Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством вас позивамо да, у среду 28. децембра 2022. године, у 18 часова, у Кући Ђуре Јакшића, присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте. Наступају студенти из класа наставника: мр Саше Мирковића, редовног професора, др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора, мр Срђана Стошића, редовног професора, мр Јелене Роквић, ванредног професора и мр Александре Милановић, доцента.

Клавирски сарадници: Јелена Ивановић, самостални уметнички сарадник, др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник и Невена Глигорић, виши уметнички сарадник.

Добро дошли!

 

 28 12 2022 1

Министарство науке, технолошког развоја и иновација позива талентоване младе истраживаче – студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина односно јединица локалне самоуправе као и Српска академија наука и уметности и институти чији је она оснивач.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2022/2023. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

Кроз овај позив укључиће се до 300 младих истраживача, од ког броја ће се до 15 младих истраживача из области уметности укључити у акредитоване научноистраживачке организације из области уметности.

Текст Позива са обрасцем Пријаве  преузимају се на сајту Министарства: https://nitra.gov.rs/, у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација.

 

Рок за подношење пријаве је 17. јануар 2023. године.

Катедра за германистику Филолошко-уметничког факултета уз подршку ДААД-а организовала је наградно такмичење за основце и средњошколце на тему „Волим немачки, зато што…“.

Поделите са нама зашто волите немачки језик и пренесите нам своје утиске о овом језику. Направите видео-снимак у трајању од једног минута на тему немачког језика, укључујући и немачку културу, уметност и друштво или о вашим личним искуствима у вези са немачким језиком. Најкреативнији ученици биће награђени.

Направите видео-снимак који није дужи од једног минута, а који илуструје зашто волите немачки језик (можете га снимити користећи било које средство за снимање, као што је мобилни телефон, дигитални фото-апарат, видео-камера, дигитална техника). Затим поставите снимак на Instagram story и обележи страницу germanistika.filum или пошаљите видео-снимак преко порука у апликацији.

Најкреативнији ученици биће награђени таблетом, слушалицама и ваучером за куповину књига.

Датум пријаве: до 31. 12. 2022. године

Објава резултата биће благовремена, након одлуке четворочланог жирија.

Конкурс

 

319108490 1590990561372599 373467914623759632 n

У петак 23.12.2022. године са почетком од 20 часова у Kњажевско-српском театру у Крагујевцу, а у оквиру пројекта Радомир Томић - парадигма културног живота Србије: извођачко-уметнички, образовни и педагошки залог за будућност, Филолошко-уметнички факултет позива све на свечаност поводом обележавања јубиларног седамдесетог рођендана уваженог професора, у знак захвалности за његов дугогодишњи уметнички и педагошки рад.

У оквиру свечаности биће представљен зборник радова професорових колега и пријатеља, приказан документарни видео-снимак о професору и премијерно изведен концерт за хармонику и гудачки оркестар „Конак“ композитора Светислава Божића специјално написан за ову прилику. Концерт ће извести реномирани акордеониста Владимир Благојевић и Градски камерни оркестар „Шлезингер“, под диригентском палицом истакнутог Ивана Марковића.

Пројекат су подржали град Крагујевац и СОКОЈ из Фонда за културна давања.

Добро дошли!

Radomir Tomic