Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру програма Еразмус+ на Филолошко-уметничком факултету биће организована предавања др Филипа Васершајда, сарадника Института за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостујућег професора на ФИЛУМ-у.

Др Филип Васершајд одржаће предавања у следећим терминима:

 

Текст и дискурс као језичке јединице

Понедељак, 23. X 2017, 16.30–18.00, учионица А205 (Правни факултет)

 Увод у конструкциону граматику

Уторак, 24. X 2017, 11.45–13.15, учионица А 204 (Правни факултет)

 Когнитивна семантика и корпусна анализа

Четвртак, 26. X 2017, 10.15–11.45, учионица А202 (Правни факултет)

 Израда корпуса говорног језика

Четвртак, 26. X 2017, 13.45–16.00, учионица А202 (Правни факултет)

 

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.

У оквиру сарадње са Хумболтовим универзитетом из Берлина 25. октобра 2017. године др Марија Мандић (виши научни сарадник Балканолошког института САНУ и истраживач на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину) одржати два предавања студентима основних, мастер и докторских студија Филолошко-уметничког факултета:

Методологија савремених теренских истраживања језичких заједница: пример Срба у Мађарској

Среда, 25. октобар, од 9.45 до 11.15, учионица А202 (Правни факултет)

Примена савремених лингвистичких теорија у обради теренског материјала

Среда, 25. октобар, од 11.30 до 13.00, учионица А202 (Правни факултет) 

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике.

 rsz discourse and ethnic identity

Објављен је Конкурс за праксу за младе филологе (конкурс за предавања на Курсу енглеског језика), у организацији Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс је објављен на сајту Универзитета у Крагујевцу: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1530, као и на сајту Центра: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/praksa-za-mlade-filologe-univerziteta-u-kragujevcu-konkurs-za-predavaca-na-kursu-engleskog-jezika.html

На конкурс се могу пријавити студенти мастер академских студија са Катедре за енглески језик и књижевности, као и кандидати који су завршили мастер студије у последњих годину дана.

Рок за пријаву је 20. октобар 2017. године, до 12:00 сати. Пријаве се достављају путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., лично или путем поште.

Господин Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, обавештава све истраживаче факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу, да су у обавези да означе дуплиране референце, уколико постоје, у својим корисничким панелима, у менију „Архива референци 2010–2016”. Означавање дуплираних референци треба завршити до 18. септембра 2017. године.

При томе, треба задржати једну референцу која има најпотпуније информације.

Циљ је да у наредном периоду буде омогућена провера и верификација референци упаривањем са КОБСОН базом „Наши у WoS-у”, провера њихове категоризације од стране аналитичара Министарства, аутоматизовано вредновање по Правилнику, као и унос додатних (нових) референци за исти период, па је из тог разлога неопходно да истраживачи елиминишу дупликате из својих прегледа референци до наведеног рока.

Као израз поштовања према дугогодишњем наставном и научном ангажовању, нови број часописа Липар посвећен је професорки Радмили Настић. Тематски број обухвата радове на српском и енглеском језику, а свој допринос су дали пријатељи, колеге, бивши студенти и асистенти проф. Настић. Темат је обогаћен и песмама Кристофера Нориса, као и сећањима њених пријатеља Љиљане Богоеве Седлар, Наоко Јаги и Кристофера Нориса о познанству са проф. Настић.

rsz 150487444219541

У оквиру VIII Госпојинских свечаности 13. септембра 2017. у 19 часова у Епархијској сали Саборне цркве биће организован округли сто на тему Књижевност и човек на путу: од Едена до вечности. Учесници округлог стола биће наставници и сарадници Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета: проф. др. Драган Бошковић, Јелица Вељовић, Александра Матић и модератор доц. др. Часлав Николић. Програм округлог стола представља покушај да се из филолошке перспективе одговори на тему овогодишње свечаности поводом празника Велике Госпојине – Духовна и друга путовања.

rsz 1rsz 4od edena do vecnosti plakat a3 01

Катедра за српски језик и Катедра за српску књижевност, у сарадњи са Подружницом Друштва за српски језик за Подунавски округ, протеклог викенда у Смедереву у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, одржале су семинар за наставнике Настава српског језика и књижевности у контексту савремених лингвистичких достигнућа.