Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Гостујуће предавање доц. др Невене Цековић са Филолошког факултета Универзитета у Београду под називом Како до преводилачке компетенције? Приказ израде једног уџбеника за италијански као страни језик одржаће се у петак 22. фебруара 018. у 13 часова у сали 117 Факултета инжењерских наука.  

Амбасада Француске и Француски институт у Београду омогућавају да 50 студената и истраживача из Србије иде на студије у Француску у 2019/2020.

Конкурс је у току!

fran

У сарадњи са Француским институтом, у оквиру месеца Франкофоније, Kатедра за француски језик и књижевност Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу организује такмичење у писању франкофоног диктата, 5. 3. у 18 часова, (сала А 202, на Правном факултету). Позивамо све франкофиле да заједно прославимо лепоту француског језика. Један део текста је предвиђен за јуниоре (од 11 до 17 година), други за сениоре. Улаз је слободан. Потребно је доћи 15 минута раније.

Affiche Dictée de la Francophonie 2019

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Француским институтом и Националном агенцијом за промоцију француског високог образовања у иностранству, oрганизује презентацију стипендија Владе Француске у среду 13. фебруара 2019. године са почетком у 12:00 часова у просторијама Центра за развој каријере (зграда Ректората, други спрат).

На презентацији ће бити представљене могућности за стипендирање за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској, и то:

Стипендије за мастер 2 студије (све области)

Стипендије за докторске студије у коменторству

Пост-мастер програм Коперник

Амбасада Француске и Француски институт у Србији расписали су конкурс за доделу стипендија за академску 2019/20. годину за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској. Конкурс је отворен до 18. марта 2019. године.
Стипендије покривају трошкове школарине и живота у Француској, као и трошкове осигурања, а изабрани студенти добијају статус „стипендисте француске Владе”.

Више информација о презентацији можете погледати овде: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2007

Poster prezentacije

Презентација стипендија Владе Француске  ће се одржати у среду, 13. фебруара 2019. године са почетком у 12.00 часова у просторијама Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу (2. спрат зграде ректората Универзитета у Крагујевцу).

Презентацију ће одржати представници Француског института и Националне агенције за промоцију француског високог образовања у иностранству Campus France, а намењена је студентима и дипломцима Универзитета у Крагујевцу, који желе да упишу мастер или докторске студије у коменторству на некој од престижних францускох високих школа или универзитета.

Због ограниченог броја места непходно је да се заинтересовани за презентацију региструју путем следећег линка.

Kао и сваке године, Амбасада Француске и Француски институт расписали су конкурс за стипендије Владе Француске за мастер 2 ниво и докторате у коменторству, за студије на француском или енглеском језику. Све области су заступљене. Студенти сами одлучују о избору студијског програма.

Сваке године око педесет студената искористи финансијску подршку Владе Француске за наставак студија у Француској.

Kонкурс за стипендије 2019–2020. отворен је до 18. марта. 2019.

Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:

· мастер 2 – све области

· мастер 2 – стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду

· докторат у коменторству

· стипендија за Националну високу школу за лепу уметност (ЕНСБА).

Подношење кандидатура:

Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Услови и критеријуми се налазе на сајтовима:

www.institutfrancais.rs
www.srbija.campusfrance.org

 

Делегација Амбасаде Италије, Њ. Е. Карло Ло Каша, амбасадор Италије у Београду и др Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу у Београду, посетили су Филолошко-уметнички факултет у среду, 14. новембра, и састали се са представницима Факултета, мр Зораном Комадином, вршиоцем дужности декана, др Данијелом Јањић, шефом Катедре за италијанистику, и др Николом Бубањом, продеканом за науку и међународну сарадњу.
Чланови делегације са руководством Факултета обратили су се наставницима и студентима студијског програма Италијански језик и књижевност у библиотеци ФИЛУМ-а, након чега је пријем делегације Амбасаде уприличен и у Ректорату Универзитета у Крагујевцу.

У Универзитетској галерији, 25. октобра у 19 часова, организована је промоција зборника радова у част професору Милошу Ковачевићу Српски језик: статус, систем, употреба. О Зборнику су на промоцији говорили проф. др Миланка Бабић, проф. др Драган Бошковић, проф. др Часлав Николић, доц. др Јелена Петковић, а програм је водио проф. др Владимир Поломац. 

plakat ispravljen page 001

 

Катедра за хиспанистику објављује позив на предавање које ће студентима шпанског језика одржати професор Хесус Гонсалес Перес из школе језика Местер из Саламанке. Предавање ће бити одржано у уторак, 23.10.2018. од 17:30 до 19:30 у учионици 13 у Другој крагујевачкој гимназији.
Предавање ће бити одржано на шпанском језику и отворено је за све студенте са напредним нивоом познавања језика.

Универзитет у Крагујевцу и Центар за развој каријере и ове године реализују Програм праксе за младе филологе у оквиру кога се студентима мастер академских студија и дипломираним студентима мастер академских студија са Катедре за англистику пружа прилика да организују и воде курс енглеског језика на Б1 нивоу и на тај начин стекну практична искуства у струци.

Полазници курса ће бити студенти основних академских, интегрисаних академских, мастер академских, докторских академских студија и струковних студија са свих факултета у саставу нашег Универзитета, којима се на тај начин пружа прилика да усаврше своје знање енглеског језика у циљу запошљавања или усавршавања у иностранству.

Рок за пријаву за предавача на курсу енглеског језика је 26. октобар 2018. године до 12.00 часова.