Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Феноменални успех остварен је на Међународном такмичењу акордеониста ,,Accordéons-nous.org" у Монсу у Белгији, које се предходних година етаблирало као једно од најпрестижнијих светских такмичења у овој уметничкој области.
Наш студент Александар Радовић из класе доц. Миодрага Ђорђевића, победник је највеће и напрестижније категорије, сениор класик, извевши веома захтеван програм у три етапе; у изузетној конкуренцији, а и испред еминентног жирија којег су чинили признати стручњаци са угледних европских академија.
Истовремено, Јован Пајовић, из класе ред.проф. Владимира Благојевића, освојио је 3. место у категорији мастерс, остваривши веома запажен наступ у великој конкурецији студената из Немачке, Италије, Француске, Белгије, Кине, Литваније!
Четитамо нашим студентима и наставницима!
437516554 744471021169835 5401997236363141322 n  437986583 744471667836437 3713853872850098384 n

Са задовољством вас позивамо на концерт под називом Флаута и харфа - нови израз на коме ће наступити флаутиста Александар Ружичић, ванредни професор на ФИЛУМ-у, и харфисткиња Ивана Павловић. Концерт ће се одржати у Свечана сала Ректората Универзитета у Крагујевцу, у среду 24. априла 2024. од 19 часова. 

Посетиоци ће имати прилику да чују богат програм на коме ће се наћи дела З. Комадине (премијера), Д. Радића, Л. Фрајт, М. Михајловића, Л. Фрајт, В. Трмчића, Е. Јосифа и Б. Андрес.

Програм

 harfa i flauta page 0001

Са задовољством вас позивамо да присуствујете солистичком реситалу Миле Смиљковић, студенткињи докторских академских студија виоле у класи редовног професора Саше Мирковића, који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу, 17. априла 2024. године од 17 часова.

На програму ће бити дела композитора: Ј. С. Баха, Регера, Кларка, Паганинија, Енескуа

Добро дошли!

17.04 RGB za sajt page 0001

Са задовољством вас позивамо да, у понедељак, 15. априла 2024. године од 20 часова, у Универзитетској галерији, присуствујете концерту студената камерне музике. На концерту ће наступити студенти из класе доц. Мирјане Нешковић. 

На програму ће се наћи дела: Ј. С. Баха, Ђ. Ботезинија, В. А. Моцарта, А. Дворжака, М. Живковића, Б. Барток, В. Семјонова

Добро дошли!

kamerna koncert 12 4 2024Artboard 1 copy

Објављен нови број часописа Музички талас коли издају Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу и издавачка кућа CLIO из Београда. Часопис Музички талас, који се бави теоријом и естетиком музике у контексту интердисциплинарних промишљања веза музике и других уметности. Од 2022. године, ресорно Министарство категорише часопис као М52 (истакнути национални часопис).

Катедра за хармонику са поносом најављује концерт студената Катедре за хармонику ФИЛУМ-а Александра Радовића и Јована Пајовића, који ће се одржати у четвртак 11. априла 2024. године, у Свечаној сали Ректората у 20 часова.

Концерт се одржава у склопу припрема двојице уметника за учешће на Међународном фестивалу акордеониста у Монсу (Белгији), који се одржава у периоду 17-21. априла 2024. године.

На програму ће се наћи дела: С. Губајдулине, П. И. Чајковског, П. Корпијака, М. Мусоргског, Ј.Шишкина, Ј. С. Баха, Ј. Хампамакија, Ф. Менделсона, J. Ганцера, У. Ројко.

Улаз је бесплатан!

Добро дошли!

Untitled 1

У среду, 20. марта 2024. године крагујевачка публика имала је прилику да послуша разноврстан програм на концерту Камерног оркестра ФИЛУМ-а који се у оквиру концертне сезоне ФИЛУМ-а одржао у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Камерни оркестар, чији је руководилац доцент Мирјана Нешковић, у саставу је студената Катедре за гудачке инструменте, а на овом концерту  гостовали су и солисти са других катедри на Факултету. 

Видео-снимак

Са задовољством вас позивамо на концерт студената хармонике који се организује у петак 5. априла 2024. године, у 20 сати, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу. На концерту ће наступати студенти из класа доцента др ум. Миодрага Ђорђевића, редовног професора мр Војина Васовића, редовног професора мр Предрага Костовића, редовног професора мр Владимира Благојевића и  редовног професора др Зорана Ракића.

На програму су дела: С. Рахмањинова, С. Војтенка, Б. Преча, В. А. Моцарта, Ј. С. Баха, Ј. А. Рајнкена, П. И. Чајковског, М. Мусоргског, Ј.Шишкина, У. Ројка, Д. Скарлатија, С. Губајдулине. 

Добро дошли!

Концерт студената Катедре за хармонику ФИЛУМ а 1 page 0001

Погледајте прилог са мастеркласа пијанисте Александра Сердара, које је одржано 21. фебруара 2024. године, у Кући Ђуре Јакшића. Пијаниста Сердар одржао је 22. фебруара 2024. године и предавање под називом ,,Уметност интерпретације " као и концерт у склопу Концертне сезоне ФИЛУМ-а. 

Са задовољством вас позивамо да присуствујете солистичком реситалу Анастасије Радосављевић, студента мастер академских студија виолине у класи доцента Александре Милановић, који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу, 12. марта 2024. године од 19 часова.

Клавирска сарадња: др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник

Добро дошли!

RGB verzija za sajt page 0001 1