Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу традиционално је доделио годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду током прославе Дана Универзитета

Награда за изузетне резултате у уметничком раду додељена је мр Владимиру Благојевићу, редовном професору на Катедри за хармонику, шефу Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, који је у својој уметничкој каријери постигао велике успехе.

Професор Благојевић у уметничкој каријери, последњих двадесет година активан је на концертном подијуму као солиста и камерни музичар у Немачкој, Швајцарској, Италији, Белгији, Холандији, Француској, Португалији, Аргентини, Аустрији, Шпанији, Јерменији, Грузији, Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, итд. Наступао је у водећим светским концертним просторима као што су: Берлинска филхармонија, „Вигмор хол“ у Лондону, Концертни дом у Бечу, Франкфуртска Опера, Циришка Опера, Театар „Колон“ у Буенос Ајресу, Дворана конгресног центра у Луцерну, „Концертгебау“ у Амстердаму, Минхенска опера итд. Сарађивао је са многим познатим инструменталистима као што су: Петру Луга, Рашел Коли, Томас Деменга, Матијас Артер, Ернесто Молинари, Теодоро Анцелоти, Александар Габрис, Штефан Хусонг, Саша Мирковић и са диригентима као што су Стивен Ешбри, Пјер Булез, Матијас Пинтшер, Франк Олу, Карлхајнц Грубер, Силвијан Камберлинг и други.
Посебно се издвајају концерти са оркестрима: Симфонијским оркестром РТВ Баварске у Минхену и Берлину, Симфонијским оркестром РТВ Баден-Виртенберга у Фрајбургу, Штутгарту, Бриселу и Берлину, Симфонијским оркестром РТВ Хесена у Паризу и Франкфурту, ансам6лом „Студио 6“ на универзитетима у Лондону, Лидсу и Оксфорду, ансамблом „пре-арт“ на Бијеналу у Загребу. Солистички реситали су га одвели на многе значајне светске сцене – од престижног фестивала у Луцерну, до Националног театра Колон у Буенос Ајресу.
Владимир Благојевић је дуги низ година придружени или стални члан неколико камерних ансамбала са великом интернационалном репутацијом. У првом реду је ансамбл „Модерн“ из Франкфурта са којим континуирано наступа већ петнаест година у градовима попут Берлина, Париза, Брисела, Милана, Франкфурта, Амстердама, Лондона. Био је придружени члан ансамбла Пол Кле из Берна са којим је наступао у Женеви, Буенос Ајресу, Цириху, Берну и Будимпешти. Од 2004. године је стални члан ансамбла „пре-арт“ из Цириха са којима је забележио више од 40 наступа у градовима Швајцарске, Француске, Немачке, Србије, Босне и Херцеговине и Македоније. Наступа и са реномираним ансамблом „Клангфорум“ из Беча.
Један је од кооснивача колектива „Студио 6“ 2012. године, ансамбла који чине истакнути уметници из целе Србије, а чија се делатност фокусира на извођење савремене уметничке музике. До сада снимио преко 30 композиција гостујући у различитим студијским пројектима.
Кроз сарадњу са ансамблом „Студио 6“, виолистом Сашом Мирковићем, гостујући у другим ансамблима, и као солиста, до сада је премијерно извео преко 40 композиција домаћих аутора, како у земљи тако и у иностранству.
Лауреат великог броја интернационалних такмичења за хармонику међу којима су најзначајнија: „Premio di Citta di Castelfidardo“ у Италији 1995; Светски куп у Швајцарској 1996; „Grand Prix“ у Француској 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ у Италији 1997. и 1998; Светски трофеј у Андори 1997; Светски Трофеј у Италији 1998. Био је финалиста такмичења „Chain“ за све инструменте, у Варшави 2003. године. Носилац је награде Фондације “All-Fellows“ из Базела за изузетно солистичко уметничко деловање и развој савремене музике, а 2004. постаје стипендиста фондације Friedl-Wald из Цириха.
Од Удружења композитора Србије добија награду „Александар Павловић“ за промоцију српске музике у земљи и иностранству у 2019. години.

Честитамо!

436267801 953436336787359 7562139327781918791 n

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената ФИЛУМ-а ,,Богородице Дјево радујсја", који се организује у Старој скупштини у Крагујевцу у четвртак, 30. маја 2024. године од 19 сати. На концерту ће наступати студенти са предмета Православна хорска музика.

Диригент: Урош Степановић

Добро дошли!

30 5 2024 2 page 0001

 

Филолошко-уметнички факултет и Универзитет у Крагујевцу обележавају Дан словенске писмености 24. маја 2024. у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића. У програму ће учествовати студенти и професори Филолошко-уметничког факултета, а овом приликом биће проглашена и три награђена есеја на литерарном конкурсу „Хтели смо да спасемо свет – ми, словенски ђаци”, који је организовала Катедра за српску књижевност

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

Literarni konkurs page 0001

Уметнички колектив Хелем Нејсе и Фондација ЕКИПА позивају све заинтересоване младе људе да се пријаве на Хелем Нејсе Талент Академију, седмодневну летњу школу из области креативних индустрија, која ће се одржати од 2. до 10. августа на осам различитих локација у Сарајеву.
Више од 50 предавача ће кроз седам дана радити са полазницима и полазницама који ће бити подељени у пет програма: Писање комедије, Примијењена музичка продукција, Графички дизајн и анимација, Новинарство и нови медији и Одговорно програмирање.
Поред тога, за полазнике ће бити организоване радионице критичког мишљења, које акценат стављају на креативне индустрије као алат за стварање бољег друштвеног и политичког амбијента.
Предавачи долазе из целе регије, а међу њима су и широј јавности позната имена попут Алексадра Станковића, Дамира Шагоља, Марка Луиса, Бојана Хаџихалиловића, Селме Алиспахић... Поред теоретских предавања, полазници ће имати прилику чути искуства етаблираних професионалаца из индустрије, радити практичне радове те посетити музичке студије, новинарске редакције и успешне регионалне фирме.
„Талент Академија је нешто што је нама требало, а нисмо имали: простор за учење и развијање талента, место повезивања са креативцима из регије, прилика за конкретан рад и реализацију идеја. И то потпуно бесплатно. Није битно да ли имате диплому или студирате, важно је да у пријави покажете таленат, идеју, жељу, нешто занимљиво и вредно на чему сте већ радили. А ми ћемо се побринути да за време Академије уживате, добијете релеватно и употребљиво знање, квалитетне менторе али и животно искуство које ћете дуго памтити.“ – будућим полазницима поручују из Хелем Нејсе колектива.
Са учесницима ће поделити и своја искуства рада на различитим пројектима, од театарске представе, преко радијских емисија и подкаста, до продукције видео-спотова, ТВ квиза „Знзкви“ и хит анимиране серије „Бруца Браца Бруда Брада“.
Како се пријавити?
Апликације су отворене од 20. маја до 4. јуна а пријавити се могу појединци који имају између 18 и 27 година и долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније или Македоније.
Они који буду одабрани за полазнике добијају и стипендију која покрива трошкове пута, смештаја, хране и пића током трајања Академије.
Апликациона форма и додатне информације могу се понаћи на веб-страници https://talentakademija.ba/