном коверту треба доставити решење шифре, са следећим подацима: шифра, име и презиме, адреса, број телефона, електронска адреса и година рођења.

Аутор на конкурс може послати само један рукопис. Раније објављивани и награђивани радови, избори из претходно објављиваних збирки песама и радови потписани именом и презименом уместо шифром неће бити узимани у обзир.

Петочлана комисија ће прегледати све приспеле радове и изабрати највише три рукописа, а резултати конкурса ће бити објављени најкасније до 17. јула 2021. године, дана рођења Новице Тадића.

Добитници ће бити награђени плакетом са ликом Новице Тадића, објављивањем награђених рукописа у оквиру едиције „Присуства“, названој по првој песничкој збирци Новице Тадића, покренутој у оквиру издавачке делатности Завода за проучавање културног развитка, као и новчаним износом из наградног фонда од укупно 100.000 динара нето, који ће бити исплаћен у виду ауторског хонорара за објављену збирку.

Рок за слање рукописа је 27. април 2021. године.

Све додатне информације о конкурсу могуће је добити путем електронске адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 011 2637 565.

 

Конкурс

новица тадић

Позивају се заинтересовани наставници и студенти да 14. априла у 18 часова присуствују онлајн предавању проф. Весне Голдсворт (Универзитет Ексетер) под називом ,,From Londongrad with Love" и накнадној дискусији коју ће са њом водити др Белфјоре Зифла (Универзитет у Тирани) и проф. Кристијан Фос (Хумболтов универзитет у Берлину). Предавање и дискусију организују Друштво за југоисточну Европу (Südosteuropa-Gesellschaft) и Хумболтов универзитет, а могуће их је пратити преко Zoom платформе, путем линка.

 

Позив.

 

Дани отворених врата Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета биће одржани 6. и 7. априла 2021. путем Google Meet платформе. Од наставника и студената кандидати ће моћи да добију све информације о предностима студирања на ФИЛУМ-у, о припремној настави која ће се реализовати током априла и маја, као и о пријемном испиту.

 

Пријава ће трајати од 22. марта до 4. априла, до 12 сати, након чега ће пријављени кандидати добити обавештење о начину приступања онлајн презентацији.

Заинтересовани ученици могу се пријавити путем линка за праћење више студијских програма, јер ће презентације бити одржане у различитим терминима, по следећем распореду:

Уторак, 6. 4. 2021. године

19.00 – Италијански језик и књижевност

19.30 – Француски језик и књижевност

20.00  – Шпански језик и хиспанске књижевности

Среда, 7. 4. 2021. године

19.00 – Енглески језик и књижевност

19.30 – Немачки језик и књижевност

20.00 – Српски језик и књижевност

 Наши наставници припремили су и научнопопуларна предавања која ће се емитовати пре и након презентација:

6. април

18.00–18.30 Љубав у француској књижевности и Животиње као јунаци у француској књижевности, доц. др Марија Панић (Француски језик и књижевност)

18.30–19.00 АбракаДада и пронађи зеца: игра као поступак у француској књижевној авангарди, Катарина Ћировић (Француски језик и књижевност)

20.30–21.00 Језичка лабораторија: експерименти с новим речима, др Ивана Николић (Шпански језик и хиспанске књижевности)

21.00–21.30 Књижевна лабораторија: огледи о будућности и (пост)хуманом, доц. др Јелица Вељовић (Шпански језик и хиспанске књижевности)

7. април

20.00–20.30 Феминистичко читање романа Љубавнице Елфриде Јелинек, доц. др Милена Нешић Павковић (Немачки језик и књижевност)

20.30–21.00 Апокалипса сада = апокалипса никада (поезија и крај света), Ђорђе Ђурђевић (Српски језик и књижевност)

 Blue Bordered House Interior Open House Invitation ispravljeno

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу током априла и маја организује бесплатну онлајн припремну наставу за ђаке који планирају да полажу пријемни испит на овом факултету. Настава ће бити организована на даљину, сваке суботе, за све студијске програме Одсека за филологију.

Овом приликом ће заинтересовани ученици бити у могућности да провере своје знање, као и да реше постојеће недоумице, са наставницима и сарадницима ФИЛУМ-а. 

Пријављеним кандидатима биће доступан и пропратни материјал који се може користити за вежбање и припрему квалификационог испита. Настава ће бити организована путем Google Meet платформе. 

Пријаве су отворене од 26. марта до 7. априла, до 12 часова путем линка.

Blue Bordered House Interior Open House Invitation

Филолошки факултет Московског државног универзитета М. В. Ломоносов, Институт за лингвистику Руске академије наука, Институт за славистику Руске академије наука и Филолошки факултет Универзитета у Београду организоваће, по трећи пут, у новембру ове године, једнонедељну научно-практичну Школу србистике Доминанте српске културе (Доминанты сербской культуры). Учесници Школе биће студенти основних и мастер студија србистике и славистике са руских и српских универзитета, а предавачи ће бити српски и руски стручњаци за српски језик, српску књижевност и српску историју. Информација о Школи србистике и позив студентима да се пријаве  биће ускоро објављена.

