Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Канцеларија за младе у Крагујевцу у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом у наредном периоду реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионице је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 2. марта 2020. слањем попуњене пријаве на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Пријава

Објављена прелиминарна листа истраживача на пројекту Еко(по)етика! Детаљније на http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=760&catid=73&lang=sr&Itemid=137

У уторак, 11.02.2020. године са почетком у 13 часова, у учионици А201 Правног факултета одржаће се приступно предавање за кандидата Тамару Лутовац Казновац. 

 

Више информација:

Приступно предавање за избор једног наставника у звање доцента за ужу научну област Дијахронија српског језика по конкурсу објављеном 4. 12. 2019. године (објављено 29. 1. 2020)

У петак 31. јануара, у 19 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије биће представљен зборник После 200 година: два века научне фантастике, у издању Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу (2019).
У разговору поводом објављеног зборника радова После 200 година: два века научне фантастике биће речи о историји и развоју проучавања научно-фантастичне литературе; о садашњем стању жанра научне фантастике, као и о његовој будућности; о могућностима успостављања основних принципа за студије СФ књижевности; о човеколиким роботима и човеку у делима писаца фантастике; о Франкештајну 200 година касније и др. Зборник је објављен поводом Научног округлог стола одржаног 28. октобра 2018. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у оквиру XIII међународног научног скупа Српски језик, књижевност, уметност. Уредник зборника је проф. др Никола Бубања.

Учествују: проф. др Никола Бубања, проф. др Александар Б. Недељковић, др Тијана Тропин и др Милан Д. Живковић.

My Post

У четвртак, 26.12.2019. године са почетком у 10 часова, у учионици 117 Факултета инжењерских наука одржаће се приступно предавање за кандидата Милену Нешић Павковић. 

 

Више информација:

Приступно предавање за избор наставника у звање доцента за ужу научну област Немачка књижевност и култура по конкурсу објављеном 6. 11. 2019. године (објављено 18. 12. 2019).>

У суботу, 7. децембра 2019. године, на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, одржан је међународни научни скуп „Италијански градови у књижевностима 20. века” као део истоименог међународног научноистраживачког пројекта који реализују и спроводе Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу, Одсек за хуманистичке студије Универзитета Ка’ Фоскари у Венецији,  Италијански институт за културу у Београду и Институт за књижевност и уметност у Београду. На научном скупу своје реферате изложило је 26 учесника из седам земаља (Србија, Италија, Аустрија, Румунија, Пољска, Шведска, Република Српска).

Фотографије

Il 7 dicembre 2019 presso la Facoltà di Filologia e Arti dell’Università di Kragujevac si è tenuto il convegno internazionale “Le città italiane nelle letterature del XX secolo” come parte dell’omonimo progetto di ricerca il quale è stato ideato e viene realizzato da Facoltà di Filologia e Arti dell’Università di Kragujevac, Dipartimento di Studi Umanistici dell’Università Ca’ Foscari Venezia, Istituto Italiano di Cultura di Belgrado e Istituto di Letteratura e Arte di Belgrado. Al convegno hanno partecipato 26 relatori provenienti da sette paesi (Serbia, Italia, Austria, Romania, Polonia, Svezia, Repubblica Serba).

 

Међународни научни скуп Италијански градови у књижевностима 20. века биће одржан у суботу 7. децембра 2019. године.

У октобру 2018. године, Катедра за италијанистику Филолошко-уметничког факултета започела је међународни научноистраживачки пројекат Италијански градови у књижевностима 20. века. Пројекат је осмишљен и биће реализован у сарадњи са Одсеком за хуманистичке студије Универзитета Ка' Фоскари у Венецији,  Италијанским институтом за културу у Београду и Институтом за књижевност и уметност у Београду и подразумева интензивни двогодишњи истраживачки рад, који ће бити конкретизован најпре кроз организовање истоименог међународног научног скупа 2019. године, а затим и путем објављивања Зборника радова са научног скупа.

