Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Студенти мастер и докторских студија, као и колеге са треће године студијске групе Српски језик и књижевност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, посетили су 5. јуна 2023. године Институт за српски језик САНУ.

У склопу сарадње ових двеју установа, заједно са њима дошли су и проф. др Сања Ђуровић, продекан за наставу, проф. др Владимир Поломац, управник Катедре за српски језик, проф. др Јелена Петковић, шеф Одсека за филологију, и проф. др Милка Николић.

У институтској библиотеци студентима се најпре обратио руководилац Одсека за израду Речника САНУ др Неђо Јошић, након чега су се упознали са практичном страном и актуелним начином израде Речника САНУ, о чему су им говорили др Александра Марковић и др Бојана Томић.

Такође, госте је примила и поздравила проф. др Софија Милорадовић, директор Института, упознавши их са историјатом и основним принципима организације рада наше установе, те резултатима рада постојећих одсека.

Детаљније о институтским публикацијама и презентацији радова у бази ДАИС говорио је библиотекар Института др Владимир Живановић. И ове године посету су уприличиле др Наташа Вуловић Емонтс и др Марина Спасојевић, гостујући предавачи Лексикографије српског језика на ФИЛУМ-у, а присуство проф. др Николе Рамића, дугогодишњег предавача Лексикологије српског језика, употпунило је ово пријатно и корисно дружење.

Веб-сајт Института за српски језик САНУ

viber image 2023 06 05 21 28 31 233  

У оквиру наставе на предметима Дијалектологија српског језика и Ономастика српског језика студенти четврте године студијског програма Српски језик и књижевност посетили су 27. маја 2023. године село Борач у Гружи. У преподневним сатима студенти су присуствовали предавањима Борач у историји и археологији др Александра Ристића и Теренска лингвистичка истраживања: дијалектологија, ономастика, етнолингвистика Мирјане Обрадовић и Марије Луковић, након чега су прикупљали дијалатску и ономастичку грађу у непосредном разговору са мештанима. Екскурзија је завршена у поподневним сатима обиласком знаменитости Борча и успоном на Борачки крш. 

IMG 20230527 WA0051   viber slika 2023 05 29 23 27 41 394

IMG 20230527 WA0071

Центар за српски као страни језик ФИЛУМ-а одржао је 16. маја у Свечаној сали Ректората „Кратки курс српског језика за странце” (Serbian crash course) у оквиру
овогодишње Еразмус недеље на Универзитету у Крагујевцу.
Курс је припремила и одржала Мирјана Обрадовић, наставник у Центру за српски као страни језик. Као и претходних година, курс био веома посећен. На курсу су
учествовали и полазници Центра за српски као страни језик.

 

foto Crash course 1 foto Crash course 2

Студенти Катедре за романистику учествовали су 16.маја, у Амбасади Француске у Београду, у проглашењу романа Брижит Жиро Vivre vite за победника Гонкурове награде студената Србије 2023. Заседању жирија за овогодишњу награду је присуствовала француска књижевница Камиј Лоранс, чланица Академије Гонкур.

20230518 122924    20230518 122814

У дневном листу ,,Крагујевачке новине" изашао је чланак о Младену Милосављевићу, студенту мастер академских студија Француски језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету.

На следећем линку можете прочитати о његовим оствареним успесима - о победи на франкофоном диктату 2023. године, о представљању Србије на пројекту професионалне праксе у превођењу и обављању стручне праксе у Министарству спољних послова Републике Србије. 

 

slika1 6 b

 

Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета са задовољством вас позива да присуствујете перформансу студената германистике по мотивима из романа Клеменста Мајера.

У оквиру предмета Немачка књижевност 20. века 2 и Немачка књижевност 19. века 2,  студенти германистике треће и четврте године студија на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, обрађују роман Туцање камена немачког аутора Клеменса Мајера.
Као резултат тога, студенти германистике ће 4. маја  8. маја у 20.00 часова у Свечаној сали Природно-математичког факултета у Крагујевцу извести интермедијални перформанс под називом Туцање камена. Заједно са предметним наставницама, проф. др Марина Петровић Јулих и  мрс Јелена Гојић, студенти су се определили за позоришно-педагошки приступ.
Почасни гости представе су писац Клеменс Мајер и његова преводитељка Бојана Денић.

