Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У организацији Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, Центра за студије сећања Универзитета у Крагујевцу и Филолошко-уметничког факултета, данас у среду 18. октобра, од 11 часова биће одржан Јавни час – Политике и културе сећања II.

Јавни час је осмишљен концептуално као отворен за све који желе да дођу и да чују најновија мишљења и истраживања на поменутим пољима.

Поред излагача радова Центар ће представити резултате рада у прошлој години и биће отворен за презентацију свог програма.

Politike i kult sećanja plakat

Свечаним пријемом, који је одржан 22. септембра 2023. године у Амфитеатру Правног факултета, дочекана је нова генерација студената уписаних на основне академске студије. Декан Факултета проф. мр Зоран Комадина у свом обраћању пожелeо је студентима добродошлицу и успешну академску годину, истакавши да Филолошко-уметнички факултет дочекује у заједницу младе људе који ће наредне четири године провести у усвајању знања и вештина, у размени идеја и стицању озбиљних животних искустава. Поред декана Факултета, бруцошима су се обратили и ректор Универзитета уз Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, као и председник Студентског парламента Александар Трифуновић.

Свечани пријем студената употпуњен је музичким наступом студената Одсека за музичку уметност Петар Динчић, студент четврте године хармонике и Стефана Милошевића, студент треће године соло певања.

Позивамо вас на Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM које организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу.

Катедра за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организује трећи по реду Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике четвртог разреда средње школе). Од ове године семинар из музичке педагогије је редефинисан и узрастао је у Национални научни скуп са међународним учешћем на којем ће, поред музичке педагогије, бити могуће дискутовати на теме из области музичке теорије, музикологије, етномузикологије, сакралне музике, психологије и филозофије музике и других сродних друштвено-хуманистичких наука, док је такмичење из солфеђа проширено за још три категорије, односно на комплетну средњу музичку школу.

 Пријава за научни скуп

 

Фондација Студеница, основана пре тридесет година, отворила је нови циклус пријава за студентске стипендије који траје од 11. септембра до 21. октобра 2023. године, за све студенте који студирају на територији Републике Србије и у региону.

На конкурс се могу пријавити студенти било које године основних и мастер студија свих усмерења (друштвене, хуманистичке, биомедицинске и техниччке науке, уметност). Посебних неколико места биће остављено за бруцоше који показују лидерски потенцијал и друштвено су одговорни у својој заједници.

Додатно ове године донета је одлука да се један број стипендија додели студентима који се определе за учитељска и наставничка занимања са циљем да се пружи конкретан допринос враћању угледа професији учитеља и наставника.

Најбоље рангирани кандидати – бруцоши имаће прилику да пошаљу пријаву за добијање стипендије. Такође ће се посебно узети у разматрање и пријаве студената учитељских и наставничких смерова, без обзира на годину студија.

Услови које кандидати треба да испуне су да су редовни студенти било које године основних или мастер студија акредитоване високошколске установе и уписани у семестар студија за који траже стипендију. Вреднују се и изузетни академски успеси и изражена потреба за новчаном помоћи, као и искуство у ваннаставним, хуманитарним и волонтерским активностима. 

Више о условима и процедури пријављивања прочитајте на линку: http://sr.studenica.org/otvoren-konkurs-2023-2024.html

Позивамо заинтересоване студенте да се што пре детаљно обавесте на званичном сајту Фондације Студеница и пријаве на конкурс за стипендије.

Срећно! 

Позивамо све заинтересоване студенте Универзитета у Крагујевцу да се пријаве за бесплатан одлазак на SPLET TECH конференцију о иновацијама и иновативном предузетништву, која ће се одржати 10. октобра у МТС Дворани у Београду, у организацији Иницијативе Дигитална Србија и Центра за технолошко предузетништво и иновације ICT Hub.

