Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет због предстојећих ускршњих и првомајских празника неће радити у периоду од 26. априла до 2. маја. Први радни дан након празника биће петак, 3. мај. 

 

Желимо вам пријатне празнике!

 

У понедељак, 22. априла у Галерији СКЦ-а Нови Београд отворена је међународна конкурсна изложба ,,VI бијенале акварела малог формата". На изложби су  представљена 63 уметника са 63 различита приступа. Радови са мноштво поетика, који имају свежину и непосредност чине изложбу веома занимљивом.

Акварел малог формата је најбољи приказ интимне уметничке белешке. Заснован на традицијама класичне уметности открива нам лепоту коју често и не примећујемо у свом окружењу. Ова уметност опстаје у времену и простору уз све богатство стваралачког израза. Важан елемент за израду акварела је поетски осећај, осећај за тананост у извођењу, као и мисао која иде испред реализације. Основни карактер Бијенала је освајање пиктуралности колористичком формом и љупком имагинацијом. Ограничен малим форматом, у себи носи већи чулни ефекат од других ликовних техника захваљујући белинама као важним елементом светлосне рефлексије. Када говоримо о Бијеналу акварела он ће нам и даље откривати феноменологију технике и сликовиту страну истанчаног уметничког стварања.

Жири VI Бијенала :

Биљана Јотић, ист. уметности, ликовни критичар, 

Жељко Ђуровић, академски сликар и професор на ФИЛУМ-у  и

Љиљана Суботић, ист. уметности, аутор Бијенала

 

Признање Бијенала добила је др ум. Јелена Шалинић Терзић, професор на ФИЛУМ-у.

 

 

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и у Црној Гори да од понедељка 22. априла 2019. године почиње конкурс за МЕХТ (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2020. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе. 

Постоје две категорије стипендија: 

- стипендије за основне студије у Јапану. Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на линку: https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

- стипендије за студенте истраживаче/постдипломце. Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на линку: https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html   

Конкурс је отворен до петка, 24. маја 2019. године  


 

Драги будући бруцоши,

 

С намером да вам помогнемо да се што боље припремите за предстојеће пријемне испите и да стекнете слику каква вас врсте тестова очекује на пријемном, Филолошко-уметнички факултет припремио је за вас збирке тестова које можете преузети на следећим линковима.

Збирка тестова за Српски језик и књижевност и за српски језик за стране филологије

Збирка тестова за Енглески језик и књижевност

Збирка тестова за енглески језик за стране филологије

Збирка тестова за Немачки језик и књижевност

Збирка тестова за Француски језик и књижевност

Збирка тестова за Шпански језик и књижевност

Збирка тестова за Италијански језик и књижевност