Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо на традиционалну изложбу студената ФИЛУМ-а, који ће излагати радове из области графике и графике књиге, у понедељак 26. јуна 2023. године, од 20 часова у Галерији СКЦ-а Крагујевац

Изложба МИСМОСЛОБОДНИ посвећена је графици малог формата, најраспрострањенијој форми популарисања и демократизације ликовних уметности ван дигиталног света. Својеврстан мото изложбе јесте давнашња, али и даље актуелна мисао Албрехта Дирера: „Догађа се тако да оно што неки нацртају пером у једном дану на пола листа папира или ножићем изгравирају на малом комаду дрвета буде уметнички вредније и боље од дела на великом формату на којем је неко други радио годину дана. Овај дар је… чудесан.”

Такође вас позивамо да, у истом термину у Контакт галерији СКЦ-а, погледате изложбу под називом Видан и њих још 13.

Видан и њих још 13 други је део триптиха изложби насталих кроз креативан, често неконвенционалан, интензиван и оплемењујући рад редовног професора на ФИЛУМ-у Видана Папића и његових студената, који се прожима са наставом посвећеном обликовању књиге као уметничког предмета.

Изложбе отварају Миодраг Даниловић, историчар уметности, др  Владимир Ранковић, ванредни професор на Катедри за графички дизајн, и проф. др Видан Папић, редовни професор Катедре за графички дизајн на ФИЛУМ-у.

Добро дошли!

filum cover sajt

Представници Републике Србије освојили су две награде на Квадријеналу 2023. у Прагу: за најмаштовитији концепт на студентској изложби, за поставку Сањарење/Daydreaming, док је на изложби земаља и региона српска национална поставка Moonshine piano добила признање за активирање заједница.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора ,,Прашка тржница" отворено је 8. јуна и траје до 18. јуна, а Србија је наступила у категоријама Секције земаља и региона и Студентске изложбе. Заједничка тема наступа Србије у ове две категорије квадријенала била је ,,О нежности, сновима и одговорности", при чему је ослонац промишљања и националне и студентске поставке био у проблемском приступу и тематизацији рада.
Према наводима жирија 15. PQ, чије су одлуке свечано саопштене 13. јуна, студентска изложба Србије ,,Сањарење” (Daydreaming) награђена је за најимагинативнији концепт, уз образложење жирија да простори и ситуације које су изабрали студенти постају преводиоци снова, који омогућавају публици да осети своја тела у акцији и простору. Студенти су створили бесконачне и ретке могућности трансформације колективним пројектом који се може континуирано кретати напред и претварати у у друге конфигурације.
Изложба ,,Сањарење” конципирана је као заједнички уметнички рад 15 студената различитих факултета у Србији, а у форми перформативне инсталације, бави се трансакцијом снова.
Кустоски тим чине: Александра Пештерац, Даниела Димитровска, Павле Динуловић, Павле Стаменовић, Наталија Богдановић, Нинослава Вићентић, Андреа Палашти
Менторски тим: Маја Вилић, Владимир Савић и Маша Сеничић
Студенти: Мина Радовановић, Петра Перовић, Јана Баљак, Итана Шестовић, Ружица Ристивојевић, Ангелина Бискупљанин, Кети Захаријев, Уна Котур, Луција Стијеповиц, Никола Стојадиновић, Тања Стефановић, Вишња Вукајловић, Александар Јовановић, Милош Јањић и Марија Покрајац.
Аутор фотографије: Немања Кнежевић
PQ2023 dan8 2048px NK 182   PQ2023 dan5 2048px NK 273
PQ2023 dan3 2048px NK 140   PQ2023 dan6 2048px NK 134

Поводом обележавања 20 година пријатељства града Крагујевца и немачког града Инголштата и под покровитељством оба града, Народни музеј Шумадије у Крагујевцу организује изложбу под називом ,,Уметност сада –Kunst vor Ort”

На изложби учествује седам уметника из Инголштата – у избору уметничког удружења ББК и десет из Крагујевца – у избору Татјане Милосављевић, Катарине Бабић и Ненада Ристовића. Од десеторо представника Крагујевца, четворо су наставници и сарадници ФИЛУМ-а (Милица Антонијевић, Ирена Кнежевић, Филип Мисита и Ивана Јанковић) и један је алумниста ФИЛУМ-а (Милица Радовић).

Изложба ће бити отворена у Уметничкој галерији Народног музеја Шумадије у Крагујевцу у петак, 2. јуна, у 19 сати.

После Крагујевца, изложба ће бити приређена и у Инголштату у октобру месецу ове године.

Крагујевчани ће изложбу моћи да погледају до 22. јуна.

Добро дошли!

Izlozba plakat b

 

Задовољство нам је да вас позовемо на изложбу студентских радова Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета под називом Смотра 2023, која ће се одржати у Кући Ђуре Јакшића, у среду, 7. јуна 2023. године у 19 часова.

Приказани радови настали су под менторством професора: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Јелена В. Атанасијевић, редовни професор, мр Сања Дрвеница, редовни професор, мр Небојша Савовић, ванредни професор, др ум. Ивана Павловић, ванредни професор, др Бојана Пашајлић, доцент, Наталија Богдановић, доцент, Јелена Рувидић, доцент.

На пројектима је кроз различитост обрађиваних тема приказана опсежност деловања за који су студенти оспособљени након oсновних и mастер академских студија Унутрашње архитектуре, кроз предмете: Еколошка архитектура, Ентеријер кроз ликовну транспозицију, Ефемерна архитектура, Ликовни и конструктивни елементи намештаја, Моделовање, Намештај у ентеријеру, Основи пројектовања и стандардизације у ентеријеру, Основи пројектовања и типологија намештаја, Основи типологије урбаног дизајна, Предмет Типологија урбаног дизајна, Савремена архитектура и унутрашњи простор и Стилска унутрашња архитектура.

Добро дошли!

1 4