Филолошко-уметнички факултет
youtubeyoutubeyoutube

Настава на мастер академским студијама Одсека за филологију почиње 20. октобра 2018. године, а на Одсеку за музичку уметност 22. октобра. Распоред часова Одсека за филологију објављен је на сајту Факултета, док ће распоред Одсека за музичку уметност бити објављен накнадно.

 

У научном часопису Научни резултат, који издаје Универзитет у Белгороду у Русији, објављен је текст др Биљане Љ. Мандић, уредника за музичку уметност, о међународном научном скупу Српски језик, књижевност, уметност, којим је руској научној јавности представљен овај научни скуп. Заједно се надамо да ће овај рад у блиској будућности допринети да ФИЛУМ-ов научни скуп буде место сусрета, на којем ће се размењивати научна промишљања са колегама из Руске Федерације. Tекст о „једном од најзначајнијих и најпрестижнијих научних конгреса” у Републици Србији можете погледати на интернет страници ове публикације.

Дана 10. октобра 2018. година, амбасадор Републике Кубе Њ. Е. Густаво Триста дел Тодо, конзулка др Мајра Рејес Рикардо и представница Друштва српско-кубанског пријатељства Зорица Добријевић посетили су Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу. Приликом посете дочекало их је наставно особље Катедре за хиспанистику заједно за студентима, којима је амбасадор одржао предавање о кубанској историји и култури, али и о актуелној економској и политчкој ситуацији на Куби и билатералним односима Републике Кубе и Србије. Делегација кубанске амбасаде је затим била на пријему код продекана за међународну сарадњу Филолошко-уметничког факултета, проф. др Николе Бубање, као и у Скупштини Града Крагујевца и у Музеју „21. октобар“. Са амбасадором се током дана разговарало о могућности организације даљих културних активности: о наредном предавању, о организацији Дана кубанске културе и емитовању циклуса кубанских филмова у Крагујевцу.

Поводом Недеље италијанског језика у свету Катедра за италијанистику у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду организује предавања и пројекцију филмова за све заинтересоване студенте, наставнике и сараднике Филолошко-уметничког факултета у понедељак, 15.10.2018. Програм ће се одржати у Свечаној сали Друге гимназије према следећем распореду:
11.00 Предавања:
1. Др Александра Шуваковић, La politica linguistica del plurilinguismo e la posizione della lingua italiana in Serbia / Језичка политика вишејезичности и положај италијанског језика у Србији
2. Др Лука Ваљо (Luca Vaglio), I traduttori serbi dei sonetti di Petrarca / Српски преводиоци Петраркиних сонета
3. Др Данијела Јањић, La poesia in lingua volgare alla corte di Federico II di Svevia / Поезија на народном језику на двору Фридриха II

12.00 Пројекција филмова:
1. Scialla / Опуштено
2. 1200 km di belleza / 1200 километара лепоте