Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Концертни подијум

 

МУЗИКА ПРИЈАТЕЉА

 

У оквиру

У оквиру новоуспостављене сарадње између Центра лепих уметности Guarnerius у Београду и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу одржан је концерт 24. маја 2019. године

 

Катедра за камерну музику ФИЛУМ-а, основана 2010. године, броји професоре и студенте чија се настојања огледају у афирмацији мање познатих дела, као и нестандардних ансамбала. Избегавање учесталог репертоара уметничке музике доприноси већем интересовању, како студената, тако и публике. Добар пример таквог ангажмана представља концерт који је одржан 24. маја 2019. Године у 19 сати, у сали Guarnerius у Београду. Овај наступ је представљао први целовечерњи концерт студената у оквиру новоуспостављене сарадње Филолошко-уметничког факултета и установе Guarnerius. Поред љубитеља музике, извођачи су подржани присуством професора, као и декана ФИЛУМ-а мр Зорана Комадине, редовног професора, без чије подршке концерт не би био ни реализован.  

koncert Guarnerius i FILUM

Разноврсни ансамбли, сачињени од једанаест студената из класе др ум. Катарине Радовановић, ванредног професора, акценат су ставили на ретко извођене композиције попут Радићеве соло песме из циклуса Пробуђене сенке оп. 22, бр. 2, Деспићеве Баладе и Шулховог Кончертина. Сликовито дело, Како су Медвед и Маша постали пријатељи Милане Стојадиновић Милић, изведено је први пут након премијере, уз присуство композиторке у публици. Поред афирмације мање познатих дела, на програму су се могли чути и бисери барока и романтизма.

Низањем композиција на сцени, низали су се и различити карактери – од сетног Корсакова, преко аристократског Хендла, до модерног Фереире. Сваки ансамбл бојио је сцену очаравајућом енергијом, која је чак и најмлађима задржала пажњу. Сви присутни сложили су се у једном – студенти су свирали садржајно и ангажовано.

На ангажовани однос студената у великој мери утиче радна етика професорке Катарине Радовановић, која је након концерта изјавила:

,,Као професору ми се чини да је равнодушност младих људи прво средство одбране од безбројни (не)потребних виртуелних и реалних импулса и информација које производи савремено друштво. Од велике је важности да уметник нађе начина да не посустане под тим теретом. Од (будућег) извођача на сцени се апсолутно очекује енергетска размена са публиком. А она никако није могућа ако је извођача на сцени се апсолутно очекује енергетска размена са публиком. А она никако није могућа ако је извођач безизражајан, равнодушан. Због тога покушавам да своје студенте подстакнем да интерпретацији музичког дела прилазе са великим унутрашњим ангажманом и посвећењем. То значи да покушавамо да радимо на томе да извођење увек буде са одговарајућом уметничком (и музичком) аргументацијом и врло сугестивно. Из све снаге подржавам да студенти чешће наступају јавно. Тако ће обогатити своје искуство комуникације са публиком и кроз тај бенефит ће, сигурна сам, развити и већу извођачку одговорност.“

По завршетку, студенти су примили честитке и добронамерне критике. Посебно им је значио коментар композиторке Милане Стојадиновић Милић, која је била веома задовољна извођењем своје композиције. Камерна музика, коју метафорички називамо ,,музиком пријатеља“, изнова је ујединила све присутне те вечери.

