Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Branka RadovicСа жалошћу вас обавештавамо о смрти наше драге и цењене професорке, првог декана Филолошко-уметничког факултета, проф. др Бранке Радовић. Њен изненадни одлазак оставља нас у тузи, губећи особу која је оставила неизбрисив траг нашем факултету.

Проф. др Бранка Радовић била је музиколог, музички критичар, професор у пензији Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и jедна од најзначајнијих личности у нашем музичком, педагошком и културном миљеу. Њена преданост, стручност и посвећеност послу били су извор инспирације за многе од нас. Њено наслеђе и допринос образовању, области педагогије, музикологије и музичке критике остаће трајно упамћени.

Рођена је 1949. године на Цетињу (Црна Гора). Дипломирала је најпре на Филолошком факултету у Београду (1973), а затим и на Факултету музичке уметности у Београду (1974) и својим дипломским радом о опери Сутон Стевана Христића наговестила оперски простор као своје најзначајније музиколошко поље интересовања. Магистарски рад Музичко сценска дела Николе Херцигоње одбранила је 1989. године у Београду, а својом докторском тезом Његош и музика, коју је одбранила на Филолошком факултету у Београду 1999. године, указала је на своје истраживачко упориште ˗ интердисциплинарно поље односа између литературе и музике. Свој професионални рад Бранка Радовић започела је на педагошком пољу, као професор теоријских предмета у Музичкој школи ,,Мокрањац“ у Београду, а у којој је од 1995. до 1999. године такође била и директор. Потом свој педагошки рад наставља на факултетима где је од 1999. године, у звању доцента, а од 2003. као ванредни професор запослена на Музичкој академији у Источном Сарајеву. Радни однос на Филолошко-уметничком факултету заснива 2003. године, такође као ванредни професор, а од 2009. године и као редовни професор на предмету Историја музике. На чело Филолошко-уметничког факултета као први декан долази 2004. године и ту ће функцију обављати до краја 2005. године. Њен декански мандат обележен је озбиљним корацима који су чињени у циљу унапређења Факултета и постављањем чврстих темеља за његов успешан будући развој. Усмерена на подизање стандарда квалитета образовања, проф. др Бранка Радовић посвећено је радила на унапређењу образовних програма и структура Факултета. Филолошко-уметнички факултет под руководством проф. Радовић, успешно је напредовао, а посебно је музички одсек доживео експанзију отварањем неколико нових студијских програма (студија Флауте, Соло певања и Музике у медијима). Током њеног мандата започето је издавање научног факултетског часописа Наслеђе, основана је редакција и утврђена је његова концепција, а зачет је и озбиљан рад на издавачкој делатности публиковањем једног броја драгоцених приручника, уџбеника, књига.

Значајан печат нашој музичкој култури Бранка Радовић даје и као директор опере и театра Мадленијанум. На ту позицију долази 2010. године и остварила је велики број значајних представа и привукла пажњу широке културне јавности и публике.

Бавила се педагогијом, научним радом и музичком критиком. Издала је књиге: Мала историја музике (Удружење музичких педагога Србије, Београд 1992.), Његош и музика (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд и Удружење композитора Црне Горе, 2001), Отменост посртања (о Христићевој опери Сутон, Српско народно позориште, Нови Сад, 2002), Горски вијенац и друга музичко-сценска дела Николе Херцигоње (Удружење композитора Црне Горе, Едиција Орфеј, 2002), монографију о животу и раду композиторке Ксеније Зечевић Summa Xenianana (Белеф центар, Београд, 2007), као и монографију о нашем пијанисти који живи и ради у Њујорку, Томиславу Станићу (Радионица душе, Београд, 2010). Теоријска интердисциплинарна књига Партитура рађена је заједно са филологом Слободаном Лазаревићем и сликарем Александром Ђурићем (Zepter Book, Београд, 2010).

