Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру обележавања 150. годишњице рођења Радоја Домановића, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу (у свечаној сали Ректората) у четвртак 26. октобра 2023. године, с почетком у 10.00 часова одржава се Међународни научни округли сто После 150 година: Радоје Домановић. У раду Округлог стола учествују излагачи из Београда, Новог Сада, Ниша, Приштине/Лепосавића, Крагујевца и Венеције. Програм обухвата две књижевно-антрополошке и једну лингвистичку сесију, те се први пут истовремено осветљавају књижевне и језичке вредности Домановићевог опуса. Поред истакнутих књижевних историчара и професора, млади истраживачи сарадници представљају резултате својих истраживања показујући како се из савремене перспективе и применом најновијих књижевних и лингвистичких теорија могу тумачити текстови епохе српског реализма. Округли сто биће отворен промоцијом фототипског издања књижевног листа Страдије (издања ФИЛУМ-а), што омогућава интегрално сагледавање Домановићевог рада – књижевног, публицистичког, новинарског и уредничког.

 

Програм

 

 

Катедра за српску књижевност вас позива да присуствујете гостујућем предавању под називом „Из проблематике пољско-српских лажних пријатеља“ проф. др Роберта Боњковског са Шлеског универзитета, које ће се одржати у уторак, 17. 10. 2023. године у 15 часова, у учионици 205 на Правном факултету у Крагујевцу.

Предавање се одржава у оквиру Еразмус програма. 

Добро дошли!

 

 

Катедра за германистику организује бесплатну радионицу под називом  ,,Наставник: 2.0 – ChatGPT у образовању" намењена наставницима који желе да интегришу вештачку интелигенцију у свој рад. Учесници ће имати прилику да испробају бесплатну апликацију ChatGPT у различитим образовним сценаријима. Након ове радионице, учесници ће бити способни да:

 • прилагоде наставу различитим образовним потребама својих ученика/студената.
 • креирају наставне материјале за различите нивое
 • користе ChatGPT као помоћно средство за писање, исправку и резимирање текстова.
 • користе ChatGPT за давање повратних информација и оценивање
 • користе ChatGPT за креирање тестова и квизова
 • користе ChatGPT као виртуелног партнера за конверзацију на страном језику

Радионицу изводи: др Георгина Фреи

Пријава: обавезна (пријавите се на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.)

Више информација можете наћи у прилогу.

У уторак 24. октобра биће одржана радионица Увод у дигиталну хуманистику.
Радионица је намењена стручњацима из хуманистичких наука, нарочито науке о књижевности (професори, истраживачи, докторанди). Неопходно је да сваки полазник има на располагању лаптоп. Радионица је организована из два дела од по 90 минута. Први део је теоријски, а други практични – сваки полазник ће добити једно поглавље неког романа и упознати се са различитим „алаткама“ и могућностима истраживања текста.
Радионицу ће водити:
 др Василије Милновић - Руководилац пројекта, Универзитетска библиотека Универзитета у Београду
 др Александра Тртовац - стручњак за мета-податке, Универзитетска библиотека Универзитета у Београду
 проф. др Ранка Станковић - стручњак за Дигиталну хуманистику, Друштво за језичке ресурсе и технологије
 проф. др Цветана Kрстев - стручњак за Дигиталну хуманистику, Друштво за језичке ресурсе и технологије
 проф. др Душко Витас - стручњак за Дигиталну хуманистику, Друштво за језичке ресурсе и технологије.
За учешће на радионици могуће је пријавити се путем упитника:
https://forms.gle/crTHytBMcvim5Q6i6

 

И ове академске 2023/2024. године, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу, као и две претходне године, успешно организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста. Полазници курсева у претходној академској години препознали су значај ових студија и прилику да допуне, прошире своја знања из разних области које су понуђени курсеви пружили – о томе сведочи велико интересовање и постигнућа :

 • 166 положених испита
 • Велики броја слушалаца из академског и јавног сектора
 • Јавна и комеморативна предавања предавача и полазника – СКЦ, Музеј 21. октобар, Универзитетска галерија
 • Пројекција филмова о Холокаусту
 • Манифестација  Дани јеврејске културе
 • Два зборника радова полазника курсева
 • Тематски део о Холокаусту у часопису од националног значајa

ЦЕНТАР ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА (ЦСС) при Универзитету у Крагујевцу основан је 2020. године с циљем да окупи и понуди интердисциплинарну и мултидисциплинарну платформу за истраживаче који раде на пољу културног памћења у најширем смислу.

Интернационална организација с центром у Сједињеним Америчким Државама, Claims Conferenceодобрила је финансијску подршку да  се по први пут у Србији покрену Студије Холокауста при Универзитету у Крагујевцу. Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, историју, права итд. Овако конципиране студије постоје као такве први пут у Србији од 2021. године, а од несумњивог је значаја што се оне покрећу у Крагујевцу јер оваквом делатношћу Крагујевац се са својом историјом двадесетог века мапира као место сећања.

