Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У среду 28. марта 2018. године, у 14 часова, у Библиотеци ФИЛУМ-а одржан је први, свечано-радни састанак учесника на пројекту Брендови у књижевности, језику и уметности.

У питању је први циклус националних научних пројеката са међународним учешћем Центра за проучавање језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који има за циљ афирмацију научног подмлатка и савремених научних приступа и проблема, кроз проучавање актуелних проблема у области језика, литературе, културе и уметности.

Први пројекат у оквиру циклуса, Брендови у књижевности, језику и култури, усмерен је ка технолошким, привредним и културним знаковима који семиолошки и семиотички ресемантизују, продубљују и осмишљавају литерарне/културне поетике. Од брендова аутомобила, авиона, рачунара, инструмената, мобилних телефона, грађевина, преко гардеробних брендова, до брендова јела и пића, цигарета, државних знамења, новца, истраживање указује на семиолошки и интеркултурни идентитет лингвистичкокултуролошких, књижевнокултуролошких и уметничких знакова.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је:

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који су приликом пријављивања одабрали пројекат који се реализује у текућем циклусу истраживања. Кандидати који се налазе на овој листи потребно је да успоставе контакт са руководиоцем наведеног пројекта као и руководиоцем научноистраживачке ораганизације (НИО), ради покретања поступка пријема у радни однос.
Обавеза НИО која ће вас примити у радни однос је да спроведе процедуру вашег избора у звање (истраживач приправник, истраживач сарадник), прими вас у радни однос, достави Министарству Уговор о раду, МА-образац и Одлуку о избору у звање.

Кандидати који су у радном односу у акредитованој научноистраживачкој организацији такође достављају Уговор о раду и МА-образац.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА СА ПРОЈЕКТОМ

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који приликом пријављивања нису одабрали пројекат. Потребно је да истраживачи из ове групе контактирају аналитичара за област коју су одабрали. Такође, руководиоци научноистраживачких ораганизација и руководиоци пројеката који су заинтересовани за пријем младих са наведене прелиминарне листе на пројекат могу се јавити надлежном аналитичару.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА БЕЗ ПРОЈЕКТА

Млади истраживачи који се не налазе ни на једној од ове две прелиминарне листе, за додатне информације могу да се обрате мејлом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Листа истраживача који се не налазе ни на једној од претходне две прелиминарне листе ће, такође, бити објављена јавно.

Детаљније информације налазе се на порталу Министарства:

http://www.mpn.gov.rs/preliminarna-lista-po-pozivu-talentovanim-mladim-istrazivacima-studentima-doktorskih-akademskih-studija-za-ucesce-na-naucnoistrazivackim-projektima-u-2018-godini/.

Универзитет у Крагујевцу је расписао Конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2018/2019. години.

Стипендија за постдокторско усавршавање додељује се:

- једном постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству,
- једном постдокторанду са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

Tекст конкурса (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

Текст конкурса (за постдокторанде из иностранства)

The call (for postdoctoral reseachers from foreign universities)

Пријавни формулар

Application form

Пријавни формулар (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

 

Филолошко-уметнички факултет, у сарадњи са Универзитетском галеријом, организује промоцију књиге „Шапат времена / Whisper of time” Драгана Јаковљевића у петак 30. марта у 19 часова у Универзитетској галерији.

Аутор је професор књижевности на Универзитету „Етвеш Лоранд” у Будимпешти, новинар и књижевник.

На промоцији ће, поред аутора, говорити и Маја Станковић, историчар уметности (Народни музеј у Крагујевцу), др Часлав Николић, ванредни професор (Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу) и др Никола Бубања, ванредни професор (Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу).

sapat vremena 1 1