Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

 

Центар ССЈ на Еразмус недељи ФОТО 1

 

И ове године Центар за српски као страни језик учествује на „Међународној недељи”, коју организује Одељење за  међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу, а која је предвиђена за период од 27. до 31. маја 2024. године.

Мирјана Обрадовић, дугогодишња сарадница Центра за српски као страни језик успешно је одржала 28. маја у крагујевачком СКЦ-у кратки курс српског језика (Serbian language crash cours).

Учесници су били из Румуније, Бугарске, Шведске, Турске, Албаније, Алжира, Египта, Узбекистана, Јордана и Таџикистана.

Вукова задужбинаУ понедељак 13. маја 2024. године у Београду у оквиру Трибине Вукове задужбине представљен је међународни билатерални пројекат Креирање AI модела за аутоматску обраду српских средњовековних рукописа који заједнички реализују Катедра за српски језик ФИЛУМ-а и Институт за славистику Универзитета у Фрајбургу (Немачка). Пројекат је представио проф. др Владимир Поломац, руководилац српског дела пројектног тима. Детаљан извештај са трибине налази се на интернет презентацији Вукове задужбине.

Андрићград

У Андрићевом институту у Андрићграду 10. и 11. маја 2024. године одржан је научни скуп Брат и/или сестра у српском језику, књижевности у култури. Скуп је окупио двадесет научника и Србије и Републике Српске који су разматрали различите аспекте лексема брат и сестра у српском језику са аспекта лингвистике, науке о књижевности и културологије. На скупу су учествовали и наставници Катедре за српски језик ФИЛУМ-а: проф. др Милош Ковачевић са рефератом Сестре Растка Петровића у роману Лауре Барне, као и проф. др Сања Ђуровић са рефератом Деривациона гнезда именица БРАТ и СЕСТРА (творбено-семантичка анализа).

Gostovanje prof. Vladimira Polomca

У оквиру рада на међународном билатералном пројекту Креирање AI модела за аутоматску обраду српских средњовековних рукописа који заједнички реализују Катедра за српски језик ФИЛУМ-а и Институт за славистику у Фрајбургу (Немачка), проф. Владимир Поломац посетио је Фрајбург од 14. до 21. априла 2024. године.

Поред радних састанака посвећених реализацији пројектних циљева, проф. Поломац одржао је 17. априла и гостујуће предавање за наставнике и сараднике Института за славистику под насловом Serbian Early Printed Books from Venice: Quantitative Approach to Orthographic Variations.