Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са још 73 органа јавне управе организује 15. новембра, са почетком у 10 часова, трећи по реду, виртуелни Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2023/2024. на ком ће студентима пет државних универзитета бити понуђено 890 места за студентску стручну праксу широм Србије.
За студенте Универзитета у Крагујевцу ове године је доступно укупно 81 место за обављање праксе у 13 органа јавне управе.
Овогодишњи Сајам студентске стручне праксе у јавној управи одвија се на посебно креираној дигиталној платформи у виртуелном простору здања Владе Републике Србије.
Током Сајма студенти ће имати прилику да кроз серију трибина и презентација сазнају више о понуди места за студентску стручну праксу, као и да у комуникацији са
представницима универзитета и органа јавне управе добију све информације о пракси, начину пријављивања за праксу, као и о роковима за реализацију целог процеса.
Све информације о студентској стручној пракси у јавној управи и Сајму можете пронаћи на сајту https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ , путем кога се и улази на Сајам.
Позивамо све студенте Универзитета у Крагујевцу да присуствују Сајму и информишу се о могућностима за обављање стручне праксе у јавној управи.

 

Универзитети и факултети 1  Универзитети и факултети 2

У суботу 4. новембра 2023. године, у подне, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу биће одржана комеморација недавно преминулом уметнику и професору Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Драгану Пешићу.

Филолошко-уметнички факултет и Министарство спољних послова Републике Србије у жељи да студентима завршних година пруже прилику да стекну практична искуства и знањазакључили су 2021. године Протокол о сарадњи ради обављања стручне праксе у Министарству спољних послова

Овај програм праксе намењен је студентима завршне године основних академских и мастер академских студија Одсека за филологију, који су остварили минималну просечну оцену изнад 8.50 на студијама.

Програм стручне праксе спроводи се у трајању од три месеца, током пролећа 2024. године, сваког радног дана. Кандидатима који су ван Београда, а немају могућност да самостално обезбеде смештај, Министарство спољних послова обезбедиће смештај и исхрану у одговарајућем Студентском дому и карте за градски превоз током трајања праксе. 

Филолошко-уметнички факултет треба да одради предселекцију и предложи десет кандидата Министарству спољних послова, који ће потом извршити селекцију у складу са интерним процедурама.

Пријава за праксу отворена је до 3. новембра 2023. године и можете се пријавити путем линка.

Више информација можете тражити путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У организацији Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, Центра за студије сећања Универзитета у Крагујевцу и Филолошко-уметничког факултета, данас у среду 18. октобра, од 11 часова биће одржан Јавни час – Политике и културе сећања II.

Јавни час је осмишљен концептуално као отворен за све који желе да дођу и да чују најновија мишљења и истраживања на поменутим пољима.

Поред излагача радова Центар ће представити резултате рада у прошлој години и биће отворен за презентацију свог програма.

Politike i kult sećanja plakat

Свечаним пријемом, који је одржан 22. септембра 2023. године у Амфитеатру Правног факултета, дочекана је нова генерација студената уписаних на основне академске студије. Декан Факултета проф. мр Зоран Комадина у свом обраћању пожелeо је студентима добродошлицу и успешну академску годину, истакавши да Филолошко-уметнички факултет дочекује у заједницу младе људе који ће наредне четири године провести у усвајању знања и вештина, у размени идеја и стицању озбиљних животних искустава. Поред декана Факултета, бруцошима су се обратили и ректор Универзитета уз Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, као и председник Студентског парламента Александар Трифуновић.

Свечани пријем студената употпуњен је музичким наступом студената Одсека за музичку уметност Петар Динчић, студент четврте године хармонике и Стефана Милошевића, студент треће године соло певања.

Позивамо вас на Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM које организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу.

Катедра за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организује трећи по реду Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике четвртог разреда средње школе). Од ове године семинар из музичке педагогије је редефинисан и узрастао је у Национални научни скуп са међународним учешћем на којем ће, поред музичке педагогије, бити могуће дискутовати на теме из области музичке теорије, музикологије, етномузикологије, сакралне музике, психологије и филозофије музике и других сродних друштвено-хуманистичких наука, док је такмичење из солфеђа проширено за још три категорије, односно на комплетну средњу музичку школу.

 Пријава за научни скуп

 

Фондација Студеница, основана пре тридесет година, отворила је нови циклус пријава за студентске стипендије који траје од 11. септембра до 21. октобра 2023. године, за све студенте који студирају на територији Републике Србије и у региону.

На конкурс се могу пријавити студенти било које године основних и мастер студија свих усмерења (друштвене, хуманистичке, биомедицинске и техниччке науке, уметност). Посебних неколико места биће остављено за бруцоше који показују лидерски потенцијал и друштвено су одговорни у својој заједници.

Додатно ове године донета је одлука да се један број стипендија додели студентима који се определе за учитељска и наставничка занимања са циљем да се пружи конкретан допринос враћању угледа професији учитеља и наставника.

Најбоље рангирани кандидати – бруцоши имаће прилику да пошаљу пријаву за добијање стипендије. Такође ће се посебно узети у разматрање и пријаве студената учитељских и наставничких смерова, без обзира на годину студија.

Услови које кандидати треба да испуне су да су редовни студенти било које године основних или мастер студија акредитоване високошколске установе и уписани у семестар студија за који траже стипендију. Вреднују се и изузетни академски успеси и изражена потреба за новчаном помоћи, као и искуство у ваннаставним, хуманитарним и волонтерским активностима. 

Више о условима и процедури пријављивања прочитајте на линку: http://sr.studenica.org/otvoren-konkurs-2023-2024.html

Позивамо заинтересоване студенте да се што пре детаљно обавесте на званичном сајту Фондације Студеница и пријаве на конкурс за стипендије.

Срећно! 

Позивамо све заинтересоване студенте Универзитета у Крагујевцу да се пријаве за бесплатан одлазак на SPLET TECH конференцију о иновацијама и иновативном предузетништву, која ће се одржати 10. октобра у МТС Дворани у Београду, у организацији Иницијативе Дигитална Србија и Центра за технолошко предузетништво и иновације ICT Hub.

На девет локација у МТС Дворани заинтересовани могу пратити предавања, радионице, едукативне презентације, панел дискусије, студије случаја, чути инспиративне приче великих иноватора и упознати се са актуелним темама из света иновација са фокусом на скалирању и изласку на нова тржишта. У оквиру конференције млади ће имати прилику да упознају предаваче из земље и иностранства, повежу се са новим пословним партнерима из региона и сазнају више о првом српском суперкластеру.

Агенду конференције можете погледати овде.

Сви заинтересовани за бесплатан одлазак на SPLET TECH конференцију могу се регистровати путем овог формулара до петка, 6. октобра до 23.59 ч.

Полазак за Београд планиран је из Крагујевца у јутарњим часовима, а о тачном времену и месту поласка бићете накнадно обавештени.

За сва додатна питања можете се информисати путем е-поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.