Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Шесто издање Међународне Летње Школе Латиноамеричких Студија одржаће се ове године од 13. до 17. јула у Новом Саду и Београду.

Предавачи долазе из више земаља (Мексико, Србија, Аргентина, Словенија, Мађарска, САД,...), а присуство може бити уживо или виртуелно.

Сви заинтересовани могу се пријавити преко формулара до 28.6. 2022. У формулару на следећем линку можете пронаћи више информација:

Промоција уџбеника “Gli articoli italiani” ауторке др Тијане Кукић, у издању Alma Edizioni из Фиренце, успешно је одржана 31. 5. 2022, у кући Ђуре Јакшића.

О књизи су говорили проф. др Саша Модерц, доц. др Наташа Јанићијевић, доц. др Невена Цековић, као и сама ауторка.

Музички сегмент који су извеле студенткиње италијанистике употпунио је ово вече у духу италијанске културе.

Студенти Катедре за германистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу позивају све љубитеље немачког језика, књижевности и уметности 17. јуна у 18.30 сати, у Кућу Ђуре Јакшића, на догађај KREATIVES SCHREIBEN. Том приликом моћи ћете да погледате, прочитате и чујете радове студената завршне године ОАС, насталих на радионици креативног писања на немачком језику, коју је у оквиру сегмента Писане комуникације на предмету Интегрисане вештина немачког језика 4 реализовала лекторка Милена Матић.
С обзиром на то да је ова радионица изнедрила велики број радова различитих жанрова и формата, од песама, преко причи до сликовница и стрипова, наставници и студенти су решили да их презентују и несебично поделе са другима и то на инспиративном месту где је некада боравио писац и сликар Ђура Јакшић.
Како бисмо подржали младе таленте наградићемо три најбоља рада, јер се можда баш међу овим ауторима налази неки од Ђуриних наследника.
Стручни жири за ужу научну област Немачка књижевност и култура који ће вршити одабир радова чиниће доц. др Марина Петровић Јилих и доц. др. Милена Нешић
Павковић.
Почасни гости биће и студенти треће године, који ће са Маријом Нијемчевић Перовић, асистенткињом за ужу научну област Методика наставе немачког језика и књижевности, представити радове настале на часовима Методике наставе немачког језика, а који показују како се методе и технике креативног писања могу применити у школској настави немачког као страног језика.

ks poster

Студенткиња II године Катедре за романистику, Ксенија Пешовић, представљаће Катедру, Факултет и Универзитет на међународном фестивалу франкофоних студената, који се одржава ове године у Букурешти 11-15. јула 2022.
Регионални фестивал франкофоних студената, организован поводом Европске године младих – 2022, окупиће младе франкофонисте из читавог региона Централне и Источне Европе. Фестивал има за циљ да буде простор за размену и дељење студената у пријатељској атмосфери француског говорног подручја.
Селекциона комисија АУФ-а анализирала је све пристигле пријаве и, у складу са постављеним критеријумима, одабрала Ксенију Пешовић, студенткињу Филолошко-уметничког факултета за учесницу на овогодишњем фестивалу.

Честитке Ксенији!

 

Награда „Златна франкороманистика”, коју је установио Фонд Маргерите Арнаутовић, додељена је Катедри за романистику Филолошко-уметничког факултета.

„Фонд Маргерите Арнаутовић” доделио је Катедри за романистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу награду „Златна франкороманистика”, која се додељује за изузетан допринос у ширењу француског језика и културе. Свечана додела награде одржана је 02. јуна 2022. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду, у присуству представника управног одбора „Фонда Маргерите Арнаутовић”, представника Француског института у Србији, Удружења професора француског језика Србије и колега професора са Катедре за романистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, Одсека за романистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, алумниста и студената Катедре за романистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, међу којима је био и њен први дипломирани студент. У име Катедре за романистику Филолошко-уметничког факултета, плакету и новчани део награде  примила је Шефовица Катедре, проф. др Биљана Тешановић.

На фотографијама су: представница управног одбора „Фонда Маргерите Арнаутовић”, проф. др Татјана Шотра-Катунарић, професор у пензији Филолошког факултета у Београду, проф. др Радивоје Константиновић, потпредседнице Удружење професора француског језика Србије, Мирјана Радонић и Бранка Радоњић, представници ФИЛУМ-ове Катедре за романистику, Шеф Катедре проф. др Биљана Тешановић и др Андреј Фајгељ, као и први свршени студент Катедре за романистику, Драган Тасић.

