Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Књижевно вече посвећено књижевном портрету угледног новосадског писца Саве Дамјанова биће одржано у петак, у петак 25. марта, са почетком у 20 часова у СКЦ-у Крагујевац. На књижевној вечери посебно ће се говорити о едицији ауторове изабране прозе под називом Дамјанов: „Искони бѢ слово“. 

Учесници: Сава Дамјанов, писац, Јасмина Теодоровић, ванредни професор на ФИЛУМ-у, Драгана Бошковић,магистар књижевних наука.

 

iskoniw2 1

German Institut For Education једнa je од водећих школа језика у држави Тунис са представништвима у градовима Тунис, Сус и Сфакс, која од свог оснивања нуди акредитоване курсеве немачког језика који задовољавају највише образовне стандарде. Студенти основних студија германистике (од 7. семестра), студенти мастер студија германистике, као и они који су недавно дипломирали, имају могућност да обаве стручну праксу у једној од водећих школа за учење немачког језика и у једном од водећих испитних центара у арапском свету.
Студентска пракса таје 6 месеци.
Рок за пријаву је 31. март 2022.
Број слободних места у овом пријавном року: до 4

Агенција за филмску и видео продукцију, издавачку делатност, организацију уметничких програма и ИТ услуге DUO DIGITAL MEDIA ангажује пет студената филологије за обављање стручне праксе на позицији новинара у трајању од 2-3 недеље. Понуда је отворена за студенте са студијских програма Српски језик и књижевност и Енглески језик и књижевност, а за најуспешније кандидате постоји могућност хонорарног запослења. 

Пријаве су отворене на линку.

Агенција DUO DIGITAL MEDIA окупља креативан тим професионалаца од којих већина има око 30 година искуства у раду на најодговорнијим позицијама у националним телевизијама, у штампаним и интернет медијима.

DUO DIGITAL MEDIA бави се телевизијском продукцијом (извештавање за националне телевизије и ТВ преноси), филмском и корпоративном продукцијом (израда сценарија и комплетна продукција корпоративних филмова, кратких промо филмова, музичких спотова, документарних и играно-документарних филмова...).

У оквиру ТВ продукције, DUO DIGITAL MEDIA је званично Регионално дописништво из Централне Србије националних телевизија: Прва ТВ, Б92, Пинк, Курир ТВ.

DUO DIGITAL MEDIA поседује најсавременију продукциону – телевизијску и емисиону технику за реализацију најсложенијих телевизијских преноса и Livestream-ова на интернет платформама. Продукциони тим DUO DIGITAL MEDIA реализовао је само у последњих неколико месеци комплексне преносе и снимања неколико великих догађаја.

Ауторски тим Агенције DUO DIGITAL MEDIA до сада је комплетно продуцирао и велики број изузетно значајних документарних и промотивних пројеката који су награђивани на референтним фестивалима, сајмовима, изложбама и имали велики одјек – како у Крагујевцу, Србији, тако и у иностранству.

Продукцијски тим DUO DIGITAL MEDIA иза себе има и један играно-документарни филм - Стефан Немања и Ана Борић (улоге: Петар Божовић, Слободан Ћустић, Небојша Кундачина, Александар Вучковић, Стојан Ђорђевић, Теодора Марић…). У току су техничке припреме тима за снимање аустралијског играног филма Once upon a time in Serbia (сценарио и режија Grant Osborn).

Са комплетним радом Агенције DUO DIGITAL MEDIA можете да се упознате на званичној интернет презентацији www.duo.co.rs

Кристина Радојковић, сарадница у настави и студенткиња мастер студија на Катедри за романистику ФИЛУМ-а, изабрана је од стране AUF (Agence Universitaire de la Francophonie) i RFI iz Rumunije (Radio France Internationale, Roumanie) за обављање стручне праксе у области превођења медијских чланака из одласти друштва, здравља, економије, културе и сл. Стручна пракса ће се одвијати на даљину, онлајн, од марта до јула 2022. године. У овом избору за професионалну приправничку мобилност на даљину, бирао се један студент за Србију, са универзитета које су чланице АУФ-а (Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу, Универзитет уметности и Универзитет у Крагујевцу), а изабрано је укупно 19 кандидата из 19 држава које су у сарадњи са AUF, тј, по један кандидат из сваке државе. 

