Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Дана 19.10.2020. године, у оквиру Дведесете недеље италијанског језика у свету, организовано вече италијанског стрипа је у Kултурном центру Умус у Крагујевцу. Oвогодишња тема ,,Италијански између речи и слике: графит, илустрација, стрип” представљенa je кроз рад Александра Зографа који је говорио о утицају италијанског стрипа на подручје бивше Југославије.  Еуђенио Бера, уредник и преводилац, упознао је публику са важним издавачким пројектом, књигом Радослављева прича (Il quaderno di Radoslav), Зографовим делом које је преведено на италијански језик и које ће бити објављено на пролеће 2021. године.

Вече италијанског стрипа, организовано уз подршку Италијанског института за културу, било је повод да се широј јавности представи рад Катедре за италијанистику Филолошко-уметничког факултета. Студенти су у лудичким активностима показали своја знања o италијанском језику, култури, уметности и историји.

FPS 7369

Италијанска амбасада у Београду отворила је конкурс за једно радно место на одређено време. Конкурс је отворен до 4. новембра. Додатне информације о радном месту и начину пријаве на конкурс можете наћи на сајту Италијанског института за културу или путем линка. 

Друго место у Србији на такмичању у писању франкофоног диктата, освојио је Младен Милосављевић, студент II године са Катедре француског језика и књижевности. Студент Филолошко-уметничког факултета овај пласман освојио је у категорији сениора, којима француски језик није матерњи језик.
Догађај је организовао Француски институт, из Београда, у сарадњи са катедрама за француски језик и књижевност и средњим и основним школама Србије које су се пријавиле за учешће у прослави франкофоније.
Младен је уписао студије на ФИЛУМ- у као почетник, самосталним радом се спремао за пријемни испит, редовно долазио на вежбе из француског правописа и престигао многе старије колеге.

Све честитке и захвалност што је представио ФИЛУМ на најбољи начин.

Најпрестижнија награда која се додељује студентима за семинарске или дипломске радове из домена књижевних изучавања  Бранкова награда Матице српске припала је ове године студенту србистике Филолошко-уметничког факултета Николи Пеулићу за рад Бестијаријум у Роману о Лондону Милоша Црњанског. Награђени рад део је мастер рада, који је Никола Пеулић одбранио 2019. године на ФИЛУМ-у под менторством проф. др Часлава Николића. 

Одлуку о награди доносио је жири у саставу: проф. др Војислав Јелић, председник, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Владимир Гвозден, доц др Невена Варница и доц. др Наташа Половина. Свечано уручење награда обавиће се 2. јула 2020. у Салону Матице српске.

Награда у Бранкову част

Поводом стогодишњице смрти песника Бранка Радичевића на седници Управног одбора 17. октобра 1948. Матица српска установила је Бранкову награду. Од тада, Матица сваке године додељује награде за најбоље радове из области књижевности студентима за семинарске и дипломске радове написане током редовних студија, као и за мастер радове писане или преведене на српски језик. Предмети радова могу бити из историје и савремене српске књижевности и из других литература света, као и из круга теоријских питања литературе.

 

 

 

 

 

У петак, 19.06.2020. године са почетком у 11 часова, у учионици 64 на Факултету инжењерских наука, Сестре Јањић бр. 6 одржаће се приступно предавање за избор једног наставника у звање доцента за ужу научну област Методика наставе немачког језика и књижевности.

 

Више информација:

Приступно предавање за избор наставника у звање доцента за ужу научну област Методика наставе немачког језика и књижевности по конкурсу објављеном 20. 5. 2020. године (објављено 11. 6. 2020)

Гонкурова награда студената Србије ове године припала је роману Жан-Пола Дибоа „Није свима исто на овом свету”, а добитник награде позван је следеће године као гост Молијерових дана у Србији, пошто књига буде преведена на српски језик. Почасни франкофони писац овогодишњих „Молијерових дана” је Давид Диоп, чији је роман „Браћа по души” у преводу Оље Петронић, објавила „Геопоетика”.  Диоп је добитник Гонкурове награде младих Француске и Србије, за 2018/2019.годину. Овај роман објављен је код нас уз подршку Француског института и Француског националног центра за књигу. С обзиром на ванредне услове, избор и разговор са писцем одрађени су онлајн дана 2.6.2020. године преко платформе Google Мeet. У својству жирија били су студенти са Катедре за француски језик Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, затим Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду и Нишу. У разговору са Давидом Диопом, који се укључио онлајн, учествовали су Владислав Бајац, главни уредник „Геопоетике”, др Катарина Мелић, редовни професор Филолошко-уметничког факултета, као и студенти Србије. Гонкурова награда студената Србије је иницијатива Француског института у Србији и циљ јој је да мотивише студенте француског језика и књижевности да упознају нове ауторе. Студентима Катедре за романистику Филолошко-уметничког факултета је ово девето учешће.

 

У петак, 6. марта 2020. у Свечаној сали ПМФ-а, са почетком у 20 часова биће изведена представа „К.Р.Е.М.А.” Академског позоришта студената германистике Филолошко-уметничког факултета.

Седми по реду позоришно-педагошки сценски приказ Академског позоришта студената германистике ,,К.Р.Е.М.А."  имаће прву репризу на српском језику у матичном граду. 
Као што то обично и бива у позоришно-педагошком раду АПСГ-а, представа ,,К.Р.Е.М.А." вас позива на друштвену критику, отрежњење и отклон од стега које друштво намеће. На том путу вас очекује разигравање различитих сценских, вербалних и невербалних изражајних форми.


Улоге тумаче студенти германистике Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу од друге године до мастер студија.

 krema repriza

Слободни универзитет у Бриселу расписао је конкурс за једну стипендију на који се могу пријавити студенти друге године Катедре за романистику. Рок за пријаву на конкурс је 3. март 2020. Пријаве треба послати на имејл адресу Јасмине Миковић Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Више информација о условима конкурса можете наћи путем линка