Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Дом културе Студентски град још од 1981.године приређује бијеналну манифестацију студентске графике, а ове године због епидемиолошке ситуације одложено је отварање изложбе XX Бијенала студентске графике Србије, које је планирано за 12. децембар 2020.године. Основна идеја ове манифестације је да се презентују дела будућих академских уметника, као и карактеристични рукописи ликовних школа.

На овогодишњем, јубиларном,  XX Бијеналу студентске графике Србије, прегледано је 143 рада од 92 студента, а  учествовали су студенти основних, мастер и докторских студија са шест државних академија. Од шест равноправних награда које жири додељује, студенти Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу освојили су три.

Поред равноправних награда, жири додељује и четири похвале, од којих су студенти ФИЛУМ-а освојили две.

Равноправне награде освојили су студенти:

Ивана Милосављевић (Графика књиге, 3.година),

Никола Милошевић (Графика књиге, 3.година), 

Дуња Станојевић (Ликовне уметности,3.година).

Похвале су освојиле студенткиње:

Теодора Мицић (Ликовне уметности, 3.година)  и

Ивана Јанковић (Ликовне уметности, мастер).

Честитамо нашим студентима на изузетном успеху!

bijenale

Изложба ,,Фокус на модернизам + Периферни модернизам” биће постављена у Загребу, у Орис кући архитектуре од 2. до 5. децембра 2020. године, у организацији Бацача Сјенки и ауторству ДаНС – Друштва архитеката Новог Сада, Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – УРБАНИУМ и Реље Иванића. 
Ова двојна изложба део је пројекта ,,Паметнији град” удружења Бацачи Сјенки. Аутори концепта и кустоси изложбе Фокус на Модернизам су Реља Иванић и ДаНС / Александар Беде, Андреј Стреховец, Слободан Јовић, Драгана Константиновић и Маја Момиров. Аутори концепта и кустоси изложбе Периферни Модернизам: УРБАНИУМ / Наталија Богдановић, Алекса Ђурић, Марија Симовић, Петар Симовић и Реља Иванић.

Фокусирајући се на период од касних 1940-их па све до 1980-их, на изложби моћи ће се видети она модернистичка остварења која су суделовала у развоју тадашњих архитектонских трендова у свету, а која до сада нису била предмет подробнијег и помнијег истраживања.

Аутори изложбе желе освестити публику о изгледу упечатљивих зграда савремене баштине пре свега Новог Сада и Крагујевца, а уједно и покренути другачији однос према овој баштини која се често заборавља. Циљ изложбе и истраживања је у будућности укључити и друга мања места с њиховим деривацијама југославенског социјалистичког модернизма.

 

Изложба ће бити отворена у среду, 2.децембра у 18.00 часова (онлајн од 18.30 ч)

Отварање изложбе може се пратити онлајн преко линка платформе zoom, као и на фејсбук страници удружења Бацачи Сјенки.

Izlozba Fokus plus Periferni modernizam cover

На предлог студената Одсека за примењену и ликовну уметност, Студентски парламент ФИЛУМ-а  организује вебинар под називом ,,Пут успеха", у оквиру ког ће бивши студенти ФИЛУМ-а, сада већ афирмисани млади уметници, одржати предавања и поделити своја искуства из различитих области визуелних уметности.
Вебинар ће бити одржан 8, 9. и 10. децембра 2020. године, путем платформе Cisco Webex Meetings, а више информација можете пронаћи на следећем линку:
https://fb.me/e/ukX5aLnT

 

127651222 3576687455752227 6188387556576804906 o

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци, у недељу 29.11.2020. отворена је самостална изложба под називом „Изложба цртежа“ аутора Миње Радашиновић. Студенткињи Одсека за примењену и ликовну уметност ово је друга самостална изложба цртежа. 

pozivnica 1

Међународни салон урбанизма, двадесет и девети по реду, одржао се у од 10. до 13. новембра у Крагујевцу у организацији и реализацији Удружења урбаниста Србије и ЈП ,,Урбанизам“. Ова међународна, годишња манифестациј и смотра најзначајнијих, актуелних остварења у области просторних и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализације, ове године одржана је онлајн у складу са епидемиолошком ситуацијом. На овогодишњем 29. Међународном салону урбанизма, од укупно пристиглих 135 радова, студенти и професори Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета, Универзитета у Крагујевцу, награђени су у следећим категоријама:

КАТЕГОРИЈА 5. Урбанистички пројекти и реализације:

ПРИЗНАЊЕ за рад: УРБАНИСТИЧКИ ПРОЈЕКАТ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ И АДАПТАЦИЈЕ МУЛТИФУНКЦИОНАЛНОГ ОБЈЕКТА КУЛТУРЕ  "СКЦ KРАГУЈЕВАЦ", Проф. др Јелена В. Атанасијевић, "ANEKS CO" d.o.o. Beograd

КАТЕГОРИЈА 9. Дигиталне технике, дизајн и продукција у урбанизму и архитектури, медијска презентација урбанизма и архитектуре:

ПРИЗНАЊЕ за рад: КАРДИОГРАМ - КРАГУЈЕВАЦ КРОЗ АРХИТЕКТОНСКО-УРБАНИСТИЧКЕ КОНКУРСЕ (1900-2020), Наталија Богдановић, м.и.а., Алекса Ђурић м.и.а., Марија Симовић, м.и.а. и Петар Симовић, м.и.а., УРБАНИУМ - Центар за истраживање и одрживи развој архтиектуре и урбанизма

КАТЕГОРИЈА 12. Студентски радови:

ПРВА НАГРАДА за рад: ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ИЗМЕЊЕНОГ СТАЊА КОРИТА РЕКЕ ЛЕПЕНИЦЕ СА АНАЛИЗОМ ПЛАНА СТАРЕ ВАРОШИ, студенти Кристина Милановић и Алекса Вранић, ментор: доцент Наталија Богдановић, мастер инжењер архитектуре, институција: Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу

Dr Jelena Atanasijevic plakat 12x18 za katalog