Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо да присуствујете концерту студената клавира који ће се одржати у суботу, 4. фебруара 2023. године, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије од 19 сати. На концерту ће наступати студенти из класе Јоване Радовановић, ванредног професора на Катедри за клавир Филолошко-уметничког факултета.

Публика ће имати прилику да послуша програм на коме ће се наћи дела композитора А. Копланда, Ф. Пуланка, С. Франка

Добро дошли!

 Klavir Milica Isidora Pavle

Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, Универзитет у Крагујевцу је 27. јануара 2023. године организовао Светосавску академију.

Свечаности која је поводом дана Светог Саве одржана на Универзитету у  Крагујевцу, присуствовали су представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, професори, сарадници и студенти Универзитета.

На Светосавској академији уручене су стипендије најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу и Светосавске награде професорима Универзитета у Крагујевцу који су својим изузетним резултатима допринели развоју Универзитета.

Као и протеклих година, Управни одбор Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника Универзитета у Крагујевцу, доделио је 12 стипендија најбољим студентима са факултета Универзитета у Крагујевцу.

Уговоре о додели стипендија студентима уручила је проф. др Снежана Соковић, управитељ Фондације за стипендирање.

Студенткиња четврте године Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету, Катарина Шиљег са просечном оценом током студија 9,15 добитница је стипендија из „Фонда Милеве Попиводе”.

Најбољи студенти Универзитета у Крагујевцу за 2023. са Филолошко-уметничког факултета су: 

  • Анастасја Станишић, студенткиња IV године основних академских студија, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, студијски програм Енглески језик и књижевност, остварена просечна оцена током студија 9,79.
  • Бошко Тујковић, студент IV године основних академских студија, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, студијски програм Извођачке уметности, модул Хармоника, остварена просечна оцена током студија 9,87.

У уметничком  делу програма наступио Драгослав Васиљевић, студент треће године Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, из класе Предрага Костовића.

slika 27012023 19  slika 27012023 16

Катарина Шиљег                                                                                             Анастасја Станишић

slika 27012023 17  slika 27012023 21

Бошко Тујковић                                                                           Драгослав Васиљевић

Проф. Ковачевић добитник је Изузетне Вукове награде за 2022. годину, коју по традицији додељује Културно-просветна заједница Србије 59. пут заредом, и Светосавске награде Универзитета у Крагујевцу.
У интервјуу за лист Новости проф. Ковачевић истакао је да одбраном научне истине да су српски језик и писмо основни идентитетски критеријуми српског народа исказује своју верност и Вуку и српскоме народу.
Подсећамо, проф. Ковачевић недавно је на Факултету педагошких наука проглашен ,,Народним учитељем", признањем за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета.
slika 27012023 04  slika 27012023 05

Концерт пијанисте Александра Ђeрмановића одржан је у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, 20. децембра 2022. година у склопу концертне сезоне ФИЛУМ-а. Публика је имала прилику да послуша програм на коме су изведена дела:  Л. В. Бетовена, А. Марцело/Ј. С. Баха, П. И. Чајковског, С. Рахмањинова, Л. Либермана.