Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Предавање и радионица под називом ,,Важност везе ентеријера и графичког дизајна" одржаће се у понедељак, 25. децембра 2023. године од 10 до 12 часова Студентском културном центру у Крагујевцу.
Предавачи: мр Тијана Ранчић са Београдске академије пословних и уметничких струковних студија и др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. 
Добро дошли!
Jovan Lemajic Dizajn enterijera grafika u enterijeru
zadatak 4 finish  Aleksandra Stankovic zadatak 4jpg
   

Branka RadovicСа жаљењем обавештавамо студенте, професоре и запослене о смрти ванредног професора у пензији Слободана Лазаревића, који је био драгоцени део наше академске заједнице од њеног оснивања.

Рођен је 15. октобра 1949. године у Крагујевцу. Дипломирао је Југословенску књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду на коме је, потом, и магистрирао. Магистарски рад „Мисао о литератури и уметности у есејистичком делу Душана Матића“ одбранио је 1983. године у Београду, а својом докторском тезом „Стваралачко присуство мита у савременој српској литератури и уметности“, коју је одбранио на групи за мултидисциплинарне студије Филозофког факултета у Београду 2000. године, указао је на своје истраживачко упориште ˗ однос између литературе и уметности. Професор Лазаревић био је изузетно предан свом професионалном раду и научним истраживањима, која је започео пре свога универзитетског периода. Након доласка на Универзитет у Крагујевцу, продужио је своје изузетно ангажовање у области светске књижевности и уметности. Убрајао се међу наше најзначајније и најкомпетентније истраживаче у подручју књижевности, али и сликарства и музике и њихових међусобних веза и условљености. Његов научни рад обухватао је дубоке анализе историје уметности и њихов контекст, доприносећи разумевању уметности у ширем смислу.

Свој професионални рад на педагошком пољу започео је заснивањем радног односа као стручни сарадник на Филолошко-уметничком факултету давне 1996. године, када су студије филологије у Крагујевцу биле Наставно одељење Филолошког факултета у Београду. Својом посвећеношћу и стручношћу, достигао је звање ванредног професора и наставио да буде интегрални део Факултета све до момента свога пензионисања. У периоду од 2003. до 2007. године, професор Лазаревић обављао је функције продекана за финансије и научни рад, а затим и продекана за наставу и научни рад Филолошко-уметничког факултета. Поред ових одговорних функција, био је и заменик председника Савета Универзитета у Крагујевцу, што је сведочило о његовој преданости образовном систему и унапређењу академског окружења.

Професор Лазаревић је такође био први уредник научног часописа "Наслеђе". Његова посвећеност и допринос били су узор и покретачи за развој овог часописа који је постао не само референтна тачка у нашој научној заједници већ и у нашој држави.

Својим научним, педагошким и стручним радом проф. др Слободан Лазаревић дао је допринос развоју и угледу Филолошко-уметничког факултета, што ће остати као неизбрисив траг и трајна успомена његових студената, колега, наставника и сарадника Универзитета у Крагујевцу.

Сахрана и опело ће се обавити у петак, 15. 12. 2023. године, у 13.00 сати, на Варошком гробљу у Крагујевцу.

Филолошко-уметнички факултет и ове године може да се похвали још једним међународним пројектом који окупља и зреле истраживаче на научном скупу и младе талентоване солфеђисте на међународном такмичењу из солфеђа за средњошколце и студенте. Ове године 25. и 26. новембра скуп је имао десет излагача са три континента и такмичаре у шест категорија из Новог Сада, Београда, Крагујевца, Неготина. Наши студенти Одсека за музичку уметност Јелена Петровић и Стефан Милошевић, под менторством доц. др Кристине Парезановић, освојили су прву и трећу награду.

Честитамо свима!

 

FB IMG 1701953340423  FB IMG 1701953378378

FB IMG 1701953427879 FB IMG 1701953467802

Са задовољством позивамо заинтересоване ђаке средњих школа на Дане отворених врата Филолошко-уметничког факултета, који ће се одржати у периоду 18 - 22. децембра у просторијама нашег факултета, према распореду који можете видети преко линка: https://drive.google.com/file/d/1XNTg_1rqKjxiqsKaRBj5incwLNR3cNgO/view

Ово је сјајна прилика да истражите широк спектар програма и могућности које наш факултет нуди. Током овог догађаја, добићете прилику да се упознате са нашим професорима, студентима и особљем, као и да сазнате више о нашим академским програмима.


Радујемо се Вашем доласку и прилици да Вам представимо све што наш факултет има да понуди!

Молимо Вас да потврдите Ваше присуство путем пријаве на линк како бисмо се побринули за Ваше удобно присуство.


Срдачно Вас очекујемо!
DaniOtvorenihVrata IG Post