Радове из области савремене историје српске музике, историје опере и извођаштва, као и проблеме веза између књижевности и музике објављивала је у домаћим и страним часописима ("Нови звук", "Музикологија", "Наслеђе", "Талас"), као и у бројним зборницима са различитих скупова и симпозијума. Десет година, од 1989. до 1999. уређивала је музички часопис Удружења музичких уметника Србије Pro musica, а више од двадесет година била је стални музички критичар дневног листа Политика. Написала је преко хиљаду страна музичких критика.

Као стручњака за оперску уметност позивају је да предаје на факулетима и институтима у земљама региона. Значајну сарадњу остварује са Црногорском академијом наука и умјетности.

Вишедеценијски рад на фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину крунисан је у два селекторска мандата, а била је председник Програмске комисије, као и председник одбора Међународног такмичења Музичке омладине.

У Крагујевцу је именована за директора опере у оснивању и под њеним руководством изведене су опере Станислава Биничког На уранку и Травијате Ђузепе Вердија у Театру ,,Јоаким Вујић”.

Њене иницијативе и претходни напори остали су трајни покретачи за развој Филолошко-уметничког факултета, остављајући наслеђе које је било инспирација за све нас да наставимо устремљено ка високим стандардима изванредности. Нека нам њена посвећеност и трајни допринос буду вечни подсетник на вредности које је живела и промовисала.

У овом тешком тренутку, исказујемо најдубље саучешће породици професорке Бранке Радовић, њеној родбини и пријатељима.

Сахрана и опело ће се обавити у суботу, 9. 12. 2023. године, у 13.00 сати, на Новом бежанијском гробљу у Београду.

Kralj MilutinТематски Зборник радова "Свети краљ Милутин и његово доба: Историја, књижевност, уметност" настао као резултат рада на међународном, мултидисциплинарном пројекту EuroWeb, у оквиру програма COST Action 19131 (Европске сарадње у науци и технологији) објављен је 24. октобра 2023. године. Тематски Зборник радова је доступан за читање онлајн у отвореном приступу на сајту Универзитетске библиотеке у Крагујевцу. DOI: https://doi.org/10.46793/6008-065-5

CecaСа великом тугом и дубоким жаљењем обавештавамо вас да је наша драга колегиница Светлана Вујовић, секретар Факултета, преминула 23. новембра 2023. године у 59. години живота, након тешке болести.

Била је драгоцен члан нашег колектива, стручна и омиљена колегиница. Сећање на њу ће остати дуго међу запосленима, који су имали част и задовољство да сарађују са њом. Светлана је рођена 21. октобра 1965. године у Беранама, у Црној Гори, а завршила је Правни факултет у Крагујевцу и остала верна својој струци. Радни однос на Филолошко-уметничком факултету засновала је 2002. године као секретар Факултета, што је чини једном од првих запослених на ФИЛУМ-у, али указује и на њен дубоки ангажман и посвећеност стварању темеља наше институције. Била је незаменљиви део Факултета и њена посвећеност, преданост и несебична подршка били су кључни за функционисање наше академске заједнице.

Филолошко-уметнички факултет изражава најдубље саучешће њеној породици. Њена смрт оставља празнину у нашој институцији и успомену на њу ћемо трајно чувати.

Сахрана ће бити обављена у суботу, 25. 11. 2023. године, у 12.30 сати на Градском гробљу у Јагодини.

Погледајте прилог са XVIII међународни научни скуп Српски језик, књижевност, уметност који је одржан је 27. и 28. октобра 2023. године на Филолошко-уметничком факултету. Осамнаест година ФИЛУМ окупља научнике с уверењем да резултати њиховог рада представљају значајан прилог и подстицај за даља истраживања и научну обраду.
Ова међународна конференција данас је један од најзначајнијих и најпрестижнијих научних скупова у Републици Србији и већ увелико је део најквалитетније домаће академске и научне традиције. 

