Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Изложба остварења професора ФИЛУМ-а Небојше Савовића Неса, Видана Папића, Милице Антонијевић, Владимира Ранковића и Бојана Оташевића одржана је у Пули, у Галерији Српског културног центра у Истри, у периоду од 1. до 23. септембра. Организатор изложбе био је Српски културни центар у Истри на челу са господином Миланом Рашулом. Пројекат је суфинансиран средствима Управног одјела за културу Града Пуле и Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.
На дан отварања изложбе, госте из Крагујевца је у пулској Комуналној палачи угостио заменик градоначелника Града Пуле Бруно Черњул:

„Добродошли у Пулу. Дјелатност којом се бавите промиче културу. Весели ме што ћете излагати своје радове у Српском културном центру у Пули и што ће их грађани Пуле и посјетитељи овај мјесец моћи разгледати. Са српском националном мањином која дјелује у нашем граду развили смо одличан однос и Истра је тиме богатија“, истакао је том приликом господин Черњул.


Отварању изложбе је, у име Града Пуле, присуствовао градоначелник Филип Зоричић. „Пула је град широког срца и широких руку. Гајимо лијепе односе са српском националном мањином и Српским културним центром. Умјетност је та која је увијек изнад свега, она лијечи и спаја“, рекао је господин Зоричић у својој поздравној речи. Све присутне, а посебно госте из Крагујевца, у име генералног конзулата Републике Србије у Ријеци поздравио је генерални конзул Горан Петровић. Честитао је ауторима на изложби, а господину Рашули, Српском културном центру и свим активистима Центра на бројним програмима и активностима које организују.
У име аутора, Владимир Ранковић је представио професоре Филолошко-уметничког факултета и захвалио се Српском културном центру и Граду Пули.
Након Пуле поставка ће бити приказана у још неколико галеријских простора у Хрватској, Словенији и Италији.

Каталог

02 Otvaranje 1  

03 Otvaranje 2

05 Postavka 2

08 Postavka 5

07 Postavka 4

01 Sa zamenikom gradonacelnika

 

У суботу, 16. септембра у галерији Хрватског друштва ликовних уметника Истре, отворила се изложба у склопу Бијенала цртежа Пула 2023. Поставка бијенала организована је у три пулске галерије: Галерија ДАИ-САИ, Градска галерија Пула и галерија ХДЛУ-а Истре. Отварење је започето у галерији ХДЛУ-а Истре.
На овогодишњем бијеналу цртежа у Пули учествују аутори из Хрватске и иностранства (Босне и Херцговине, Аустрије, Литваније, Немачке, Србије, САД-а) и представљено је више од 250 радова, међу којима су и радови два наставника са Катедре за ликовне уметности Филолошко-уметничког факултета - ванредног професора мр Милице Антонијевић и доцента др. ум Мише Филиповца. 

Селектори радова: Еуген Боровски, Милан Марин, Бреза Жижовић

Кустос пројекта: Еуген Боровски

 unnamed 1  unnamed 2

unnamed 3

 

Позивамо вас да присуствујете отварању Годишња изложба радова студената Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета у четвртак 29. јуна, од 19 часова, у Универзитетској галерији. 

На изложби ће бити изложени радови студената са студијских програма основних академских: Ликовне уметности, Графички дизајн и Унутрашња архитектура. 

Све студентске радове можете видети на:

http://www.filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1660:godisnja-izlozba-2023&catid=23&lang=sr&Itemid=527

Сви заинтересовани ће бити у прилици да погледају изложбу до краја месеца јула.

Добро дошли!

 

slika 28062023 03  slika 28062023 02

Обавештавамо да је организација Миксер, у партнерству са произвођачем намештаја NUNC из Хрватске, покренула специјално издање регионалног конкурса Млади балкански дизајнери: „Овде и сада – Хибридна решења за савремени живот, рад, размену и игру“, отварајући јединствену прилику за младе регионалне дизајнере до 40 година старости да своје иновативне идеје преточе у реалне NUNC производе и представе их светској публици на Међународном сајму намештаја у Милану 2024. године.

Чланови жирија међу којима су и реномиране светске кустоскиње Марва Грифин и Хенријет Вал, одабраће најинспиративније радове који ће учествовати у изложби YBD za NUNC на Шумарском факултету током Београдског међународног сајма намештаја, где ће NUNC-ов тим за развој производа изабрати идеје које ће заједно са ауторима развити до производа и потом представити светској публици на престижном Међународном сајму намештаја у Милану.

Позив је отворен до 27. 9. 2023. године. Детаље о конкурсу и формулар за пријаве можете наћи на овом линку:  https://ybd.mikser.rs/call/

Позив

image001 1

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете отварању изложбе радова студената IV године студијског програма Ликовне уметности, која се одржава данас, 28. јуна 2023. године, у простору ВИШе од галерије Средње стручне школе Крагујевац.

Поставка обухвата радове студената: Кристине Анђелић, Саре Живановић, Милене Ивић, Николе Крстића, Катарине Недељковић, Наталије Раковић, Милице Стојановић чији су предавачи били Вук Ћук, доцент са Факултета примењених уметности у Београду и Катарина Недељковић, доцент на Филолошко-уметничком факултету. Такође, на изложби ће бити изложени радови и студенткиње Исидоре Којовић која је похађала наставу код предавача Владимира Ранковића, ванредног професора са ФИЛУМ-а и Иване Јанковић, асистенткиње са ФИЛУМ-а.

 

Добро дошли!

KATALOG sa cajtnama page 0002