Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Обавештавамо вас да је предавање отказано због болести предавача.  
Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању научног саветника, проф. др Софије Милорадовић, под називом ,,Српска геолингвистичка периферија - садејство међујезичких и балканистичких процеса", које ће бити одржано у Универзитетској галерији у четвртак, 27. октобар 2022. године, од 12 сати. 
Проф. др Софија Милорадовић, директорка Института за српски језик САНУ, том приликом ће свечано потписати Споразум о пословно-техничкој и стручној сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, а поводом обележавања 75 година рада Института и 20 година рада ФИЛУМ-а.
Остваривањем оваквог вида сарадње и јачањем веза између две значајне институције настојимо да допринесемо јачању капацитета сваке од установа потписница овог споразума. 
Добро дошли! 
Predavanje

Катедра за хиспанистику вас са задовољством позива на предавање које ће одржати Његова Екселенција господин Освалдо Нарсисо Марсико, амбасадор Републике Аргентине, на тему ,,Гласови из Аргентине - предавање о аргентинској историји и спољној политици".

Предавање ће бити одржано у среду, 26. октобра 2022. године са почетком у 17 часова, у Студентском културном центру.

Катедра за хиспанистику такође има част да вас позове на отварање изложбе фотографија ,,Аргентина очима Српкиње" Љиљане Поповић Анђић (1962-2019).

Изложба представља фотографије Љиљане Поповић Анђић, песникиње, професорке, књижевног преводиоца и уметничког фотографа, која је, инспирисана животом и књижевношћу у Аргентини, испољила онтолошку потребу да се уметнички изрази кроз фотографију и подели своје искуство, како из Буенос Ајреса, тако и из других делова Аргентине.

На отварању изложбе, 26. октобра 2022. године у 18 часова, говориће Њ. Е. господин Освалдо Нарсисо Марсико, амбасадор Републике Аргентине, и Бранко Анђић, књижевник, преводилац и новинар.

Уз подршку Амбасаде Републике Аргентине у Београду, у СКЦ-у ће 27. октобра 2022. године у 19 часова бити организована пројекција аргентинског филма „Да чудне ли љубави“ („El amor menos pensado“, 2018), који је режирао Хуан Вера.

Очекујемо вас! 

 Argentina

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године у оквиру програма Пракса за младе филологе пружа прилику младим филолозима да, као предавачи на курсу језика, стекну практична знања потребна за рад у настави, док истовремено, студентима завршних година са факултета Универзитета у Крагујевцу, пружа прилику да похађају бесплатан онлајн курс језика и на тај начин усавршавају језичке вештине.

Конкурс за предавача на курсу енглеског језика на Б1 нивоу, који ће се реализовати онлајн, отворен је до 21. октобра.

 На конкурс се могу пријавити:

  • студенти завршне године основних академских студија Енглеског језика и књижевности;
  • студенти мастер академских студија Енглеског језика и књижевности;
  • дипломирани студенти са завршеним мастер академским студија Енглеског језика и књижевности;
  • студенти докторских академских студија.

Позив

 

 

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање изложбе ,,Аритмија úrбаног певања" посвећена Драгану Бошковићу, овогодишњем добитнику Дисове награде, редовном професору на Филолошко-уметничком факултету, и на промоцију његове књиге изабраних песама ,,Најновији завет", која ће бити одржана у петак, 28. октобра 2022. године у Кући Ђуре Јакшић од 19.00 сати.

Добро дошли!

Boskovic2 page 0001

Имамо посебну част и задовољство да вас позовемо на промоцију књиге ,,Научно стваралаштво Милоша Ковачевића" ауторке Милке Николић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету, која ће бити одржана у Универзитетској галерији 27. октобра 2022. године (четвртак) од 19.00 часова. 

О књизи ће говорити: проф. др Михаило Шћепановић, проф. др Илијана Чутура и проф. др Милка Николић, ауторка књиге.

Добро дошли!

