Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу данас, 11. фебруара 2022. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци Универзитет у Крагујевцу је први пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу проф. др Биљана Петровић, која је истакла значај жена у науци и пожелела својим колегиницама да наставе да буду креативни иноватори у научноистраживачком раду, као и да наставе да постижу изванредне резултате, како у пословним достигнућима, тако и у  приватном животу.

  

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултет Универзитета у Крагујевцу за 2021. годину припало је др Милки Николић, ванредном професору.

Др Милка Николић, ванредни професор за уже научне области Методика наставе српског језика и Савремени српски језик, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

foto 20220211 13   foto 20220211 17

Катедра за англистику вас са задовољством позива да 11. 2. 2022. у 11 часова присуствујете још једном онлајн гостујућем предавању. Овога пута гошћа ће бити проф. др Елиза Матјело са Универзитета у Пизи (Италија). Она ће одржати предавање под називом ,,English slang and the -o suffix as a case study" (на енглеском језику) уз помоћ апликације Zoom.
Пријаве путем линка http://tinyurl.com/mrp4kcf5.
Др Елиза Матјело докторирала је на Универзитету у Пизи, а затим спровела постдокторска истраживања на Austrian Academy of Sciences у Бечу. Првенствено се бави лексикологијом и творбом речи у енглеском језику. Проф. Матјело је до сада објавила више од 50 научних радова, као и три монографије: „An Introduction to English Slang” (2008), „Extra-Grammatical Morphology in English: Abbreviations, Blends, Reduplicatives, and Related Phenomena” (2013) и „Analogy in Word-formation” (2017). Такође, рецензент је бројних угледних научних часописа и члан уређивачког одбора International Journal of English Linguistics, International Journal of Language and Linguistics и Cambridge Scholars Publishing.
Elisa Mattiello lecture

Компанија Wacker Neuson Крагујевац д.o.o. у потрази је за лицима која су заинтересована за реализацију плаћене стручне праксе, као и додатна ангажовања, на позицијама предавача енглеског и немачког језика.

Опис позиције:
- Припрема наставног плана за учење језика по нивоима
- Креирање материјала за учење
- Одржавање предавања за запослене у компанији
- Тестирање запослених
- Помоћ при учењу

Услови за пријаву:
- Студенти завршних година основних или мастер студија
- Одлично познавање енглеског или немачког језика
- Поседовање добрих предавачких способности

Документација:
- CV кандидата
- Мотивационо писмо

Уколико сте мотивисани, амбициозни и желите да усавршите своје предавачке способности кроз праксу и додатна ангажовања са компанијом Wacker Neuson Крагујевац д.o.o. своју пријаву можете послати на имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Оглас за стручну праксу

Монографија проф. др Душана Живковића Херметизам у лирици старог века ушла је у ужи избор за награду „Никола Милошевић“.

Жири за награду ,,Никола Милошевић”, коју Радио Београд 2 додељује за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, уврстио је 13 наслова у ужи избор за то признање за 2021. годину.

У ужем избору су књиге: Владимира Цветковића Јустин Поповић: синтеза традиције и иновације, у издању Института за филозофију и друштвену теорију, Предрага Петровића Енциклопедизам и теорија романа, у издању Чигоја штампе, Николе Кајтеза Оправдање стваралаштва, у издању Службеног гласника, Горане Раичевић Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског, у издању Академске књиге, Слободана Антонића Моћ и послушност, у издању Српске књижевне задруге, Душана Живковића Херметизам у лирици старог века, у издању Филолошко-уметничког факултета, Владана Бајчете Борислав Михајловић Михиз – критичар и писац, у издању Матице српске, Дражена Павлице Самочежња хришћанства, у издању Академске књиге, Стојана Ђорђића Николе Милошевића укрштај филозофије и књижевности, у издању Орион арта, Рашка Радовића О монади, облику и броју, у издању Академске књиге, Александре Стевановић Тајнопис речника технологије, у издању Матице српске, Николе Дедића Увод у социоекономску теорију и историју слика, у издању Карпос издаваштва и Сандре Шћепановић Емпедокле - о устројству света и људској судбини, у издању Академске књиге.

 

Жири у саставу: проф. др Зоран Пауновић (председник), проф. др Богдан Лубардић и проф. др Зоран Димић, одлучиће 17. јануара о најужем избору од три дела, о којима ће бити речи крајем јануара на јавном заседању, у студију Радио Београда 2. Тада ће, у директном радијском преносу, бити донета одлука о добитнику награде “Никола Милошевић” за 2021.

