Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са изузетним задовољством саопштавамо да је Катарина Недељковић, доцент на Катедри за ликовне уметности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу,  успешно прошла селекцију за излагање у реномираној галерији Heike Arndt у Берлину, у оквиру интернационалне изложбе ,,Fresh legs". Ова изложба успешно се спроводи од 2013. године и у организацији галерија Heike Arndt  и Inselgalerie из Берлина, у којој се представљају уметничке форме као што су сликарство, скулптура, илустрација, цртеж, улична уметност, фотографија, кратки филм, анимација и сродни медији, а оно што је заједничко између уметника је дискусија о човечанству и нашем данашњем начину живота, и рефлексија тога кроз потпуно различите медије и технике.

Доц. Недељковић је једна од само 70 излагача из 29 земаља, а притом и једини представник из Србије, што представља високо признање за њен уметнички рад.

Честитамо на овом изванредном достигнућу!

 

 

Каталог

У оквиру резиденције за ауторке и ауторе коју спроводи Гете Институт у Београду у сарадњи са удружењем „ОK - Образовање и култура“ позван је немачки аутор Лука Kизер у Београд. Током свог боравка у Србији одржаће књижевно вече као и радионицу писања за студенткиње и студенте германистике Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Kрагујевцу.
Kњижевно вече одржаће се 29. маја у кафеу Бони (ул. Саве Ковачевића 1) са почетком у 19 часова и биће отворено за јавност. Том приликом ће Лука Kизер читати одломке из свог романа „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) и говорити о процесу настанка књиге.

Радионица ће бити одржана 30. маја у термину од 9.30 до 11.30 у учионици број 115 на Машинском факултету у Крагујевцу и намењена је искључиво студенткињама и студентима германистике у Kрагујевцу, који ће имати прилику да науче нешто више о правцу који се назива nature writing.

Лука Кизер рођен је 1992. године у Тибингену. Студирао је филозофију и етику, као и креативно писање у Хајделбергу, Лајпцигу и Бечу у коме и данас живи. Његов дебитантски роман „Weil da war etwas im Wasser“ („Зато што је нешто било у води“) номинован је за Немачку књижевну награду 2023. године.

Luka Kizero

Студентски парламент ФИЛУМ-а у сарадњи са организацијом студената ФИЛОС организује књижевно вече на којој ће гост бити професор Раде Јолић, песник и поета из Црне Горе, а које ће бити одржано у Контакт галерији СКЦ-а 25. маја 2024. године са почетком од 19 часова. 

Модератор: Михаило Божовић, студент продекан ФИЛУМ-а.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

oie aAMUWCoD2BjW

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената из класе проф. Оливера Њега, редовног професора на Катедри за соло певање, који се организује у Кући Ђуре Јакшића, у понедељак 27. 5. 2024. године,  у 18 ч. 

Добро дошли!

 

Njego 1 page 0001