Програм и књига резимеа

Nell’ottobre del 2018 il Dipartimento di Italianistica della Facoltà di Filologia e Arti ha dato l’avvio al progetto internazionale di ricerca “Le città italiane nelle letterature del XX secolo”. Il progetto è stato ideato e sarà realizzato in collaborazione con il Dipartimento di Studi Umanistici dell’Università Ca’ Foscari Venezia, l’Istituto Italiano di Cultura di Belgrado e l’Istituto di Letteratura e Arte di Belgrado e prevede un’intensa attività biennale di ricerca, concretizzata nell’organizzazione dell’omonimo convegno internazionale nel 2019 e nella successiva pubblicazione degli Atti del convegno. Il convegno si terrà il 7 dicembre 2019 presso la Facoltà di Filologia e Arti dell’Università di Kragujevac.

 Programma e libro dei riassunti

У петак, 8. новембра 2019. године у просторијама Библиотеке ФИЛУМ-а одржан је семинар под називом „Ефикасна настава италијанског као страног језика”. Семинар, организован по други пут у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, држали су наставници Катедре за италијанистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, проф. др Данијела Јањић, доц. др Александра Шуваковић и доц. др Тијана Кукић. 

 

Семинар слика 1

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу већ 8 година (почев од академске 2011/2012. године) реализује програм  Пракса за младе филологе.

Програм је, са једне стране, намењен младим филолозима - студентима завршних година мастер академских студија и дипломцима са завршеним мастер студијама са Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета, којима пружа прилику да, као предавачи на курсу језика, стекну практична знања потребна за рад у настави, док истовремено, студентима завршних година (основних академских, интегрисаних академских, мастер академских и струковних студија и 1. године докторских студија) са факултета Универзитета у Крагујевцу, пружа прилику да похађају бесплатан курс језика и на тај начин усавршавају језичке вештине неопходне за даљи академски развој или усавршавање у иностранству. 

На конкурс се могу пријавити:

 • студенти мастер академских студија Енглеског језика и књижевности;
 • дипломирани студенти са завршеним мастер академским студија Енглеског језика и књижевности (који су диплому стекли у последњих годину дана);
 • студенти докторских академских студија.

Документација за пријаву:

 • Биографија (предлог: Europass формат);
 • Мотивационо писмо;
 • Потврда са факултета о редовном студирању (за студенте мастер и докторских студија);
 • Уверење о дипломирању са основних студија (за студенте мастер студија), односно уверење о дипломирању са мастер академских студија (за мастер филологе и студенте докторских студија);
 • Препорука професора.

Напомена:

У мотивационом писму обавезно  написати предлог организовања наставе, литературу коју бисте користили, као и предлог начина на који бисте припремили улазни и завршни тест за учеснике на курсу.

Настава на курсу ће се одвијати у Ректорату Универзитета у Крагујевцу, два пута недељно, у поподневним терминима. Полазници курса биће студенти завршних година основних, интегрисаних и мастер академских студија, студенти завршних година струковних студија,  као и студенти прве године докторских академских студија са факултета Универзитета у Крагујевцу.

Рок за пријаву: 28. октобар 2019. године, до 12.00 сати

Пријаву на конкурс за предавача можете послати електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  (са назнаком: Пријава за предавача на курсу енглеског језика) или донети лично у просторије Центра (2. спрат зграда Ректората Универзитета у Крагујевцу, између Правног и Економског факултета)

Сви пријављени кандидати биће позвани на интервју. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.


Уколико имате додатних питања, можете нам писати на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или нас контактирати путем телефона (034) 300-425.

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Центром за едукацију и превођење ABC организује

Конкурс за хонорарни посао у Центру за едукацију и превођење ABC у Крагујевцу у оквиру следећих позиција:

 1. Предавач
 2. Преводилац

На конкурс се могу пријавити:

 • дипломци који су завршили основне академске студије,
 • студенти мастер академских студија,
 • дипломци који су завршили мастер академске студије

са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу – Студијски програм Немачки језик и књижевност

Потребна документа за пријаву:

 1. CV (препорука Europass формат);
 2. Копија прве стране индекса и последње оверене стране (за студенте мастер студија) /односно копија уверења о дипломирању за дипломце.

Рок за подношење пријава: 18. јун 2019. године

Пријаве достављати:

електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  са напоменом: Пријава за посао ABC – предавач или преводилац (у зависности од жељене позиције)

или донети лично у просторије Центра за развој каријере и саветовање студената (Ректорат, 2. спрат)

Напомена: Сви пријављени кандидати ће по истеку рока за пријаву бити позвани на интервју.

За сва додатна питања можете нас контактирати путем
 имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  
или
телефона 034 300 425.