Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

И ове академске 2022/2023.године, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста. Полазници курсева у претходној академској години препознали су значај ових студија и прилику да допуне, прошире своја знања из разних области које су понуђени курсеви пружили – о томе сведочи велико интересовање и 96 положених испита. Поред академских предавања, организоване су трибине, предавања, а на јесен, биће објављен зборник радова студената који су похађали курсеве и дали свој допринос изучавању Холокауста написавши академске радове.

ЦЕНТАР ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА при Универзитету у Крагујевцу основан је 2020. године с циљем да окупи и понуди интердисциплинарну и мултидисциплинарну платформу за истраживаче који раде на пољу културног памћења у најширем смислу. Студије памћења знатно су порасле у последњој деценији, али још увек немају много јасно одређених места окупљања за истраживаче различитих дисциплина и професионалног порекла, како би размењивали идеје и учили једни друге различитим теоријским, методолошким и емпиријским приступима. Штавише, широм света се истражују питања која се тичу сећања, али премало је интеракције између различитих субјеката. Тежња ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА јесте да активним идентификовањем и умрежавањем научника и истраживача који се активно баве културолошким студијама сећања промени такву ситуацију, али и да постане важан форум за поље студија сећања – како путем округлих столова, семинара, радионица, предавања и интердисциплинарних конференција, тако и кроз снажно присуство на мрежи.

Препознајући наше тежње, жеље и амбиције, интернационална јеврејска организација с центром у Сједињеним Америчким Државама, Claims Conferenceодобрила нам је финансијску подршку да по први пут у Србији покренемо Студије Холокауста у оквиру студијских програма Универзитета у Крагујевцу. Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, права итд. Студије Холокауста омогућују студентима развијање вештина за истраживање и анализу сложене историје Холокауста, његовог порекла, последица и контекста, као и његовог утицаја на наш данашњи свет. Овај програм треба да допринесе разумевању Холокауста и да подстакне аналитичке вештине студената да испитају у којој мери се геноцид, рат и диктатура могу схватити као елементи који дефинишу историју двадесетог века.

Курсеви који су понуђени у оквиру Студија Холокауста пружају студентима теоријске и емпиријске увиде у суштине и недостатке културних политика у домену културе сећања и политика заборава, дајући им могућност да развију критичко мишљење, аналитичке вештине, те вештине заговарања и писања препорука. Студенти ће добити могућност да дискутују различите концепте студија Холокауста и студија сећања, и да сами развију своје идеје за нове политике и праксе културних и едукативних установа (музеја, места сећања, школских установа, јавних комеморација, итд.) Посебно ће бити у центру пажње начин памћења локалне заједнице и њени инструменти медијације, укључујући и дигитално сећање. Овако конципиране студије постојале би као такве први пут у Србији, а од несумњивог је значаја што се оне покрећу у Крагујевцу јер оваквом делатношћу Крагујевац се са својом историјом у двадесетом веку мапира као место сећања.

Ову прилику бисмо искористили да позовемо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2022/2023. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који не буду у могућности да физички присуствују, приступ предавањима биће омогућен путем конференцијских алатки. У зависности од епидемиолошке ситуације постоји могућност преласка на онлајн режим рада.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно  правилнику о вредновању ваннаставних активности студената (https://www.kg.ac.rs/Docs/Pravilnik%20o%20vrednovanju%20vannastavnih%20aktivnosti%20studenata.pdf) бити унети у додатку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА. Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника. Студенти се могу пријавити на све курсеве који их интересују – нема ограничења у броју, али молимо студенте да се пријаве за курсеве које ће и слушати како бисмо оптимално организовали наставу.

Линк за пријаву:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-hZExMz1GOIrM5jh1L52sfXXUjFxlpYSRfoWriej2lNAuug/viewform

ВАЖНО:  Курсеви почињу у другом семестру. Пријављени полазници биће обавештени преко мејла о распореду предавања. Kурсеви се одржавају викендом.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Заинтересовани могу добити и силабусе у пуној верзији.

Предавања за летњи семестар почињу у интервалу од треће недеље фебруара месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

Преглед курсева и наставника по семестрима

 

На конкурсу за двоброј (седми и осми број) стручног часописа студената друштвено-хуманистичких наука и уметности Политеума који се издаје од стране Студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука публиковани су радови студенткиња Катедре за унутрашњу архитектуру, ОАС студија на Филолошко-уметничком факултету, следећих аутора и наслова:
,,Анализа архитектонских одлика цркве светог Карла у Бечу – и њихова експликација у савременој архитектонској пракси’’
Аутор: Ивана Милојевић, Унутрашња архитектура ОАС
Ментор: др Бојана Пашајлић, доцент
Рад представља резултат настао у склопу предмета Основи пројектовања стилског ентеријера у ак. 2021/2022.
,,Сагледавање урбанистичког контекста при градитељству сакралних објеката – упоредна анализа елемената барокне уметности са краја 18. века и њихова интерпретација у 21. веку’’
Аутор: Марија Војисављевић, Унутрашња архитектура ОАС
Ментор: др Бојана Пашајлић, доцент
Рад представља резултат настао у склопу предмета Основи пројектовања стилског ентеријера у ак. 2021/2022.
,,Анализа културолошког концепта и ликовности кроз развој павиљона сагледан на првој и последњој Експо изложби - Студија случаја павиљона Уједињених Арапских Емирата, Финског и Сингапурског павиљона’’
Аутор: Марија Дидић, Унутрашња архитектура ОАС
Ментори: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент
Рад представља резултат настао у склопу предмета Елементи архитектуре унутрашњег простора, Еколошка архитектура и Архитектонско пројектовање у ак. 2021/2022.
,,Анализа обликовности и еколошког аспекта приказана кроз студију случаја павиљонских структура’’
Аутор: Наталија Чекеревац, Унутрашња архитектура ОАС
Ментори: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент
Рад представља резултат настао у склопу предмета Елементи архитектуре унутрашњег простора, Еколошка архитектура и Архитектонско пројектовање у ак. 2021/2022.
,,Утицај форме и материјала при пројектовању павиљона на међусобни однос и корелацију корисника’’
Аутор: Невена Матић, Унутрашња архитектура ОАС
Ментори: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Бојана Пашајлић, доцент и Наталија Богдановић, доцент
Рад представља резултат настао у склопу предмета Елементи архитектуре унутрашњег простора, Еколошка архитектура и Архитектонско пројектовање у ак. 2021/2022.

Приступ радовима омогућен је преко линка

У понедељак, 9. јануара 2023. године са почетком у 18 часова, у Универзитетској галерији биће одржан традиционални Божићни концерт Универзитета у Крагујевцу.

На традиционалном Божићном концерту наступиће професори и најбољи студенти Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Програм концерта прилагођен је празничној атмосфери, а уметници ће извести дела популарне и класичне музике.

Koncert Poster

Обавештавамо запослене и студенте да Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу због празника неће радити од 31. 12. 2022. године до 08 .01. 2023. године. Први радни дан је понедељак 09. 01. 2023. године.

 

Филолошко-уметнички факултет вам жели срећне новогодишње и божићне празнике!

 

C3 1   C2a 1

Аутор: Сузана Васић