Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру програма ,,Павле Савић" који је програм сарадње „Партнерство Hubert Curien” (PHC) између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања отворен је конкурс за заједнички пројекат. Циљ овог програма је да олакша и развија научну и техничку размену на високом нивоу у обе земље са посебним нагласком на успостављању нових партнерстава, као и да омогући активно учешће и мобилност младих истраживача. Носилац програма у Републици Србији је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Носилац програма у Републици Француској је Министарство за Европу и спољне послове (МЕАЕ и Министарство високог образовања, истраживања и иновација (МЕСРИ), а спроводи га агенција Kампус Франc (Campus France) уз подршку Француског института у Србији.

Све научне области, рачунајући и хуманистичке и друштвене науке обухваћене су овим програмом. Финансирање се искључиво односи на покривање трошкова везаних за мобилност истраживача ангажованих на заједничком пројекту.

Крајњи рок за подношење кандидатура: 3. јун 2019.

Објављивање резултата: децембар 2019. 

Почетак пројекта: јануар 2020.

Крај пројекта: децембар 2021. 

Апликација за конкурисање доступна је на сајтовима: 

За екипе из Француске: https://www.campusfrance.org/fr/savic

За екипе из Србије: http://www.mpn.gov.rs/medjunarodna-naucna-saradnja/bilateralna-saradnja-sa-francuskom/

 

У сарадњи са Студентским културним центром покренута је промоција студијских програма Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета под заједничким називом Filum chit-chat. 

Прву промоцију, која ће се одржати 4. 4. 2019. у 20 часова, организују наставници и сарадници Катедре за германистику заједно са Академским позориштем студената германистике, које се бави позоришном педагогијом. Интерактивни програм откриће публици занимљивости дугогодишњег постојања овог академског позоришта, постанак, развој, делатности и научне оквире.

У априлу ће се још представити публици и Катедра за италијанистику, 25. априла, док ће се остали програми организовати током маја.

У оквиру програма Еразмус+ на Филолошко-уметничком факултету биће организована предавања проф. Милоша Буквалта са Института за славистику Филолошког факултета у Вроцлаву (Пољска). 

Проф. Буквалт одржаће предавања у следећим терминима:

Уторак, 2. 4. 2019, 13.00-14.30, учионица А202 (Правни факултет) 
Геца Кон: књижар, издавач и покровитељ уметности:  
 
Среда, 3.4.2019, 10.00-11.30, учионица А201 (Правни факултет) 
Књижевно и прозно стваралаштво Бруна Шулца
 
 
 
Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.
Професор др Мартин Хенцелман са Института за славистику из Хамбурга гостоваће на Универзитету у Крагујевцу, у оквиру размене коју финансира ДААД, у уторак, 02. априла у 14.30 часова у учионици А201. Том приликом одржаће предавање студентима Филолошко-уметничког факултета са темом: Концепти лингвистичког самоодређења и језичког планирања Буњеваца у Србији.

Отворен је конкурс за треће издање Међународне летње школе латиноамеричких студија ,,Латинска Америка и Кариби: зашто треба да знамо више?" 

 

После успешне реализације два издања Међународне летње школе латиноамеричких студија, Друштво хиспаниста Србије отвара конкурс за учеснике трећег издања Школе која ће се одржати у Београду и Новом Саду од 29. јуна од 3. јула 2019. године.   

Треће издање настоји да раскине са митовима и предрасудама о Латинској Америци и Карибима као о егзотичној области теленовела од које не можемо да научимо ништа ново, с једне стране, и да истакне потребу за истраживањем, постављањем питања и јачањем идеја које нам доноси једно научно и критично проучавање ове области, с друге стране. Током пет дана, Школа ће обухватати горућа питања миграција, владавине права и демократије, епистемологије југа, и расподеле моћи на светској позорници, али ће се исто тако позабавити и књижевним и уметничким темама, као и књижевним наслеђем које су Латинска Америка и Кариби оставили Балкану.

Ове године предавачи, стручњаци за латиноамерички континент из различитих перспектива (политичке, филозофске, социолошке историјске, књижевне, језичке и преводилачке) долазе из Бразила, Мексика, Аргентине, Костарике, Шпаније Аустрије и Србије.

Конкурс је отворен до 15. априла 2019. године.

 

Више информација и начину пријаве можете погледати у следећем линку: http://letnjaskola.drustvohispanista.rs


 Letnja škola

На Филолошко-уметничком факултету 20. марта 2019. биће одржана предавања за студенте основних и мастер студија гостујућих професорки Валентине Муресан и Кодруте Гоша са Западног универзитета у Темишвару у следећим териминима:
 
Проф. Валентина Муресан,
20.3.2019. од 13ч до 14.30ч, у учионици А202
20.3.2019. од 14.30ч до 16ч, у учионици А204
Теме предавања:
Oral Assessment Issues for EFL Teachers,
ELT Teachers Today and Students they Teach
Analysing Classroom Conversations
 
Проф. Кодрута Гоша,
20.3.2019. од 16ч до 19ч, у учионици А204
Тема предавања:
The Qualitative and Quantitative Research Paradigm,
Methods, Instruments for data collection and data analysis in Qualitative Research 
Дана 21. марта 2019. године, у периоду од 9 до 10.30 часова на Филолошко-уметничком факултету (учионица А202) биће одржано предавање за студенте докторских студија гостујуће професорке Кјаре Мелони са Универзитета у Верони са темом:
Morphological skills across child populations:The effects of bilingualism and developmental dyslexia    
Позивају се студенти докторских студија који желе да присуствују предавању да се до 17. 3. 2019. пријаве Еразмус координатору Бранки Миленковић (продужена пријава) на следећу имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У оквиру програма Праксе за младе филологе, односно пружања подршке студентима Универзитета у Крагујевцу у циљу интернационализације и развоја знања и вештина које су значајне приликом запошљавања, Универзитет у Крагујевцу позива кандидате са Катедре за англистику Филолошко-уметничког факултета да се пријаве на Конкурс за предавача на курсу енглеског језика на нивоу Б2.

На конкурс се могу пријавити:

студенти мастер академских студија
дипломирани студенти мастер академских студија (у последњих годину дана)

Документација за пријаву:

Потврда са факултета о редовном студирању
Уверење о дипломирању са основних и мастер академских студија
Биографија (предлог: Europass формат)
Мотивационо писмо
Препорука професора
Напомена:

У мотивационом писму обавезно је написати предлог организовања наставе, литературу коју бисте користили, као предлог начина на који бисте припремили улазни и завршни тест за учеснике на курсу.

Настава на курсу ће се одвијати у поподневним терминима у периоду од априла до јула 2019. године, два пута недељно, у Ректорату Универзитета у Крагујевцу. Полазници курса су студенти завршних година основних и мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу који су успешно завршили курс енглеског језика на Б1 нивоу.

Рок за пријаву: 15. март 2019. године, до 12:00 сати.

Пријаву на конкурс за предавача можете послати електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или донети лично у Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу (зграда Ректората Универзитета у Крагујевцу, 2. спрат, Јована Цвијића бб, 34000 Крагујевац)

Сви пријављени кандидати биће позвани на интервју. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

Канцеларија за младе у Крагујевцу у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом у наредном периоду реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионице је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 10. марта 2019. слањем попуњене пријаве на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Пријава

У оквиру обележавања Месеца Франкофоније, биће организовано предавање проф. Тамаре Валчић Булић Ирина Немировска, један живот у егзилу.

Предавање се одржава у Универзитетској галерији у Крагујевцу, 7. марта 2019. са почетком у 13.30 часова и отворено је за све заинтересоване посетиоце.