Филолошко-уметнички факултет
youtubeyoutubeyoutube

Амбасада Француске и Француски институт у Београду омогућавају да 50 студената и истраживача из Србије иде на студије у Француску у 2019/2020.

Конкурс је у току!

fran

Чланови новинарске секције Основне школе „Милан Благојевић” из Лучана, са наставницом српског језика Моником Ружић и школским библиотекаром Јеленом Карић покренули су акцију „Сачувајмо ћирилицу”.

Израђени су плакати чији је циљ да подсете на дужност очувања језика и писма. У оквиру акције планиране су многобројне активности.

За сада је дизајнирано 10 плаката чија су основа цитати појединих професора, писаца, песника, светитеља и црквених великодостојника, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика.

Позивају се сви они који би да подрже акцију очувања српског писма и они који имају било какав предлог за сарадњу, да на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. шаљу своје предлоге, утиске и писма подршке овој великој идеји потеклој из мале средине.

У сарадњи са Француским институтом, у оквиру месеца Франкофоније, Kатедра за француски језик и књижевност Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу организује такмичење у писању франкофоног диктата, 5. 3. у 18 часова, (сала А 202, на Правном факултету). Позивамо све франкофиле да заједно прославимо лепоту француског језика. Један део текста је предвиђен за јуниоре (од 11 до 17 година), други за сениоре. Улаз је слободан. Потребно је доћи 15 минута раније.

Affiche Dictée de la Francophonie 2019

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Француским институтом и Националном агенцијом за промоцију француског високог образовања у иностранству, oрганизује презентацију стипендија Владе Француске у среду 13. фебруара 2019. године са почетком у 12:00 часова у просторијама Центра за развој каријере (зграда Ректората, други спрат).

На презентацији ће бити представљене могућности за стипендирање за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској, и то:

Стипендије за мастер 2 студије (све области)

Стипендије за докторске студије у коменторству

Пост-мастер програм Коперник

Амбасада Француске и Француски институт у Србији расписали су конкурс за доделу стипендија за академску 2019/20. годину за студенте из Србије који желе да наставе школовање у Француској. Конкурс је отворен до 18. марта 2019. године.
Стипендије покривају трошкове школарине и живота у Француској, као и трошкове осигурања, а изабрани студенти добијају статус „стипендисте француске Владе”.

Више информација о презентацији можете погледати овде: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2007

Poster prezentacije