Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У оквиру промотивно-сајамске манифестације Дани универзитетске књиге Филолошко-уметнички факултет представио је своју издавачку делатност у суботу, 27. 1. 2018. у 10 часова у Универзитетској галерији. Извештај о раду Центра за издавачко-информатичку делатност изложили су продекан за науку проф. др Никола Бубања и уредник едиције Црвена линија проф. др Драган Бошковић. У циљу промовисања богате издавачке делатности Факултета у претходној, 2017. години уредници су говорили о часописима, тематским зборницима и зборницима са научних скупова, а ове године публиковане су и две монографије La scène de Clio – L' Histoire ou les stratégies fictionnelles de Milan Kundera, проф. др Катарине Мелић и Жена и идеологија у српској књижевности, проф. др Славице Гароње.

У жељи да унапреди сарадњу између Француске и Србије и да подстакне мобилност студената, Француски институт у Србији сваке године додељује стипендије студентима из Србије који желе да наставе школовање у Француској за ниво мастер II и докторате. Стипендије покривају трошкове школарине, живота у Француској, као и социјалног осигурања.
Сваке године око педесет студената искористи ову финансијску подршку Владе Француске за студије у некој од 3500 високошколских установа у Француској.
Конкурс за стипендије 2018–2019. отворен је до 16. марта 2018.


Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:
• мастер 2 – све области
• мастер 2 – стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
• докторат у коменторству
• постмастер програм Коперник
• стипендија за Националну високу школу лепих уметности (ЕНСБА).


Подношење кандидатура:
Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:
www.institutfrancais.rs
http://www.institutfrancais.rs/info/bourses-du-gouvernement-francais/
www.srbija.campusfrance.org

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за стипендирање до 900 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 400 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2017/18. годину.
Конкурс је отворен до 31. јануара 2018. године. 

Текст конкурса, обавезан образац за конкурисање и преосталу обавезну конкурсну документацију можете преузети на следећем линку: http://www.fondzamladetalente.rs/objavljen-konkurs-za-stipendiranje-stu-2/.

На „Балканском архитектонском бијеналу/BALCAN ARCHITECTURAL BIENNALE 2017.” Наталија Богдановић, доцент,  у категорији Архитектонски пројекти добила је два признања – HONORABLE MENTIONS за пројекте:

1. Bogdanović-Djurić: Square and pavilions – Eco-park „Ilina voda” Kragujevac
2. Bogdanovic-Djuric: Faculty-of-Philology-and-Applied-Arts-phase-1, Kragujevac

Више о Балканском архитектонском бијеналу/BALCAN ARCHITECTURAL BIENNALE 2017. и награђенима видети на: 

http://balkanarchitecturalbiennale.rs/bab/2017/12/19/bab2017-grand-prix-award-winners/