Чланови Организационог одбора Школе србистике јесу  др А. Н. Собољев (Институт за лингвистичка истраживања Руске академије наука), др А. А. Плотњикова (Институт за славистику Руске академије наука), др Рајна Драгићевић (Филолошки факултет Универзитета у Београду) и др Е. И. Јакушкина (Филолошки факултет Московског државног универзитета М. В. Ломоносов).

 Информација о Школи србистике и позив студентима да се пријаве налазе си се на вези.
Валентина Туловић, сарадник у настави и студенткиња мастер студија на Филолошко-уметничком факултету, изабрана је да буде једини учесник из Србије на пројекту професионалне праксе у превођењу, у организацији АУФ-а и сарадњи са Републиком Румуније (stages professionnels à distance en traduction en partenariat avec RFI Roumanie).
У овом избору за професионалну приправничку мобилност на даљину, бирао се један студент за Србију са универзитета које су чланице АУФ-а: Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу, Универзитет уметности и Универзитет у Крагујевцу.
Честитамо!

Катедра за француски језик и књижевност и ове године у марту истиче богатство француског језика и франкофоних култура, стога ће разноврсним програмом обележити Месец франкофоније.

Месец франкофоније 2021. разликоваће се по томе што услед здравствене кризе многе амбасаде, културне и школске установе бити спречене да организују догађаје за широку публику, али ће се организатори упркос ограничењима, потрудити да истакну, онлајн или уживо уз примену мера заштите, богатство и потенцијал француског језика.

Комплетан програм Месеца франкофоније доступан је на сајту Француског института у Србији, а Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета организатор је и учесник следећих догађаја: 

8. март у 10.30, Округли сто Дан Белгије (онлајн, на француском језику)

Учествују: Bertrand Fonteyn, проф. др Марјана Ђукић, проф. др Биљана Тешановић

FLAYER Journée de la Belgique Kragujevac

11. март у 11 часова, Округли сто Дан Африке (онлајн, на српском језику)

Учествују: Ивана Војт, Sekhou Sidi Diawara, доц. др Марија Панић

Линк за приступ: https://meet.google.com/ebc-vxoe-pue

Okrugli sto Dan Afrike copie

17. март у 12.30 и у 13.00, Франкофони диктат  у сарадњи са Француским институтом у Србији (онлајн)

Категорија: нивои А1, А2, Б1 раде од 12.30 часова:

https://us02web.zoom.us/j/84740861859?pwd=NWFsd0NvOFVYVW5vZEtJQ2U1cjFzQT09

Лозинка: 578167

Категорија: нивои Б2, Ц1 и Ц2 раде од 13 часова:

https://us02web.zoom.us/j/87016308496?pwd=dGxOWXhFU2x4VGxJWTN1Ynd4ZkRSUT09

Лозинка: 687966

25. март у 17.00, (онлајн) 

Проглашење и додела награда за конкурс ПоеФоФил 2021. за најбољи превод песме, за најбољу фотографију на задату тему, као и за најбољи краткометражни филм снимљен смартфоном.

mesec frankofonije 1 page 0001

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у сарадњи са Француским институтом из Београда прикључиће се осталим катедрама у Србији и, заједно са ученицима основних и средњих школа, учествовати на такмичењу у писању франкофоног диктата.
У среду, 17. марта организује се 20. по реду Франкофони диктат. Ове године диктат неће бити такмичарског карактера. Позвани су сви који воле језичке изазове да одмере своје познавање правописа и граматике француског језика. Диктат ће бити одржан онлајн преко Zoom платформе.

Категорија: нивои А1, А2, Б1 раде од 12.30 часова:

https://us02web.zoom.us/j/84740861859?pwd=NWFsd0NvOFVYVW5vZEtJQ2U1cjFzQT09

Лозинка: 578167

Категорија: нивои Б2, Ц1 и Ц2 раде од 13 часова:

https://us02web.zoom.us/j/87016308496?pwd=dGxOWXhFU2x4VGxJWTN1Ynd4ZkRSUT09

Лозинка: 687966

Dictée 2021 1

Катедра за германистику Филолошко–уметничког факултета у Крагујевцу организује Дан отворених врата у четвртак 24. децембра 2020. године у 17 часова. Ова манифестација  биће организована електронским путем коришћењем платформе Google Meet. Заинтересовани ученици се могу пријавити путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., након чега ће добити линк за приступ интерактивној радионици.

Позивамо све заинтересоване ученике да се кроз разговор са наставницима, сарадницима и студентима студијског програма Немачки језик и књижевност упознају са информацијама о пријемном испиту, понуди предмета, могућностима за међународну размену, праксу у образовним установама и предузећима, као и бројним ваннаставним активностима. Осим представљања студијског програма и пробног теста за упис у наредну академску годину, заинтересовани ученици ће имати прилику да учествују у интерактивним радионицама које су за њих припремили садашњи студенти и наставници.

 

131998806 107089797952729 2597843145381550656 o