Улоге:
Валентина Стојановић, Анђелина Дабовић, Марта Јовановић, Магдалена Ковачевић, Александра Мијаиловић, Ана Мијаиловић, Јелена Пејић, Јована Милошевић, Кристина Перић, Тијана Старовлах, Стојанка Секулић, Марта Ракетић (четврта година студија) Марта Илић, Кристина Јовановић, Ана Радојковић, Александра Гоцић, Теодора Марјановић, Милица Продановић, Емилија Ђукановић, Миљан Дучић, Ивана Петровић (трећа година студија)

Организација: др Марина Петровић Јилих, Јелена Гојић
Позоришно-педагошки руководилац перформанса: Јелена Гојић

У оквиру овог пројекта биће одржано и књижевно вече са Клеменсом Мајером и преводитељком Бојаном Денић 5. маја 7. маја у 19 часова у кафеу Танго у Крагујевцу. У оквиру ове вечери писац Клеменс Мајер и његова преводитељка Бојана Денић прочитаће делове из романа Туцање камена.

Добро дошли!

 

plakat sr 2   Plakat Lesung serb. 1

 

 

Објављен је зборник  Злобници, зликовци, чудовишта, психопате, у издању Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и Андрићевог института у Андрићграду.

Зборник радова са научног округлог стола Злобници, зликовци, чудовишта, психопате одржаног у оквиру XVII међународног научног скупа Српски језик, књижевност, уметност (Крагујевац/Андрићград, 11–13. новембар 2022.) настао је као резултат рада на пројекту КЊИЖЕВНО ЛИНГВИСТИЧКО-КУЛТУРОЛОШКА ХУМАНО(ПО)ЕТИКА: ДОБАР – ЛОШ, ЗАО

Линк

У петак 24. 3. 2023. године, у оквиру пратећег програма изложбе „Српско позориште у Великом рату“ Музеја позоришне уметности Србије у галерији Унверзитетске библиотеке у Крагујевцу, одржана је студентска радионица Катедре за романистику под називом „Културно стваралаштво у тренуцима борбе: допринос Франкофоније“, коју су припремиле доц. др Марија Панић и Сара Симић, докторанткиња и сарадница у настави.
Студенти француског језика изложили су радове о појму „франкофонија“, о симболима Француске, то о српско-француским књижевним и културним везама. Прочитали су одломке Алфонса де Ламартина, Гијома Аполинера, Маргерит Јурсенар, Растка Петровића, који се односе на тему презентација, као и на тему изложбе. Студентима романистике придружили су се и студенти студијског програма Музика у медијима ФИЛУМ-а, који су прочитали одлокме из Молијеровог дела, које су припремали са проф. др Катарином Ерић и асистенткињом Анђелом Марковић.

Учесници радионице:
Студенти француског језика и књижевности: Младен Милосављевић (МАС), Наташа Петровић,   Ерика Ивашку, Теодора Станојевић (4. година), Милица Карић, Николета Ђорђевић, Ксенија Пешовић, Марија Милосављевић, Јована Марковић, Анђела Милосављевић (3. година), Душан Новаковић. Стефан Илић. Даница Мићовић, Катарина Трифуновић и Катарина Костић (2. година), Анђела Ђукић (1. година)
Студенти Музике у медијима: Милена Касаловић, Милош Костић (2. година)

IMG20230324135313

Катедра за германистику организује сусрет са Керстин Кајзер, програмском уредницом и руководиоцем Одељења за аудио-књиге издавачке куће Lübbe AG у Келну.
Предавање ће бити организовано у Студентском културном центру у Крагујевцу у понедељак, 20. марта 2023, у 19.30 часова. Програм је намењен студентима германистике који ће са госпођом Кајзер моћи да разговарају о савременој књижевној сцени у Немачкој, читалачкој публици, актуелностима и трендовима у књижевности на немачком језику, као и процесима публикације на простору Немачке.

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета, у сарадњи са Француским институтом из Београда, традиционално организује такмичење у писању франкофоног диктата, 15. марта 2023, од 16.30 сати, у сали читаонице библиотеке ФИЛУМ-а. Такмичење се одвија у оквиру Месеца франкофоније, а ове године право на учешће имају студенти Катедре за романистику који ће се ове године опробати у категорији сениора, за такмичаре којима француски језик није матерњи језик.

Dictée 2023 AfficheA3 2 page 0001