Ово изузетно признање је потврда дугогодишњег ангажовања наставника и сарадника Катедре за романистику на популаризацији француског језика и француске културе.

 1 Profesor Konstantinović Tatjana Šotra  2 Tešanović Tasić

3 Tešanović Fajgelj  4 Radonjić Radonić

 

Школа италијанског језика и културе DegustAbruzzo која је смештена у регији Абруцо, у градићу Васто (Кјети), древном римском граду који гледа на Јадранско море, нуди ДВЕ парцијалне стипендије италијанског језика и културе за студенте Италијанистике Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Фокус школе јесте посвећеност сваком студенту, стога је максимум студената у групи 12 (минимум 4) како би се адекватно развијала комуникативна компетенција.

Школа нуди студијски боравак од 2 или 3 недеље и покрива следеће трошкове:

  • Трошкове уписа курса
  • 30 сати наставе италијанског језика и културе
  • Наставни материјал и финални сертификат

 

Критеријуми за одабир студената за стипендију су следећи:

  • Просек на основним или мастер студијама и укупан број остварених ЕСПБ бодова
  • Неопходно је да студент није боравио у Италији у претходне 3 године

За сваку додатну информацију можете се обратити на следећу адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Добитница једне парцијалне стипендије за студијски боравак у Италији је Милица Михајловић, студенткиња Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. 

Рок за слање документације: 15. 6. 2022. године.

Институт за српски језик САНУ је 30. маја 2022. године угостио професоре и студенте докторских и мастер студија Групе за српски језик са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Посета је организована на иницијативу сарадника Института др Наташе Вуловић Емонтс и др Марине Спасојевић, које на мастер студијама овога факултета изводе наставу из предмета Лексикографија српског језика.

Посета је отпочела у Библиотеци Института, где је студентима приближена практична страна лексикографског рада на Речнику САНУ. После преношења поздравних речи које је у писаном облику упутио академик Милосав Тешић, о колективном духу и начину рада на изради Речника САНУ, као и о његовом историјату, говорили су др Неђо Јошић, руководилац Одсека за лингвистичка истраживања савременог српског језика и израду Речника Српске академије наука и уметности, те истакнути редактори проф. др Никола Рамић и мр Васа Павковић, а о будућности лексикографског рада у дигиталном добу говорио је др Ненад Ивановић.

Посета је настављена у просторијама Института у Кнез Михаиловој улици, где се студентима најпре обратила проф. др Софија Милорадовић, директор Института, која их је након речи добродошлице упознала са научном и издавачком делатношћу установе, са делатношћу Одбора за стандардизацију српског језика, као и са радом Дијалектолошког одсека. О историјату и раду Старословенистичког одсека гостима је говорио проф. др Виктор Савић, док је о Етимолошком одсеку, његовом развоју и резултатима излагала др Јелена Јанковић. Активности на Одсеку за стандардни језик представила је проф. др Марина Николић, а др Ана Шпановић је презентовала рад на најмлађем институтском одсеку – Одсеку за дигитализацију.

Директор Института проф. др Софија Милорадовић, продекан за наставу проф. др Владимир Поломац и шеф Одсека за филологију проф. др Јелена Петковић разговарали су и о могућем унапређењу сарадње двеју установа.

Извор: сајт Института за српски језик САНУ

viber image 2022 05 30 23 04 29 730 768x576     viber image 2022 05 30 23 05 15 515 768x1024

 

Част нам је да вас позовемо да присуствујете представљању изабраних дела проф. др Милоша Ковачевића. Промоција Изабрана дела Милоша Ковачевића: канон 30-годишњег стваралаштва биће одржана 1. јуна 2022. године у 18.00 часова у Кући Ђуре Јакшића.
Добро дошли!

Pozivnica 1 1 page 0001

Част нам је да Вас позовемо на промоцију уџбеника “Gli articoli italiani” ауторке др Тијане Кукић, у издању Alma Edizioni из Фиренце, једне од најзначајнијих италијанских и светских издавача из области наставе италијанског језика.

О књизи ће говорити: проф. др Саша Модерц, доц. др Невена Цековић, доц. др Наташа Јанићијевић, као и сама ауторка.

Студенткиње италијанистике Милица Михајловић (клавир) и Катарина Богдановић (вокална солисткиња) употпуниће промоцију музичким сегментом.

Промоција ће се одржати у уторак, 31. 5. 2022. године, с почетком у 18.00 часова у Галерији Кући Ђуре Јакшића.Artboard 12x min

Радујемо се Вашем доласку!