Честитамо!

2 1 700x394

У сарадњи са Канцеларијом за младе и Градом Крагујевцем Филолошко-уметничким факултетом током априла и маја у два циклуса реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионица је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 15. марта 2022. попуњавањем пријаве.

Филолошко-уметнички факултет и Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са Фондацијом Леонардо Шаша, позивају Вас да присуствујете отварању изложбе фотографија ,,Сицилија, њено срце. Омаж Леонарду Шаши", у среду, 16. марта 2022, у 17 сати, у Галерији Куће Ђуре Јакшића.
Изложба садржи 50 фотографија на којима је представљен Шаша, један од највећих италијанских и европских интелектуалаца XX века,  у свом родном Ракалмуту и у разним периодима свог живота.  

Леонардо Шаша (Ракалмуто, 1921 – Палермо, 1989), писац, новинар, есејиста, драмски писац и песник, али и политичар и предавач, критичар уметности, деценијама је био један од протагониста интелектуалног живота Италије захваљујући либералном и антиконформистичком духу, критички глас и дух Италије, један од највећих и најутицајнијих италијанских интелектуалаца у XX веку. Као приповедач дебитовао је књигама посвећеним Сицилији и увек је настојао да објасни тајне и механизме моћи. Шашина дела су преведена у целом свету и настављају да очаравају и привлаче на хиљаде читалаца.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 4. априла 2022. године.

Locandina Sciascia KG

 

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета, у сарадњи са Француским институтом из Београда, организује такмичење у писању франкофоног диктата, 9. марта 2022, од 18.30, у сали читаонице библиотеке ФИЛУМ-а. Такмичење се одвија у оквиру Месеца франкофоније, а ове године право на учешће имају само студенти Катедре за романистику. 

 

Affiche dictée francophone 2022 druga verzija samo jedna kategorija studenti 1 page 0001

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета организује наградни конкурс ,,ПоеФоФил 2022" за најбољи превод песме, за најбољу фотографију на задату тему, као и за најбољи краткометражни филм снимљен паметним телефоном. Конкурс се организује на територији Републике Србије за студенте на нивоу ОАС и МАС, како за студенте француског језика и књижевности, тако и за студенте свих осталих факултета који уче француски. Ове године додата је посебна категорија за ученике средњих школа на територији Републике Србије који уче француски језик, ФОТОГРАФИЈА јуниор;

Материјали се могу послати најкасније до 12. марта 2022. године у поноћ.

 

PoéPhoFil InfoMail SR page 0001PoéPhoFil InfoMail FR page 0001

 

Правила такмичења конкурса ПоеФоФил 2022. – за све 4 категорије преузети ОВДЕ.

Пријава на конкурс ПоеФоФил 2022. за студенте – преузети ОВДЕ.

Пријава на конкурс ПоеФоФил 2022. за ученике – преузети ОВДЕ.

Само такмичење из превода конкурса ПоеФоФил 2022. – песму преузети ОВДЕ.

Студенти Катедре за романистику ФИЛУМ-а, Наташа Петровић, Младен Милосављевић, Марија Миљевић и Кристина Радивојевић објавили су, у организацији доц. др Марије Панић, превод одломака Љубавног бестијаријума Ришара де Фурнивала у књижевном часопису Повеља (2021/2).

Честитке студентима на објављеном преводу, и хвала им што су српској читалачкој публици омогућили да се упозна са овим ремек-делом француске средњовековне књижевности!

poveljaPovelja 2