Награда ће бити уручена 9. фебруара 2022, на дан када је пре 64 године основан Радио Београд 2.

Награда је установљена 2002. године, а 2007. названа је именом академика Николе Милошевића (1929-2007), који је био први председник жирија за доделу тог признања.

На иницијативу Филозофског факултета у Новом Саду и Матице српске у НОКЦ Вук Караџић у Тршићу организована Школа историје српског језика. Семинар је реализован од 28. новембра до 5. децембра 2021. године, а на њему су учествовали студенти основних академских студија са свих србистичких катедара из Србије (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Косовска Митровица), Црне Горе (Никшић) и Републике Српске (Бањалука, Пале).

Предавачи на семинару били су проф. др Александар Милановић (Београд), проф. др Марина Курешевић и проф. др Исидора Бјелаковић (Нови Сад), проф. др Ирена Цветковић Теофиловић и доц. др Јелена Стошић (Ниш), проф. др Владимир Поломац (Крагујевац) и др Ана Мацановић (Институт за српски језик САНУ). 

ФИЛУМ су представљале студенткиње четврте године србистике Тамара Тубић, Кристина Кљајић и Ирена Планинчић, као и проф. др Владимир Поломац који је одржао предавање и радионицу о аутоматском рашчитавању српских средњовековних рукописа и штампаних књига помоћу софтверске платформе Transkribus.

 

IMG 20211204 WA0039     IMG 20211130 WA0042

IMG 20211203 WA0002    

Немачка компанија Tool-e-byte GmbH, која има своје председништво у Бањој Луци, расписала је конкурс за запошљавање лектора са дипломом немачког језика или са искуством у лектури.

Заинтересовани студенти могу се јавити на имејл адресу melisa.zec@tool-e-byte.ba

Више информације о конкурсу можете наћи на овом линку.

 

Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета у току месеца децембра организује низ културних догађаја. Разноврсни програм - пројекције савремених немачких филмова, рецитације, књижевне дискусије, сценски прикази - реализоваће се у просторијама СКЦ-а Крагујевац, Дома омладине и Куће Ђуре Јакшића. 

Улаз је бесплатан на свим догађајима.

Добро дошли!

 

 

Screenshot 20211202 174705 1

Амбасадор Краљевине Шпаније у Србији, Њ.Е. господин Раул Бартоломе Молина, посетио је Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу 2. децембра 2021. године. 

Господина амбасадора примио је декан Филолошко-уметничког факултета, проф. мр Зоран Комадина, са продеканом за науку и међународну сарадњу, проф. др Николом Бубањом и шефом Катедре за хиспанистику, проф. др Мирјаном Секулић, и том приликом разговарано је о проширењу научне сарадње са образовним институцијама Шпаније и Институтом Сервантес, као и о учешћу у организовању догађаја за обележавање 20 година постојања Катедре за хиспанистику на ФИЛУМ-у. Овом приликом, Њ.Е. господин Раул Бартоломе Молина одржао је и предавања студентима хиспанистике нашег факултета.

DSC 0350 min    DSC 0342 min

Отворена је пријава за ДААД универзитетске летње курсеве за студенте германистике.

Сви студенти германистике, почев од друге године студија, укључујући и студенте магистарских и докторских студија, могу се пријавити за летње универзитетске курсеве и похађати наставу на неком од немачких универзитета у трајању од 3 до 4 недеље на лето 2022. године. 

Студенти германистике могу се пријавити за летње универзитетске курсеве, под условом да прошле године нису имали стипендију.

 

Више информација можете наћи на сајту ДААД-а

Катедра за германистику ФИЛУМ-а и Дојче веле позивају све заинтересоване студенткиње и студенте Филолошко-уметничког факултета да присуствују вебинару који се организује у циљу представљања пројеката , који је настао у сарадњи сa Немачком новинском агенцијом (DPA).

Вебинар ће се одржати путем следећег линка 24.11.2021. у 17.30 часова.

У контексту све раширенијих лажних вести и садржаја сумњивог квалитета, German News Service (GNS) представља поуздан извор релевантних вести и информација о Немачкој, односно из Немачке перспективе. Садржај покрива различите теме, попут политике, економије, знаности, културе и спорта, а доступан је на седам језика - енглеском, немачком, француском, шпанском, руском, арапском, те од јуна 2021. године и на српском. Студенти и сви заинтересовани могу се регистровати преко линка за бесплатну регистрацију или путем QR кода који можете наћи у позиву.

 

Позив