Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо вас да се, због трагичних догађаја које су се догодиле у Србији, помера свечано отварање изложбе, заказано за 11. мај 2023. Нови термин је 15. мај од 19 сати, али ће изложба бити отворена за посетиоце у утврђеном термину, те ће заинтересовани имати прилику да погледају поставку од 11. маја 2023. године.

Задовољство нам је да вас позовемо да, у четвртак, 11. маја 2023. године од 19 часова, у Малом ликовном салону Народног музеја Шумадије, присуствујете отварању самосталне изложбе под називом Hortus conclusus Марије Матовић, сарадника у настави на Катедри за ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 30. маја 2023. године.

Добро дошли!

unnamed 1

Фестивал ,,Трицикл” у организацији Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржан је од 20. до 23. априла 2023. у Косовској Митровици. Фестивал „Трицикл” замишљен је као смотра стваралаштва студената уметничких факултета Републике Србије са циљем умрежавања студената са различитих институција, међусобног упознавања, рада на стварању будућих сарадничих група, стицању нових знања током радионица и предавања, као и представљање уметничког рада широј јавности.

Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу учествовао је на овом фестивалу стваралаштва студената уметничких факултета Србије.

Студенти, професори и гости фестивала имали су прилику да се упознају са радом наставника Одсека за ликовну и примењену уметност Филолошко-уметничког факултета кроз радионице које су одржали професори ФИЛУМ-а.

Другог дана фестивала, 21. априла, одржана је радионица под називом ,,Повезаност емоционалног и визуелног брендинга у дизајну амбалаже" Немање Драгојловића, доцента на ФИЛУМ-у. Следећег дана одржана је радионица брзих цртежа на мањим форматима, изведена нестандардним приступом цртежу у традиционалним и експерименталним техникама коју је реалзовала др ум. Јелена Шалинић Терзић, редовни професор на Филолошко-уметничком факултету у сарадњи са др ум. Анђелом Мујичић, доценткињом на Факултету уметности Звечан и др ум. Николом Марковићем, ванредног професора на Факултету уметности у Нишу. Радионицу ,,Експериментална калиграфија" реализовао је доцент на ФИЛУМ-у Лазар Димитријевић у сарадњи са Тамаром Пешић, доценткињом на Факултету уметности Звечан – Косовска Митровица. 

На фестивалу су учествовали и студенти Филолошко-уметничког факултета: Милица Рајковић студенткиња студијског програма Ликовне уметности, модула Сликарство (III година), Даница Денић и Магдалена Тијанић, студенткињe студијског програма Графички дизајн (II година). 

342278278 153229144100744 5697604253665751305 n  IMG 0eac000005f0a078e7803b8a78a3719f V 

IMG 9652b0eab67ca651a7b3f9ef12814217 V

Са задовољством вас позивамо на свечано отварање изложбе ,,Уметност књиге - Видан и њих још 7- ex libris“ у петак 28. априла од 18 часова у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу.


Екслибрис (лат. ex libris, „из књига”), књижни знак којим се означава књига, обично се налази залепљен на унутрашњој страни корица књиге, а може да буде и у виду печата. Он садржи име власника (појединца или институције), с његовим сигнумом, грбом, алегоријским или неким другим сликовним приказом. Иако се екслибрис у 19. веку делимично одвојио од своје функције и постао предмет колекционарства, највећи део екслибриса задржао је своју примарну, употребну, улогу.

Ова својеврсна поставка обухвата 252 екслибриса насталих кроз седам генерација студената ФИЛУМ-а на модулу Графика књиге под менторством редовног професора Видана Папића. У оквиру поставке биће представљен и нови визуелни идентитет модула Уметност књиге ауторке, сараднице у настави, Иване Милосављевић.

Добро дошли!

izlozba sajt

Обавештавамо све полазнике о промени термина једног предавања које се реализује у оквиру отворених врата - прво предавање ,,Формирање просторне апстрактне композиције"  одржаће се у четвртак, 30. 3. 2023. године од 10 часова.  

 

Катедра за унутрашњу архитектуру у наредном периоду организује oтворена врата за све будуће кандидате са циљем представљања студијског програма и упознавања са практичним радом у настави. Према утврђеном распореду, заинтересовани кандидати ће бити у прилици да се детаљније информишу о студијском програму. 

 1. предавање
Формирање просторне апстрактне композиције - Небојша Савовић
29. 3. 2023, 30. 3. 2023, Вајарски атеље – издвојени објекат у оквиру OШ ,,Ђура Јакшић’’ у Крагујевцу, у 10 часова
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

2. предавање
Основи перспективног цртежа/ Основи фронталне и угаоне перспективе - Наталија Богдановић и Бојана Пашајлић
3. 4. 2023, Учионица 203 или 205, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, у 11 часова
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

3. предавање
Поставка перспективе према израђеној просторној поставци (позиционирање на папиру, формирање линије...) - Марко Цветковић
3. 5. 2023, Учионица 203 или 205, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

4. предавање
Обрада просторне поставке са материјализацијом, израда перспективних скица - Јелена Рувидић
12. 5. 2023, Учионица 203 или 205, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

5. предавање
Исцртавање датих примера ентеријера и апстраховање у задате облике - Катарина Лончаревић
17. 5. 2023, Учионица 203 или 205, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

6. предавање
Разрада и израда добијених просторних композиција деконструкцијом - Ивана Павловић
22. 5. 2023, Учионица 203 или 205, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, 15.15 часова 
имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Предавања ће се одржавати на наведеним локацијама, према постављеном распореду. Кандидати су у обавези да се пар дана раније јаве наставнику на наведену имејл адресу како би добили тачну информацију о почетку предавања и потврду датума одржавања предавања.
Заинтересовани кандидати у обавези су да понесу комплетан цртачки прибор са собом на сва предавања.

Потребно је пратити обавештења у вези са отвореним вратима на сајту Факултета ( www.filum.kg.ac.rs ), у случају евентуалних измена термина, као и на званичним Инстаграм и Фејсбук страницама.

2 1