Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У уторак, 7. марта 2023, Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу имала је част и задовољство да угости делегацију Амбасаде Савезне Републике Немачке у Републици Србији, коју су чинили амбасадорка Савезне Републике Немачке Њ.Е госпођа Анке Конрад и чланови њеног тима: аташе за културу господин Мигел Валтерајт и шеф привредног одељења господин Денис Кајзер. Уважене госте примили су ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, проф. др Никола Бубања, продекан за науку и међународну сарадњу Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и шеф Катедре за германистику, доц. Јулијана Вулетић Ђурић. 
Након уводних обраћања ректора Универзитета у Крагујевцу, амбасадорке и шефа Катедре за германистику, Јулијане Вулетић Ђурић, уследила је подијум дискусија о теми ,,Was wünschen wir uns voneinander / Шта желимо једни од других“. Студенти су имали прилику да амбасадорки представе резултате својих наставних и ваннаставних активности, да са њом поделе искуства из студентског живота у земљи и иностранству, да разговарају о својим жељама и бригама, али и да јој поставе питања о актуелним друштвено-политичким темама.

Изражавамо захвалност амбасадорки Немачке у Србији, Анке Конрад, и члановима њеног тима, на посети Катедри за германистику и на плодоносној дискусији, која је допринела јачању међусобне сарадње у области високог образовања и културе.

 

V3   V5

У сарадњи са Канцеларијом за младе и Градом Крагујевцем Филолошко-уметничким факултетом током априла и маја реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионица је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 4. марта 2023. попуњавањем пријаве.

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у суботу, 11. фебруара 2023. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу. 

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је други пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је најбољим научницама уручио признања.  

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултет Универзитета у Крагујевцу за 2022. годину припало је др Милани Додиг, доценту са Катедре за романистику.

Др Милана Додиг, доцент за ужу научну област Француски језик, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

 

 Screenshot 42

Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије уручила је 59. ,,Вукове награде" за нарочите резултате у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке бројним добитницима на свечаности у Председништву Србије.

Ово престижно признање додељује се за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном подручју.

На предлог жирија за додељивање Вукове награде, донета је и одлука да се Изузетна Вукова награда за 2022. годину додели др Милошу Ковачевићу, редовном професору на Филолошко-уметничком факултету, који је том приликом одржао говор и рекао да је „Вук (је) утемељењем српског народног, као књижевног језика заправо утемељио и основни српски идентитетски национални критеријум, а то је српски језик са ћирилицом као својим иманентним писмом. Наиме, од 69 данашњих европских нација, чак њих 56 као идентитетски критеријум има језик. Међу њима су и Вукови Срби“. 

Од установа то признање добила је, између осталих, Народна библиотека Осечина, а награда је уручена директорки Библиотеке, мр Ани Васиљевић, бившој студенткињи Филолошко-уметничког факултета.

20230209 155522

 

 

Проф. Ковачевић добитник је Изузетне Вукове награде за 2022. годину, коју по традицији додељује Културно-просветна заједница Србије 59. пут заредом, и Светосавске награде Универзитета у Крагујевцу.
У интервјуу за лист Новости проф. Ковачевић истакао је да одбраном научне истине да су српски језик и писмо основни идентитетски критеријуми српског народа исказује своју верност и Вуку и српскоме народу.
Подсећамо, проф. Ковачевић недавно је на Факултету педагошких наука проглашен ,,Народним учитељем", признањем за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета.
slika 27012023 04  slika 27012023 05

Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета уз подршку ДААД-а организовала је наградно такмичење за основце и средњошколце на тему „Волим немачки, зато што…“.

Поделите са нама зашто волите немачки језик и пренесите нам своје утиске о овом језику. Направите видео-снимак у трајању од једног минута на тему немачког језика, укључујући и немачку културу, уметност и друштво или о вашим личним искуствима у вези са немачким језиком. Најкреативнији ученици биће награђени.

