Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Сретење - Дан државности, празнује 15. и 16. фебруара 2024 и с обзиром на то четвртак и петак су нерадни дани.   

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у понедељак, 12. фебруара 2024. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу. 

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је други пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је најбољим научницама уручио признања.  

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултет Универзитета у Крагујевцу за 2023. годину припало је др Јелени Арсенијевић Митрић, ванредном професору са Катедре за српску књижевност.

Др Јеленa Арсенијевић Митрић, ванредни професор за ужу научну област Теоријске књижевне дисциплине и општа књижевност, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

slika 12022024 14

 

акредитовани стручни скуп

Задовољство нам је да вас позовемо на акредитовани стручни скуп под називом „(Мо)ментална хигијена у настави немачког језика и књижевности” који ће се одржати 20. априла 2024. године у организацији катедре за немачки језик и књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Полазну тачку стручног скупа означиће предавање министарке просвете, проф. др Славице Ђукић Дејановић, а затим следе предавања еминентних професора са Универзитета у Београду (проф. др Оливера Дурбаба) и Крагујевцу (проф. др Мирјана Беара Бењак) уз отворени разговор о изазовима у просвети. Имаћете могућност да бирате радионицу према својим интересовањима, да учествујете у форум театру, да размените искуства с колегама и представите примере добре праксе у оквиру подијумске дискусије и да за крај кроз разговор с представницима УННЈС допринесете формирању препорука за стварање бољег окружења у школи.

*Рок за пријаву на стручни скуп је 01. април 2024.године.

*Котизација за учеснике скупа износи 2.000 динара и уплаћује се на жиро-рачун Филолошко-уметничког факултета.
*Детаљне информације о излагачима, предавањима, радионицама и пријави на скуп можете пронаћи у промотивном проспекту (в. прилог) или скенирањем кода испод.

ОПИС СКУПА: Последњих година новинске ступце пуне бројни наслови о примерима вршњачког насиља које се скоро свакодневно дешава(ло). Експанзија вршњачког насиља представља доминантан проблем данашњице, нарочито ако га, како Јевтић (2017) истиче, посматрамо као облик интеракције ученика. Кркељић (2013) одређује насиље у школи као појаву која се може јавити у вршњачкој интеракцији међу ученицима, у односу наставник–ученик или односу међу одраслима, а догађа се у школи. С обзиром на то да агресивно понашање данас јавља и у дигиталном простору, неопходно је унапређивати наставничке компетенције ради ефикасне превенције насиља међу вршњацима. Наставници кроз директан рад са ученицима на одабраном материјалу могу да подстакну развој менталне хигијене, емпатије, комуникацијских и социјалних вештина као и критичког мишљења чија би примена могла да правовремено препозна елементе насиља (вербалног, физичког, друштвеног, сексуалног) и спречи његово спровођење у дело.

акредитовани стручни скуп

На акредитованом стручном скупу под називом (Мо)ментална хигијена у настави немачког језика и књижевности говориће се интензивно о методама и материјалима које наставници немачког језика и књижевности могу да примене у настави зарад превенције насиља, развоја менталне хигијене. Кроз низ научних предавања, радионица, форум театра и групних дискусија, овај стручни скуп има за циљ стварање простора за промишљање улоге наставника немачког језика и књижевности. Представљање различитих перспектива, истраживачких приступа, техника и заједнички разговор учесника, излагача и модератора допринеће оснаживању наставника у борби против вршњачког насиља.

 

Информације о скупу и пријава

Јеленa Арсенијевић Митрић

Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у понедељак, 12. фебруара 2024. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу.

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је трећи пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је најбољим научницама уручио признања.

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу за 2023. годину припало је др Јелени Арсенијевић Митрић, ванредној професорки са Катедре за српску књижевност.

Др Јелена Арсенијевић Митрић, ванредна професорка за ужу научну област Теоријске књижевне дисциплине и општа књижевност, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

Dodela priznanja