Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Објављено је електронско издање зборника радова АФРИКА: Књижевност, језик, култура, политика, у издању Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Тематски зборник је међународног значаја и настао је као резултат рада младих истраживача Центра за научноистраживачки рад ФИЛУМ-а.

Зборник

Задовољство нам је да вас позовемо да, у среду, 24. маја 2023. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији присуствујете концерту виолончелисте Филипа Томића и пијанисткиње Јоване Радовановић, редовне професорке на Катедри за клавир Филолошко-уметничког факултета.

Овогодишњу концертну сезону у Универзитетској галерији отвара камерни састав Филип Томић (виолончело) и Јована Радовановић (клавир).

На програму ће се наћи дела Лудвига ван Бетовена.

Традиционално обележавање Дана свесловенске писмености биће уприличено на почетку концерта беседом ,,О писменима анђеоским", коју ће беседити Ђорђе Ђурђевић са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

AIESEC LK Крагујевац позива све заинтересоване студенте да се пријаве и постану нови чланови једне од најактивнијих студентских организација Универзитета у Крагујевцу.
Већ 18 година, AIESEC LK Крагујевац активно се бави организовањем пракси у иностранству и пројектима који подижу свест о циљевима одрживог развоја.
Чланством у организацији имате прилику да стекнете искуство у: тимском раду, продајним и презентационим вештинама, организацији пројеката и опробате се у различитим функцијама - маркетинг, развој пословања, финансије, људски ресурси, итд.

Пријаве су отворене до 31.05. и немојте пропустити прилику да управо ви узмете карту за испуњено студирање, пуно конференција, учења и забаве!
Пријави се овде- https://bit.ly/regrutacijaAIESEC
#tvojaAIESECpriča

WhatsApp Image 2023 05 15 at 02.45.12

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у понедељак, 15. маја 2023. године у 19 часова, биће свечано отворена изложба која представља трећи циклус путујуће изложбе графика у оквиру пројекта међународне сарадње и размене између уметника

Thinking of Place III је изложба која представља индивидуалне одговоре на специфичне локалитете и на заједничка културна наслеђа. Изложени радови у Универзитетској галерији у Крагујевцу су дела 87 одабраних уметника. Уметници су се у својим радовима бавили рефлексијом мита, легенде или приче у односу на идентификацију са својим окружењем, и начелно, са концептима државе, колонизације и колективних сећања, а која се ослањају на њихов животни простор.

На изложби учествују уметници из Аустралије, Канаде, Данске, Гуама, Новог Зеланда, Србије, Сједињених Америчких Држава, Турске и Уједињеног Краљевства. Приказани радови су мањег формата и изведени су најразличитијим графичким техникама и њиховим комбинацијама.

У Крагујевцу, публика има прилику да се премијерно упозна са радовима након успешних приказивања у Аустралији, Данској, Енглеској, Ирској, Канади, Немачкој, Новом Зеланду и Сједињеним Америчким Државама. Поред рефлексије појединачних промишљања уобличавања порекла, идентитета и наслеђа, физичких и менталних простора, изложба подстиче институционалну сарадњу ради успостављања редовне или учесталије културне размене.

 

Обавештавамо публику да Филолошко-уметнички факултет, због трагедија које су се последњих дана догодиле у Србији, одлаже све концерте заказане за ову седмицу (до 14. маја). 

 

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Празник рада празнује 1. и 2. маја 2023. године. Понедељак и уторак су нерадни дани, а први радни дан је среда, 3. мај 2023. године. 

Желимо вам пријатне предстојеће празнике!

Центар за развој каријере и ове године током априла организује традиционалне, десете по реду, Априлске радионцие за студенте и дипломце Универзитета у Крагујевцу.

Овогодишње Априлске радионице одржаће се у периоду од 19. до 28. априла и обухватиће 8 тема од значаја за развој каријере. Током радионица представићемо успешне компаније са територије Крагујевца, као и поједина занимања, а гостујући предавачи у оквиру овогодишњих радионица ће бити:

 • Дајана Љујић, руководилац HR сектора, Milanovic Industries Group
 • Ксенија Станковић, психолог, Balance Consulting Kragujevac
 • Душица Николић, Project Manager, Siemens Mobility Kragujevac
 • Данијела Недић, тренер пословних вештина, Biznis Link
 • Ана Рачић, Business Development Manager, LionEight Kragujevac
 • Милош Марковић, млади предутетзник, ММЕditing Agency
 • Светлана Рајачић, HR Manager, Magna Seating Srbija

Ове године настављамо успешну сарадњу са студентима студијског програма Психологија, који ће за своје колеге са Универзитета у Крагујевцу одржати радионицу на тему анксиозности која се јавља пре завршетка студија.

Од укупно осам радионица, седам ће бити одржано онлајн, а једна ће бити одржана уживо, у Ректорату Универзитета у Крагујевцу, у понедељак, 24. априла.

Будући да ће већина радионца бити одржана онлајн, студенти и дипломци заинтересовани за учешће на радионицама треба да попуне пријавни формулар који могу наћи у вести на сајту Универзитета.
Пријаве су отворене до 10.00 сати ујутру, на дан радионице, након чега ће сви пријављени кандидати путем мејла добити линк за приступ радионици.

Списак радионица

Програм

Poster 1

Министарство за европске интеграције  расписало 7. наградни конкурс за избор три најбоља студентска рада о ЕУ и европској интеграцији Србије.
Циљ овог наградног конкурса је да укључи младе у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији, сматрамо да је важно да студенти буду информисани о њему. 
Конкурс је отворен за студенте основних и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.
Све информације у вези са конкурсом можете пронаћи на линку: https://bit.ly/3GwBEcp

Oбавештавамо вас да је ORCA расписала конкурс за пету генерацију шестомесечног тренинг и менторинг програма, који може бити користан студентима основних и постдипломских студија Вашег факултета. У оквиру овог програма, полазници уче како да формулишу своју пројектну идеју из области заштите природе и добробити животиња, пронађу донатора и попуне формуларе који су саставни део пројектне апликације за идентификованог донатора.
Рок за подношење пријаве је 25. април 2023. године у 16 часова.
Кроз предавања уживо, интерактивни рад у малим групама, уз асистенцију стручних и искусних предавача и индивидуални рад између тренинг модула на који добијају писану повратну информацију, полазници програма, усвајају знања и вештине кроз следеће тематске области:

 • пројектни менаџмент и обезбеђивање финансијских средстава за непрофитне пројекте;
 • вештине комуникације са различитим циљним групама и јавни наступ;
 • лидерске вештине и дефинисање јасних циљева;
 • вештине јавног заступања и реализације јавне кампање;
 • процес израде и усвајања прописа, улоге и надлежности институција и организација.
  Поред обуке, полазници добијају индивидулану подршку ментора у процесу креирања пројектног предлога на одабрану тему. Након успешно завршеног програма, полазници добијају сертификат.
  Имајући наведено у виду, били бисмо Вам захвални ако бисте заинтересованим студентима са Вашег факултета, проследили линк за пријаву на овај програм: https://orca.rs/orca-akademija-5/
  Уколико је потребно да доставимо додатне информације о конкурсу, можете контактиратиса њима: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и 065 303 00 37 (др Јелена Буразеровић, координаторка ORCA Академије).

Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу, у оквиру програма Студије Холокауста, организује предавање Перверзија права и правде у Трећем рајху у среду, 19. априла 2023. године у Универзитетској  галерији, са почетком у 18.00 часова.

О овој теми ће говорити проф. др Славко Ђорђевић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу.

Plakat.Đorđević.april23 page 0001