Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

 

Четвртак 16. мај 2024. године у 18 часова у Галерији СКЦ-а у Крагујевцу.

УЛАЗ СЛОБОДАН

Едукативно искуство из области анимираног филма ОЖИВИТЕ ЦРТЕЖЕ је јединствен, свеобухватан и забаван приручник за универзитетске студенте и радознале особе свих узраста. У њему можете помоћу мобилног телефона и динамичке QР технологије непосредно да гледате анимиране примере који се пред вама крећу, као и филмове из историје анимације.

Књига се састоји од ПЕТ одељака, пет базичних анимацијских области:

Механика кретања, Технике анимације, Процес израде цртаног филма, Развој анимације и Анимација за млађе, укључујући и српско-енглески речник термина из области анимације.

ozivitecrtezew

Растко Ћирић (1955, Београд) је професор емеритус који је предавао Илустрацију и Анимацију на Факултету примењених уметности у Београду. Године 2006. основао је предмет Анимација на истом факултету. Био је проректор Универзитета уметности од 2015. до 2021. Аутор је 16 анимираних филмова, приредио је више од 50 самосталних изложби и добио преко 90 награда. Његов рад сакупљен је у монографијама Сваштара 1 (2005) и Сваштара 2 (2022). Оснивач је и арт директор фестивала ФЕСА (Фестивал европске студентске анимације, 2012–2017). Области деловања су илустрација, графички дизајн, анимација и музика.

Вест је преузета са сајта Студентског културног центра у Крагујевцу:

https://skckg.com/оживите-цртеже-интерактивни-водич-кр/

У Универзитетској галерији, у четвртак, 16. мајa 2024. године у 19 часова, биће одржано предавање Хришћанска симболика у музичким делима Јохана Себастијана Баха.

Предавање ће одржати проф. др Зоран Божанић, музички теоретичар, композитор, извођач и ванредни професор на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду.

Предавање ће обухватити анализу скривених слојева музичког текста одабраних композиција Јохана Себастијана Баха, која ће омогућити разумевање примене симболике мотивских фигура и бројева религиозног значења.

Добро дошли!

predavanje bozanic bah

Вест преузета са сајта Универзитета у Крагујевцу

У четвртак 9. маја 2024. године, у Павиљону у Тврђави, отворена је самостална изложба Бојана Оташевића, редовног професора Филолошко-уметничког факултета. Изложбу чине графике великог формата из циклуса ,,Чекаоница", настале последњих десет година, а реализоване у техници алграфије са више бојених пролаза.

Изложбу можете погледати до 26. маја 2024. године.

image001 2

 

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете концерту најбољих студената Филолошко-уметничког факултета, у среду 15. маја 2024. година од 19 сати, у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

За овај концерт припремљен је разноврстан програм који изводе студенти Одсека за музичку уметност представљајући студијске програме које успешно похађају на ФИЛУМ-у. 

На концерту наступају: Јован Пајовић, хармоника; Александар Радовић, хармоника; Јована Мршуља, флаута; Павле Добић, клавир; Димитрије Гобељић, контрабас, Василиј Соколовски, виолончело; Анастасија Радосављевић, виолина, Стефан Милошевић, баритон, Тамара Миловановић, сопран, Дуња Јованчевић, сопран; Манић Лука, домра и Елена Милошевић, виолина и Кристина Марковић, клавир у камерном ансамблу.

Добро дошли!

440582031 1183067066020323 784762805043768715 n