Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Драмско-рецитаторска секција Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи у сарадњи са народном библиотеком „Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи организује такмичење у рецитовању.
На смотри рецитатора учествују:
- кандидати средњег узраста (средње школе)
- кандидати старијег узраста (студенти)
Kритеријуми по којима комисија прати и вреднује такмичаре садрже следеће елементе:
 избор песме примерен узрасту
 акцентуацију и дикцију
 мисаоно-емотивни доживљај
 природност, изражајност и сугестивност казивања
 минутажа.
Рецитатори за оба узраста говоре пo ДВЕ песме. Прва по свом избору, а друга задата. Песме се интерпретирају на српском језику и напамет, а интерпретација може трајати: за задату минимум тридесет секунди, а максимум минут, и за песму по избору минимум два минута, а максимум до четири минута.
Циљ такмичења је да се код ученика и студената створи интерес за рецитовањем и лепим говором, као и развој личних склоности за књижевност и књижевно стваралаштво, те неговање интереса за говорно презентовање књижевне уметности.
Такмичење ће бити одржано у народној библиотеци ,,Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи у СУБОТУ 11. маја 2019. године и то од 17 часова. Пријаве за такмичење трају до 8. маја 2019.године.
Приликом пријаве кандидат ће послати: име, презиме, назив школе или факултета, назив песама, име писца и број свог мобилног телефона.
На такмичењу ће бити награђени најбољи рецитатори и то првих пет места:
ПРВО МЕСТО – 7.000.00 динара
ДРУГО МЕСТО – 5.000.00 динара
ТРЕЋЕ МЕСТО – 3.000.00 динара
ЧЕТВРТО МЕСТО – похвалницу од стране драмско-рецитаторске секције
ПЕТО МЕСТО – похвалницу од стране драмско- рецитаторске секције
За пријаве на такмичење и за све остале информације у вези такмичења можете се јавити члану драмско-рецитаторске секције на мејл или бр.телефона.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У оквиру програма Праксе за младе филологе, односно пружања подршке студентима Универзитета у Крагујевцу у циљу интернационализације и развоја знања и вештина које су значајне приликом запошљавања, Универзитет у Крагујевцу позива кандидате са Катедре за англистику Филолошко-уметничког факултета да се пријаве на Конкурс за предавача на курсу енглеског језика на нивоу Б2.

На конкурс се могу пријавити:

студенти мастер академских студија
дипломирани студенти мастер академских студија (у последњих годину дана)

Документација за пријаву:

Потврда са факултета о редовном студирању
Уверење о дипломирању са основних и мастер академских студија
Биографија (предлог: Europass формат)
Мотивационо писмо
Препорука професора
Напомена:

У мотивационом писму обавезно је написати предлог организовања наставе, литературу коју бисте користили, као предлог начина на који бисте припремили улазни и завршни тест за учеснике на курсу.

Настава на курсу ће се одвијати у поподневним терминима у периоду од априла до јула 2019. године, два пута недељно, у Ректорату Универзитета у Крагујевцу. Полазници курса су студенти завршних година основних и мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу који су успешно завршили курс енглеског језика на Б1 нивоу.

Рок за пријаву: 15. март 2019. године, до 12:00 сати.

Пријаву на конкурс за предавача можете послати електронским путем на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или донети лично у Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу (зграда Ректората Универзитета у Крагујевцу, 2. спрат, Јована Цвијића бб, 34000 Крагујевац)

Сви пријављени кандидати биће позвани на интервју. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

Град Крагујевац и организација МЕНСА Србија у току следеће недеље организују тестирање талентованих ученика и студената.

Овога пута, циљ тестирања није само чланство у овог организацији већ могућност да најбољи кандидати постану стипендисти МЕНСЕ и добију стипендије изузетно велике вредности. С тим у вези, најкасније до уторка 5. 3. 2019. године факултети треба да доставе биографије кандидата електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. 

Старосна граница је од 15 до 30 година што значи да се могу пријавити студенти свих нивоа студија.

Једини услов за полагање теста и добијање стипендије јесте да кандидати поседују неку од награда (прво, друго или треће место) на националним такмичењима у било којој области.

Позивају се сви заинтересовани кандидати да своје биографије доставе на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., како би до назначеног рока пријаве биле послате.

Канцеларија за младе у Крагујевцу у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом у наредном периоду реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионице је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 10. марта 2019. слањем попуњене пријаве на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Пријава