Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Катедра за хиспанистику вас са задовољством позива да присуствујете предавањима др Сесара Луиса Дијес Пласе, руководиоца студија у Институту Сервантес у Београду:
- Situación lingüística en España: lenguas oficiales y polémicas actuales sobre la oficialidad de otras producciones lingüísticas – петак, 27. маја 2022. године у 10 часова, на Факултету инжењерских наука.
- презентација диплома шпанског језика DELE и SIELE – петак 27. маја 2022. године у 12 часова, у библиотеци Филолошко-уметничког факултета.

Ова предавања део су културних активности које Катедра за хиспанистику организује током 2022. године поводом обележавања две деценије постојања ФИЛУМ-а.

Добро дошли!

spanci

Катедра за италијанистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организовала је догађај под називом Сусрет са италијанском поезијом, у Кући Ђуре Јакшића, 19. маја 2022. године.

Програм су отвориле ванредна професорка др Александра Шуваковић, шефица Катедре, ванредна професорка др Данијела Јањић и др Марија Пејић, асистенткиња с докторатом. 

У програму су учествовали Никола Милетић, Сунчица Дробњаковић, Кристијан Арсић, Данијела Лукић, Анастасија Здравковић, Катарина Богдановић, студенти II и III године италијанског језика и књижевности који су читали своје преводе поезије италијанских књижевника XX века.

У музичком делу програма учествовале су студенткиње италијанског језика и књижевности Катарина Богдановић (II година), вокал, и Милица Михајловић (I година), клавир.

20220519 154959274   20220519 154647830   20220519 154758222

 

Обавештавамо вас да студенти који аплицирају за место у Дому студената Франкофоније морају бити студенти неког од универзитета који је члан мреже АУФ и морају бити уписани на један од 57 универзитета у департману Ил-Де-Франс, који је члан мреже АУФ. Када је реч о српским универзитетима, то су универзитети у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. Студент мора бити уписан на мастер 1 или мастер 2 или докторат на одговарајућем француском универзитету да би могао да борави у овом студентском дому. Не врши се селекција према врсти дисциплине којом се студент бави.

Дом студената Франкофоније намењен је првенствено студентима оних земаља које не поседују своје студентске домове у оквиру Међународног универзитетског центра у Паризу.

Овај дом поседује 300 студија за једну особу, од којих се 150 студија налази под руководством АУФ, а 150 студија је под руководством Међународног универзитетског центра у Паризу, чија је селекција кандидата слична селекцији АУФ. Дом студената поседује капацитете за спорт, читање, библиотеку и друге ваннаставне активности.

Детаљне информације о условима смештаја у студентском дому АУФ-а у Паризу.

Катедра за хиспанистику вас са задовољством позива да присуствујете предавању Дуње Трутин, визуелне уметнице, асистента на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, на тему ЕСТЕТИКА ТЕАТРАЛНОСТИ: Иронија и гротеска у шпанској уметности од Дијега Веласкеза до Хуана Муњоса

Предавање ће бити одржано у уторак, 17. маја 2022. године, у 17 часова, у Кући Ђуре Јакшића.

Ово предавање део је културних активности које Катедра за хиспанистику организује током 2022. године поводом обележавања две деценије постојања ФИЛУМ-а.

Хуан Муњос (Juan Muñoz, 1953-2001), шпански вајар, најпознатији по својим реалистичким скулптурама на јавним просторима.

 

Predavanje SPANSKI

Компанија Siemens Mobility d.o.o. Cerovac организује Конкурс за студентску стручну праксу за коју могу конкурисати студенти завршне године основних академских студија и студенти мастер академских студија Катедре за германистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.
Тренутно је отворена само једна позиција. Примљени студент/студенткиња радиће на позицији Асистент квалитета у пројектима.
Трајање праксе је минимум три месеца са могућношћу продужетка уговора.


Рок за пријаву је 27. мај 2022. године.
Више информација о овом конкурсу можете наћи на пријавном формулару на следећем линку: https://forms.gle/Cg4Ns6PVVMHb63K69

Катедра за англистику вас са задовољством позива на још једно у низу онлајн предавања. Овога пута у госте нам са Аљаске долази Хедер Бенучи која се бави наставом енглеског језика. Она ће говорити о оцењивању уз помоћ рубрика (енгл. Grading with rubrics). Предавање ће бити одржано 27. 4. 2022. у 18 сати. (Zoom). Пријаве путем линка https://tinyurl.com/4f2w7mm2.

Heather

У четвртак, 21. априла 2022. године, у Контакт галерији СКЦ-а Крагујевац од 19 сати, биће одржано предавање под називом ,,Критичко суочавање с нацистичком прошлошћу у роману У сенци мога брата (2003) Увеа Тима".

Поводом 22. априла, Дана сећања на жртве Холокаусте, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу у оквиру Студија Холокауста организује предавање које ће одржати др Милена Нешић Павковић, доценткиња на Филолошко-уметничком факултету. 

 

Flyer.Publiclecture.21.04.2022 page 0001

 

 

Дана 4. априла 2022.године Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу је имао задовољство да у просторијама Библиoтеке ФИЛУМ-а угости директора Италијанског института за културу, господина Роберта Чинкоту.

Уваженог госта, примио је декан ФИЛУМ-а, проф. мр Зоран Комадина, продекан за науку и међународну сарадњу, проф. др Никола Бубања и шефица Катедре за италијанистику, ванр. проф. др Александра Шуваковић.

Директор Италијанског института за културу је током ове посете разговарао са запосленима на Катедри за италијанистику и са студентима студијског програма Италијански језик и књижевност.  

Овом приликом уважен гост и делегација ФИЛУМ-а су током пријатељског и срдачног разговора разматрали и договорили даље правце сарадње између Италијанског института за културу и ФИЛУМ-а, која се обострано негује дуги низ година.

Декан Филолошко-уметничког факултета се најљубазније захвалио директору Италијанског института за културу у Београду господину Роберту Чинкоти на посети и указаном поверењу, након чега му је свечано уручена Захвалница за посебан допринос развоју Катедре за италијанистику.

 IMG 0be2e21c3b3ff487c015f614d1261960 V  slika

У среду, 16. марта, са почетком од 17 часова у Галерији Куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу одржана је изложба фотографија „Сицилија, њено срце. Омаж Леонарду Шашиˮ. Изложба је организована кроз сарадњу Катедре за италијанистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Италијанског института
за културу из Београда и Фондације Леонардо Шаша и представља само једну у дугом низу манифестација произашлих из деценијске сарадње Италијанског института за културу и крагујевачке Катедре за италијанистику.

Изложба ће бити отворена до 4. априла и у том периоду посетиоци ће бити у прилици да сазнају више о лику и делу Леонарда Шаше, једног од највећих италијанских и европских интелектуалаца XX века, кроз серију од 50 фотографија које илуструју неке од најзначајнијих периода пишчевог живота.

 

У Универзитетској галерији, у среду, 23. марта 2022. године, одржано је предавање доц. др Милане Додиг са Катедре за романистику, у склопу традиционалног обележавања месеца франкофоније.

Предавање је одржано на тему Француски језици Франкофоније, коме су присуствовали студенти Филолошко-уметничког факултета. Месец франкофоније се у целом свету обележава у марту месецу и посвећен је француском језику, његовој лепоти, богатству и разноврсности.

Франкофонију пре свега чине људи који говоре француским језиком, a уједно, франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању сарадње између држава чланица Међународне организације франкофоније (ОИФ), у оквиру које Србија има статус придруженог члана.

IMG 5201 min  IMG 5202 min