Позивамо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2023/2024. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који нису у могућности да физички присуствују, омогућен је онлајн приступ предавањима.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно  правилнику о вредновању ваннаставних активности студената (https://www.kg.ac.rs/Docs/Pravilnik%20o%20vrednovanju%20vannastavnih%20aktivnosti%20studenata.pdf) бити унети у додатку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА. Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника. Студенти се могу пријавити на све курсеве који их интересују – нема ограничења у броју, али молимо све заинтересоване да се пријаве за курсеве које ће и слушати како бисмо оптимално организовали наставу.

Линк за пријаву: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2OVBeacV11dJn3e1UlCvD3681CpTOapjMjILOrs9mGxBBNg/viewform?usp=sf_link

ВАЖНО:  Курсеви почињу током октобра месеца – курс Увод у Холокауст почиње 27. 09. 2023. Пријављени полазници биће обавештени преко мејла о распореду предавања.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Заинтересовани могу добити и силабусе у пуној верзији.

Предавања за зимски семестар почињу у интервалу од прве недеље до треће недеље октобра месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

 

Промоција пројекта Clausal Complements between Language Structure and Identity: Documenting, Visualizing, and Theorizing Variation in Shtokavian (Non-)Finite Embedded Clauses („Клаузални комплементи између језичке структуре и идентитета: документовање, визуализовање и теоретисање о варијацији у штокавским (не)личним угнежђеним клаузама“) одржаће се у Библиотеци Факултета 20. септембра 2023, у 12 часова.

Пројекат, који финансира Фонд за науку Републике Србије у оквиру програма ИДЕНТИТЕТИ,  истражује варијацију у употреби инфинитива и/или конструкције „да + презент“ у штокавској зони некадашњег српско-хрватског језика, тачније, покушава да утврди све усколингвистичке и екстралингвистичке варијабле релевантне за избор допуне код говорника (урбаних) штокавских варијетета, те да добијене резултате представи дигиталним лингвистичким мапама.

Руководилац пројекта: Бранимир Станковић, ванредни професор на Департману за србистику Филозофског факултета у Нишу.

Позивају се сви заинтересовани да присуствују догађају.

 

 

Полазницима курсева српског као страног језика додељени су сертификти након успешно положених испита 16. јуна у Библиотеци ФИЛУМ-а.
Полазнике је поздравила проф. др Сања Ђуровић, продекан за наставу ФИЛУМ-а.
Центар за српски као страни језик захваљује полазницима на указаном поверењу и пријатељској сарадњи, а посебно на томе што су допринели културолошком богатству Крагујевца.
Курсеве српског језика реализују Мирјана Обрадовић и Марија Луковић, уз подршку проф. др Милке Николић, управника Центра.

за сајт ЦЕНТАР ССЈ фото 2    за сајт ЦЕНТАР ССЈ фото 1 1

 

Погледајте прилог са гостујућег предавања проф. др Јелене Тодоровић са Универзитета у Висконсину на тему ,,Вишеструки живот Дантеовог Новог живота".

Предавање је одржано  22. маја 2023. године у Библиотеци Филолошко-уметничког факултета.

Проф. др Јелена Тодоровић је дипломирала на италијанистици Универзитета у Београду, Србија, а магистрирала и докторирала на Универзитету Индијана у Блумингтону. Тренутно ради као ванредни професор италијанског језика на Универзитету Висконсин-Медисон. Њена истраживачка и наставна интересовања сежу од средњовековне латинске, староокситанске и италијанске поезије, до материјалне филологије, критике текста, историје књиге. Њени есеји су објављени у реномираним часописима и зборницима: Studi danteschi, HeliotropiaBoccaccio in AmericaLectura Boccaccii, Medioevo letterario d’Italia, итд. Аутор је монографије Данте и динамика размене текста: ауторство, култура рукописа и стварање 'Вита Нове' (Fordham University Press, 2016). 

Позивамо вас да присуствујете Данима француске и опште лингвистике / Journées de la linguistique française et générale,  у организацији др Тијане Ашић, редовног професора са Катедре за романистику, у четвртак, 15. јуна 2023. године на Факултету инжењерских наука, са почетком у 12.00 часова. На овом догађају учествоваће врсни лингвисти из земље и иностранства.
Сутрадан, 16. јуна 2023. године, у Студентском културном центру у Крагујевцу,  од 12 часова, позивамо вас на Поетски матине”, који ће прославити најлепше стихове француске и српске поезије и њихове препеве. 
Улаз је бесплатан.
Добро дошли!