Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У четвртак, 19. септембра у 19 часова у Галерији Народног музеја, биће одржан концерт Јоване Јовановић - клавир, из класе редовног професора Наталије Томић.

 

На програму су: Ј. С. Бах, Л. В. Бетовен, П.И. Чајковски и С. Прокофјев.

unnamed 123

Међународни научни округли сто Брендови јела и пића: књижевности, језик, уметност, култура, биће одржан 27. октобра 2019. године у оквиру међународног научног скупа Српски језик, књижевност, уметност са „тематским зборником међународног значаја М14” на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Реч је о другом округлом столу који је резултат рада на јуниор пројекту Брендови Центра за проучавање језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета. Сви заинтересовани за учешће могу се пријавити путем линка: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=636&catid=73&lang=sr&Itemid=138

 

 

Музичка продукција РТС расписује аудицију за хонорарне чланове Хора РТС. Аудиција ће бити одржана у другој половини октобра 2019. године и односи се на све хорске гласове.

Рок за пријаву је 1. октобар, а пријаве са биографијом и програмом који ће се извести, слати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

За аудицију за хор је потребно припремити:
– соло песма, арија или стари мајстор (корепетитор обавезан)
– хорске деонице које пријављени кандидати две недеље пре аудиције могу преузети овде

01 Audicija za SO pozivnica

Друштво за културу и образовање „Сербум”, у сарадњи са Канцеларијом за младе, организује курс „Креативно писање за децу и младе”, за кандидате узраста од 15 до 30 година. Курс креативног писања упознаје полазнике са основним књижевно-теоријским појмовима и техникама писања, претежно кроз практичан рад. Током сваке радионице предвиђене су и вежбе, уз анализу написаних радова полазника и сугестије за даљи, самостални рад. На крају курса планирано је да предавачи изаберу најбоље радове полазника који ће бити обједињени у књигу и презентовани јавности.
 Предвиђено време трајања курса је два месеца, од 7. септембар до 2. новембар 2019, односно кроз 16 радионица, које ће се одржавати једном недељно у трајању од 90 минута. Радионице се одржавају у просторијама Канцеларије за младе сваке суботе од 17 часова.
Полазници ће бити оспособљени за самостално писање и вредновање радова, овладаће новим знањима и техникама писања, а свакако ће бити спремни за компетентније учешће у бројним другим културним активностима у граду. Након одслушаног курса, осим унапређења језичких компетенција и креативног изражавања, полазници ће своје умеће моћи да искористе не само у књижевности, већ и у пословној коресподенцији, новинарству, маркетингу, на интернету, свуда где се тражи писана реч. Стручној јавности и љубитељима писане речи понудићемо нов материјал за читање и анализу.
Пријаве слати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., са следећим подацима: име и презиме, година рођења, број телефона, имејл.

План и програм курса „Креативно писање за децу и младе”:

Субота, 7. септембар, 17 часова
1. Даница Савић: Моћ речи: Шта је креативно писање?

Субота, 14. септембар, 17 часова
2. Даница Савић: Тајна речи: Технике писања

Субота, 21. септембар, 17 часова
3. Тамара Матић: Ако се надате бесмртности, не пишите за новине: Новински чланак, писање за интернет – copywriting

Субота, 28. септембар, 17 часова
4. Костадин Стојадинов: Тумачење текста и адаптација за сценско извођење

Субота, 5. октобар, 17 часова
5. Часлав Николић: Девојчица са прљавим очима које није могла да опере четкицом за зубе: Шта је аутоматско писање

Субота, 12. октобар, 17 часова
6. Владимир Перић, Биљана Миловановић Живак: Писање у четири руке

Субота, 19. октобар, 17 часова
7. Часлав Николић и Владимир Перић: анализа радова полазника

Субота, 26. октобар, 17 часова
8. Александра Матић: Трансформације жанра и могућности приповедања (на примерима усмене књижевности)

9. Субота, 2. новембар, 17 часова
Завршна радионица са свим предавачима: Финално читање радова, анализа, избор радова, додела сертификата