Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у четвртак 1. марта објавило Позив за талентованe младе истраживаче – студенте докторских академских студија за учешће на научноистраживачким пројектима које реализују акредитоване научноистраживачке организације у текућем циклусу истраживања (до 1000 истраживача).

Право пријављивања на овај позив имају студенти докторских академских студија. При томе су постављена и два додатна критеријума: да кандидат има највише 30 година, односно да је рођен 1988. године или касније, као и да има укупну просечну оцену најмање 9,00 (девет) на претходним нивоима студија (основне и мастер студије). Оваквим начином дефинисања услова се желела постићи изврсност, односно то да се у овом тренутку у систем финансирања укључе најбољи млади истраживачи.

Сагледавањем броја заинтересованих истраживача за укључивање на пројекте који је прикупљен од НИО, евидентно је да постоји одређен број истраживача који не испуњавају горе наведене критеријуме. Стога ће Министарство након детаљне анализе резултата овог позива, у складу са буџетским могућностима, одлучити о позивима који би имали за циљ укључивање и других група истраживача, а које нису обухваћене овим позивом (нпр. студенти докторских студија рођени пре 1988. године, или истраживачи који су у већ завршили докторске студије).

Напомињемо да је одређени број студената докторских студија генерација које су рођене пре 1988. године већ укључен у текући пројектни циклус, и то путем замене истраживача који су одлазили са пројеката.

У Малој сали Коларчеве задужбине у четвртак, 15. марта у 19,30 часова биће одржана промоција издања Филолошко-уметничког факултета из едиције Црвена линија. О издањима ће говорити др Новица Петровић, др Игор Перишић, др Драган Бошковић, уредник едиције, и аутори: Душан Живковић, Јелена Арсенијевић Митрић, Никола Бубања, Томислав Павловић и Биљана Влашковић Илић.

Crvena linija

 

Компанија Manpower Group покренула je програм студентских стипендија под називом „Видимо таленте скривене у вама” са циљем развоја талента код студената државних универзитета на територији Републике Србије.

Циљ програма је финансијска подршка 20 стипендиста различитих факултета, државних универзитета на територији Републике Србије, у распону од 100 до 200 евра месечно, првенствено усмерен на развој талента и вештина сваког појединца. Конкурс је отворен до 31. 3. 2018. године. Више о конкурсу на сајту: www.manpower.rs.

На аудицији одржаној 28. 2. 2018. у нашем најистакнутијем симфонијском оркестру – Београдској филхармонији, за пријем на радно место контрабас тути, однео је победу студент III године Филолошко-уметничког факултета Слађан Цвејић, из класе редовног професора Срђана Стошића. Аудиција, коју је водио шеф диригент Габријел Фелц, обављена је у три етапе, са веома озбиљним програмом, а такмичари су били истакнути и искусни музичари-контрабасисти из целе земље, међу којима је Слађан Цвејић био најмлађи кандидат.