                                                                                                                                           

 

                                                                                                                                            Текст приредиле студенткиње III године Катедре за музику у медијима:

                                                                                                                                            Анђела Марковић

                                                                                                                                            Сара Станковић

Драге колегинице и колеге,
Уколико се професионално бавите спортом, или рекреативно волите да играте фудбал, кошарку, одбојку, шах или стони тенис, позивамо вас да се пријавите за неку од спортских екипа ФИЛУМ-а, које ће учествовати на Купу ректора и Филозофијади 2019.
Куп ректора представља традиционално и најмасовније студентско спортско такмичење Универзитета у Крагујевцу, на којем студенти учествују у 7 спортских дисциплина. На овом такмичењу учешће узима преко 1000 студената свих 12 факултета Универзитета у Крагујевцу, а ове године ће бити одржано 14. априла у Чачку.
Филозофијада/Филологијада је спортско-едукативна манифестација која се сваке године одржава у мају месецу и окупља студенте филолошких и филозофских факултета из целог региона. Ове године је учешће потврдило 23 факултета и преко 1000 студената из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Бугарске и Румуније. Поред спортских надметања, студенти ће се такмичити и у дисциплинама квиз знања и дебата. Овогодишње место сусрета студената целог региона је Сунчев брег (Бугарска), у периоду од 3. до 8. маја.
Уколико желите да будете део екипа које ће представљати ФИЛУМ на поменутим манифестацијама, позивамо вас да попуните пријавни формулар који се налази на овом линку и пошаљете га на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs, најкасније до понедељка, 8. априла, до 12 часова.
Уколико имате било каквих питања можете нас контактирати путем имејл адресе Студентског парламента, или путем фб странице fb.com/filumkg.
 

 Filozofijada plakat

Стефан Адамовић

Студент продекан

Стефан Адамовић, студент на Одсеку за музичку уметност
Телефон: +381 (0)65 2090403
Електронска адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Студентски парламент

Студентски парламент је орган Факултета који заступа студенте, штити њихова права и интересе и разматра све друге активности од интереса за студенте. Право да бирају и да буду изабрани за члана Студентског парламента имају сви студенти Факултета, уписани на студије у академској години у којој се бира Студентски парламент.
Студентски Парламент чини 12 представника студената Одсека за филологију, 8 представника студената Одсека за музичку уметност и 6 представника студената Одсека за примењену и ликовну уметност. Број чланова Студентског парламента може се повећати за још једног студента из реда студената са хендикепом. Избор чланова Студентског парламента одржава се сваке године у априлу, тајним и непосредним гласањем. Мандат члановим Студентског парламента траје годину дана.
Ближе надлежности Студентског парламента дефинисане су чл. 218. Статута Филолошко-уметничког факултета. Према Статуту, Студентски парламент: 1) усваја акте о свом раду, 2) бира и разрешава представнике студената у органима Факултета, 3) бира и разрешава студента продекана, 4) учествује у процесу самовредновању Факултета, 5) обавља активности које се односе на осигурање и оцену квалитета наставе, реформу студијских програма, анализу и оцену ефикасности студија, утврђивање ЕСП бодова, заштиту права студената и унапређење студентског стандарда, 6) покреће иницијативу за доношење или промену прописа од интереса за студенте, 7) усваја извештај о раду, и годишњи план и програм активности, 8) одлучује о свом финансијском пословању.
Рад Студентског парламента регулисан је посебним Правилником.

Студент продекан

На предлог Студентског парламента декан бира студента продекана. Надлежности студента продекана дефинисане су чл. 217. Статута Факултета. Према Статуту, студент продекан: 1) предлаже активности у вези са остваривањем наставе и испита у утрврђеним роковима, 2) предлаже доношење одлука из области студентског стандарда, 3) предлаже мере за побољшање извођења наставе, 4) обавља друге послове у складу са Законом и Статутом Факултета. Студент продекан за свој рад одговара декану и Студентском парламенту.

Катедра за романистику одувек је неговала тенденције ка организацији драмских активности својих талентованих студената. С временом, извођачки програм студената попримио је димензије једног драмског клуба и добио је и свој формални назив АТЕПО (Atelier de théâtre potentiel). У реализацији поетских, драмских и музичких аспирација студената учествују следећи сарадници са Катедре за романистику: Милана Додиг, Катарина Милић, Милош Спасовић и Биљана Лазовић.