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са још 73 органа јавне управе организује 15. новембра, са почетком у 10 часова, трећи по реду, виртуелни Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2023/2024. на ком ће студентима пет државних универзитета бити понуђено 890 места за студентску стручну праксу широм Србије.
За студенте Универзитета у Крагујевцу ове године је доступно укупно 81 место за обављање праксе у 13 органа јавне управе.
Овогодишњи Сајам студентске стручне праксе у јавној управи одвија се на посебно креираној дигиталној платформи у виртуелном простору здања Владе Републике Србије.
Током Сајма студенти ће имати прилику да кроз серију трибина и презентација сазнају више о понуди места за студентску стручну праксу, као и да у комуникацији са
представницима универзитета и органа јавне управе добију све информације о пракси, начину пријављивања за праксу, као и о роковима за реализацију целог процеса.
Све информације о студентској стручној пракси у јавној управи и Сајму можете пронаћи на сајту https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ , путем кога се и улази на Сајам.
Позивамо све студенте Универзитета у Крагујевцу да присуствују Сајму и информишу се о могућностима за обављање стручне праксе у јавној управи.

 

Универзитети и факултети 1  Универзитети и факултети 2

У суботу 4. новембра 2023. године, у подне, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу биће одржана комеморација недавно преминулом уметнику и професору Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Драгану Пешићу.

Филолошко-уметнички факултет и Министарство спољних послова Републике Србије у жељи да студентима завршних година пруже прилику да стекну практична искуства и знањазакључили су 2021. године Протокол о сарадњи ради обављања стручне праксе у Министарству спољних послова

Овај програм праксе намењен је студентима завршне године основних академских и мастер академских студија Одсека за филологију, који су остварили минималну просечну оцену изнад 8.50 на студијама.

Програм стручне праксе спроводи се у трајању од три месеца, током пролећа 2024. године, сваког радног дана. Кандидатима који су ван Београда, а немају могућност да самостално обезбеде смештај, Министарство спољних послова обезбедиће смештај и исхрану у одговарајућем Студентском дому и карте за градски превоз током трајања праксе. 

Филолошко-уметнички факултет треба да одради предселекцију и предложи десет кандидата Министарству спољних послова, који ће потом извршити селекцију у складу са интерним процедурама.

Пријава за праксу отворена је до 3. новембра 2023. године и можете се пријавити путем линка.

Више информација можете тражити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У организацији Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, Центра за студије сећања Универзитета у Крагујевцу и Филолошко-уметничког факултета, данас у среду 18. октобра, од 11 часова биће одржан Јавни час – Политике и културе сећања II.

Јавни час је осмишљен концептуално као отворен за све који желе да дођу и да чују најновија мишљења и истраживања на поменутим пољима.

Поред излагача радова Центар ће представити резултате рада у прошлој години и биће отворен за презентацију свог програма.

Politike i kult sećanja plakat

Свечаним пријемом, који је одржан 22. септембра 2023. године у Амфитеатру Правног факултета, дочекана је нова генерација студената уписаних на основне академске студије. Декан Факултета проф. мр Зоран Комадина у свом обраћању пожелeо је студентима добродошлицу и успешну академску годину, истакавши да Филолошко-уметнички факултет дочекује у заједницу младе људе који ће наредне четири године провести у усвајању знања и вештина, у размени идеја и стицању озбиљних животних искустава. Поред декана Факултета, бруцошима су се обратили и ректор Универзитета уз Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, као и председник Студентског парламента Александар Трифуновић.

Свечани пријем студената употпуњен је музичким наступом студената Одсека за музичку уметност Петар Динчић, студент четврте године хармонике и Стефана Милошевића, студент треће године соло певања.

Позивамо вас на Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM које организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу.

Катедра за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организује трећи по реду Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике четвртог разреда средње школе). Од ове године семинар из музичке педагогије је редефинисан и узрастао је у Национални научни скуп са међународним учешћем на којем ће, поред музичке педагогије, бити могуће дискутовати на теме из области музичке теорије, музикологије, етномузикологије, сакралне музике, психологије и филозофије музике и других сродних друштвено-хуманистичких наука, док је такмичење из солфеђа проширено за још три категорије, односно на комплетну средњу музичку школу.

 Пријава за научни скуп