На девет локација у МТС Дворани заинтересовани могу пратити предавања, радионице, едукативне презентације, панел дискусије, студије случаја, чути инспиративне приче великих иноватора и упознати се са актуелним темама из света иновација са фокусом на скалирању и изласку на нова тржишта. У оквиру конференције млади ће имати прилику да упознају предаваче из земље и иностранства, повежу се са новим пословним партнерима из региона и сазнају више о првом српском суперкластеру.

Агенду конференције можете погледати овде.

Сви заинтересовани за бесплатан одлазак на SPLET TECH конференцију могу се регистровати путем овог формулара до петка, 6. октобра до 23.59 ч.

Полазак за Београд планиран је из Крагујевца у јутарњим часовима, а о тачном времену и месту поласка бићете накнадно обавештени.

За сва додатна питања можете се информисати путем е-поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација, ове године по први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања.
Позивамо вас да присуствујете промоцији посвећеној овом позиву, која ће се одржати у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу, у уторак 26. септембра, са почетком од 12.00 сати.
Више о самом позиву можете сазнати путем линка.

Грађанска научна истраживања (енг. citizen science) представљају научноистраживачки, партиципативни метод, којим се јавност укључује у процес научних истраживања и омогућава грађанима који нису научници у датој области да науци активно доприносе користећи своје знање, алате и ресурсе.

Оваква научна истраживања покривају различите дисциплине и теме, и укључују учеснике различитих нивоа стручности. Овај метод пружа могућност за прикупљање обимних података са широких географских простора, истраживање сложених тема и демократизацију научног истраживања.

Грађанска научна истраживања пружају бројне могућности, укључујући масовно прикупљање података у различитим и широким географским областима и временским периодима, унапређење истраживачких капацитета ангажовањем широког спектра волонтера, већу ефикасност кроз учешће грађана и ширење обима истраживања изван традиционалних истраживачких институција. Овакав тип истраживања активно укључује јавност, промовише научну писменост и негује осећај заједништва.

Грађанска научна истраживања су интегрисана у научне политике Европске уније, као и у национални законодавствени оквир, кроз Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2021. до 2025. године „Моћ знања“.

 

Агенда

Screenshot 59

       Поштовани бруцоши,

           Обавештавамо вас да ће свечани пријем студената прве године основних академских студија бити одржан 22. септембра 2023. године у Амфитеатру Правног факултета у Крагујевцу, са почетком у 11 часова.

           Од 12 часова биће одржан пријем по студијским програмима/одсецима према следећем распореду:

Енглески језик и књижевност, Амфитеатар (Правни факултет, I спрат)
Српски језик и књижевност, А 201 (Правни факултет, II спрат)
Немачки језик и књижевност, Конференцијска сала (Правни факултет, приземље)
Италијански језик и књижевност, А 204 (Правни факултет, II спрат)
Шпански језик и хиспанске књижевности, А 205 (Правни факултет, II спрат)
Француски језик и књижевност, А 202 (Правни факултет, II спрат)

Одсек за музичку уметност, Библиотека ФИЛУМ-а (Први спрат Друге крагујевачке гимназије)

Одсек за примењену и ликовну уметност, Свечана сала Ректората.

ЖЕЛИМО ВАМ УСПЕШАН ПОЧЕТАК СТУДИЈА!

 

 

 

У склопу Еразмус+ конкурса који је расписан за мобилности у сврху учења и пракси, одржаће се презентација и промоција програма, дана 20. септембра у 14 часова, у Свечаној сали Ректората.

Студентима ће се предочити административна процедура за реализацију мобилности, као и сви бенефити програма, а потом ће уследити Q&A сесија са студентима који су већ имали прилике да оду на размену.

Партиципанти који нису у стању да се придруже, могу да попуне ФОРМУЛАР те ће им се проследити ЛИНК ка онлајн сесији на дан презентације.

(https://forms.gle/TKcB3C8LQvzEncyP9)

 Erasmus Prezentacija Poster 1