Milos kovacevic page 0001

Филолошко-уметнички факултет и Министарство спољних послова Републике Србије у жељи да студентима завршних година пруже прилику да стекну практична искуства и знањазакључилису 2021. године Протокол о сарадњи ради обављања стручне праксе у Министарству спољних послова

Овај програм праксе намењен је студентима завршне године основних академских и мастер академских студија Одсека за филологију, који су остварили минималну просечну оцену 9.00 на студијама.

Програм стручне праксе спроводи се у трајању од три месеца, од почетка наредне године, током којих је полазницима обезбеђен смештај у Студентском дому у Београду.

Филолошко-уметнички факултет треба да одради предселекцију и предложи десет кандидата Министарству спољних послова, који ће потом извршити селекцију у складу са интерним процедурама.

Пријава за праксу отворена је до 21октобра 2022. године и можете се пријавити путем линка.

Више информација можете тражити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Универзитет у Крагујевцу објављује конкурс за два кандидата за стручну праксу у Канцеларији за међународне пројекте.

Пракса ће се обављати у просторијама Ректората Универзитета у Крагујевцу у трајању од 6 месеци.
Профил кандидата:
- мастер филолог англиста
- дипломирани филолог англиста*.
- познаје пројектну терминологију и пројектне базе (пожељно).

На конкурс се могу пријавити и кандидати који нису завршили англистику, са знањем енглеског језика на нивоу Ц1.
Након завршене праксе, постоји могућност заснивања радног односа на Универзитету.
Пракса ће бити плаћена.
Заинтересовани кандидати своје радне биографије могу доставити на имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 20.10.2022. године.

*предност имају кандидати који су студенти мастер студија.

Задовољство нам је да вас позовемо на предавање и трибину на тему ,,Будућност књижевности: разговори са Висентеом Луисом Мором" коју организује Катедра за хиспанистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу поводом обележавања 20-годишњице, а у сарадњи са Шпанском агенцијом за интернационализацију шпанске културе PICE. 

Трибина ће бити одржана 13. октобра у 12.00 сати у Студентском културном центру Крагујевац.

Висенте Луис Мора један је од тренутно најцењенијих шпанских писаца, књижевних критичара и предавача. Стручна критика хвали његове књиге за које је добио бројне књижевне награде, а ових дана публика у Шпанији има прилику да се упозна са његовим последњим делом, Circular 22 (Galaxia Gutenberg). Ово дело је необичан књижевни артефакт на више од шест стотина страница, које обједињује форму есеја, романа, путописа, па чак и позоришног дијалога. Његово дело представља један од најзанимљивијих момената у данашњем размишљању о књижевности на шпанском језику. Догађај је намењен како стручњацима из области књижевности, тако и свима заинтересованима.

Сутрадан, 14. октобра у 13.00 часова на Филолошко-уметничком факултету, Висенте Луис Мора ће одржати књижевно-преводилачку радионицу са колегама и студентима са Катедре за хиспанистику.

Искрено се надамо да ћете бити у прилици да нам се придружите!
Plakat VLM
Промоција ,,Изабрана дела Милоша Ковачевића: канон 30-годишњег стваралаштва" одржана је 1. јуна 2022. године у Кући Ђуре Јакшића. На промоцији су говориле проф. др Милка Николић и проф. др Јелена Петковић, ванредни професори са Катедре за српски језик. Филолошко-уметничког факултета, а присутнима се обратио и уважени професор Ковачевић.  
 

Др Марија Панић, доцент на Катедри за романистику ФИЛУМ-а, изабрана је за председника Српске асоцијације за канадске студије (Association serbe d'études canadiennes / Serbian Association for Canadian Studies). Честититамо и желимо јој успешан рад!

Српска асоцијација за канадске студије промовише канадске студије у Србији и подстиче њихов развитак у оквиру научне и универзитетске заједнице у Србији. САКС делује у оквиру Централноевропске асоцијације за канадске студије (Central European Association for Canadian Studies). 
marija panic