Направите видео-снимак који није дужи од једног минута, а који илуструје зашто волите немачки језик (можете га снимити користећи било које средство за снимање, као што је мобилни телефон, дигитални фото-апарат, видео-камера, дигитална техника). Затим поставите снимак на Instagram story и обележи страницу germanistika.filum или пошаљите видео-снимак преко порука у апликацији.

Најкреативнији ученици биће награђени таблетом, слушалицама и ваучером за куповину књига.

Датум пријаве: до 31. 12. 2022. године

Објава резултата биће благовремена, након одлуке четворочланог жирија.

Конкурс

 

319108490 1590990561372599 373467914623759632 n

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организује и ове године конкурс „Mој колаж говори француски” / “Mon collage parle français”, на тему “Артур Рембо – Самогласници” / “Arthur Rimbaud – Voyelles”. Право учешћа на конкурсу имају ученици свих средњих школа на територији Републике Србије, који уче или су учили француски у средњој школи, као и ученици уметничких школа, који се такмиче у посебној категорији. За ученике средњих школа који не уче и нису учили француски у средњој школи, такмичење је регионално.

Рок за слање радова је 31. јануар 2023. године, до 19.00 сати.

Песма за конкурс 

Формулар за пријаву на конкурс (преузети, не попуњавати онлајн)

Услови учешћа на конкурсу

 

 1. Vizual konkursa Moj kolaž govori francuski 2022

У среду, 30.11.2022. Катедра за германистику у сарадњи са Аустријском амбасадом и Аустријским културним форумом организоваће Дан аустријске културе на ФИЛУМ-у. Радионицу организују др Адријан Фајкс, аташе за културу аустријске амбасаде у Београду и Лара Фукс, лекторка Аустријске службе за размену. Радионици ће присуствовати студенти германистике, као и наставници, a трајање радионице планирано је у периоду 9.15-13.45 часова, у учионици 114 на ФИН-у.

Програм радионице је следећи:
 Предавање о Аустрији и аустријској култури
 Презентације о могућностима студија, стипендијама и летњим школама у Аустрији
 Презентација радионице превођења и могућности онлајн волонтирања
 Аустријски кратки филмови ( „Die Waschmaschine“, „Fische“, „Der Nachtwächter“)

Позивамо све студенте који говоре немачки језик да нам се придруже.

 

 

У петак, 28.10.2022.  у галеријском простору Куће Ђуре Јакшића био је организован догађај у част песнику и професору Филолошко-уметничком факултету, Драгану Бошковићу. Књижевно вече под називом "Аритмија URбаног певања" посвећено је приказу књижевног портрета професора Бошковића, овогодишњег добитника Дисове награде на 59. Дисовом пролећу, традиционалној манифестацији песничких сусрета. Овом приликом,  представнице библиотеке  ,,Владислав Петковић Дис", Марија Радуловић и Тања Вуковић приредиле су изложбу у част професора Бошковића коју су присутни могли да виде. О делу професора Бошковића говорила је и књижевна критичарка Александра Секулић. 

 

Промоција књиге ,,Научно стваралаштво Милоша Ковачевића" ауторке Милке Николић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету, одржана је у Универзитетској галерији 27. октобра 2022. године . О књизи су говорили: проф. др Михаило Шћепановић, проф. др Илијана Чутура и проф. др Милка Николић, ауторка књиге.

Монографија „Научно стваралаштво Милоша Ковачевића“ доноси приказ једне од компонената у раду српског лингвисте професора Милоша Ковачевића - његово научно дело. У овој публикацији разматрају се следећа питања: Ковачевићева научна ауторецепција; лингвистичке теме у његовим публикацијама; образовне вредности Ковачевићевих (коауторских) уџбеника;  научна рецепција његових остварења;  парадигма Ковачевићевог научног стваралаштва. Највише пажње посвећено је кључним тематским правцима његових лингвистичких интересовања: граматика (превасходно синтакса), стилистика и језички идентитет.