 Најзначајнији перформанси припремљени у оквиру АТЕПО – а: 

  • Како си данас, Културо ?, вече француске поезије и прозе, музике и позоришне представе Grande guerre – 13. марта 2019. године у Народном музеју, у оквиру обележавања Месеца франкофоније (координатор: Милана Додиг);

  • Festival de la francophonie, вече дегустације француске, либанске и мароканске кухиње – 22.марта 2019. године (координатор: Катарина Милић), у оквиру обележавања Месеца франкофоније;

  • Quiz français, организација француске вечери у оквиру програма Filum CHIT/CHAT и у сарадњи са СКЦ-ом – 8.маја 2019.године (координатор: Милана Додиг);

  • Fabrique des goûts français, вече маскенбала инспирисаног француским историјским личностима, квиза и француске кухиње – 13. новембра 2019. године (координатор: Милана Додиг), сарадња ФИЛУМ-а, Прве гимназије и основне школе Мома Станојловић у циљу промоције францсуког језика и културе;

  • Уображени болесник, адаптација позоришног комада Жан-Батиста Молијера (координатори: Милана Додиг и Милош Спасовић), и Поезија, сада и овде, експериментално извођење поезије (координатор: Катарина Милић) – април, 2017. године, у оквиру манифестације Дани културе 2017;

  • Франкофони диктат, такмичење – 6. март 2018. године (координатор: Биљана Лазовић);

  • L’égout du risque, хумористички скеч (координатор: Милана Додиг), и Поетски фрагменти, експериментално извођење поезије (координатор: Катарина Милић) – 15. март 2018. године, у оквиру манифестације Француски дани (Јournées françaises) и поводом пријема француског амбасадора, Фредерика Мондолонија;

  • Поезија, сада и овде, експериментално извођење поезије (координатор: Катарина Милић) – април, 2018. године, гостовање у програму поводом Дана Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи;

  • Црвена кокошка, хумористички скеч изведен 18. маја 2018. године, у оквиру манифестације Дан отворених врата Филум-а, у просторијама СКЦ-а (координатор: Милана Додиг).

 

Драги студенти, добродошли, soyez bienvenus!

Dani lulture 2017

 

 

Манифестација „Дани културе“ у организацији студената Филолошко-уметничког факултета реализује се сваке године у летњем семестру с намером да се међу младима промовише разноликост и богатство култура и да се успостави интеракција међу студентима различитих генерација и студијских група.

Идеја је да се културно-уметничким програмом, који припремају студенти самостално или у сарадњи са наставницима, публици приближи културно стваралаштво народа чији се језици, књижевности и културе изучавају на Филолошко-уметничком факултету. Представљањем традиције коју баштине српска, енглеска, немачка, француска, шпанска, италијанска култура, уз излагање радова студената у области примењеног и ликовног стваралаштва и извођење музичких дела, у реализацији програма учешће узимају студенти сва три одсека Филолошко-уметничког факултета.

Поетске вечери, драмски прикази, ликовне изложбе и музички програми обухваћени манифестацијом „Дани културе“ осмишљени су тако да их поред студената ФИЛУМ-а могу пратити сви којима је циљ упознавање и сусрет са другачијим културама, језицима, уметностима. Студенти овим путем имају могућност да прошире своја знања и да из нових перспектива сагледавају културно и уметничко стваралаштво народа чији језик студирају, док се остала публика упознаје са радом Филолошко-уметничког факултета.

Уз представљање активности студената ФИЛУМ-а, манифестација сваке године укључује и друге садржаје, заузимајући тиме значајно место на мапи културних дешавања у Крагујевцу. Поред тога што се повећава број локација на којима се програми одржавају и тиме омогућава већем броју људи да пропрати манифестацију, у оквиру „Дана културе“ имамо прилику да угостимо и колеге са других универзитета, који за посетиоце организују драмске и музичке програме, књижевне вечери, изложбе и сл.

Поткатегорије