Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо на концерт студената хармонике који се организује у Кући Ђуре Јакшића, у четвртак 25. јануара од 19 часова. 

На концерту ће наступати студенти: Момчило Лакета, Драган Јелачић, Јован Пајовић, Борна Шестак и Петар Николи из класа мр Војина Васовића, редовног професора, и мр Владимира Благојевића, редовног професора. 

На програму ће бити дела композитора: Ј. С. Баха, Ф. Анђелиса, Ж. Ф. Рамоа, С. Прокофјева, Д. Скарлатија.

Улаз је слободан.

Добро дошли!

Koncert harmonike а page 0001

Центар за студије сећања Универзитета у Крагујевцу поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, а у оквиру програма Студије Холокауста организује предавање „Како памтимо Холокауст у Србији“, 26.01.2024. године у Студентском културном центру са почетком у 19.00 часова.

Предавач: др Олга Манојловић Пинтар, Институт за новију историју Србије

Ове године Србија обележава осам деценија од завршетка Другог светског рата. У том дугом периоду, сећање на ратне жртве је представљало једну од кључних тачака политике историје и важан репер културе сећања – како југословенске социјалистичке заједнице, тако и савременог српског друштва. Сећање на страдање Јевреја је, у том контексту, увек одражавало али неретко и усмеравало културне токове и политичка дешавања и консеквентно утицало на идеолошке оквире и вредносне садржаје. Предавање ће указати на кључне преносиоце сећања на Холокауст у Србији од 1944/45. године до данашњег дана – на јеврејске општине, удружења бораца Народно-ослободилачког рата и удружења логораша који су преживели рат као и на научна истраживања и уметничка промишљања која су била фокусирана на феномен сећања, односно заборава злочина Холокауста.

 

holokaust u srbiji

И ове академске 2023/2024.године, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста. Полазници курсева у претходној академској години препознали су значај ових студија и прилику да допуне, прошире своја знања из разних области које су понуђени курсеви пружили – о томе сведочи велико интересовање и 96 положених испита. Поред академских предавања, организоване су трибине, предавања, а на јесен, биће објављен зборник радова студената који су похађали курсеве и дали свој допринос изучавању Холокауста написавши академске радове.

Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, права итд. Студије Холокауста омогућују студентима развијање вештина за истраживање и анализу сложене историје Холокауста, његовог порекла, последица и контекста, као и његовог утицаја на наш данашњи свет. Овај програм треба да допринесе разумевању Холокауста и да подстакне аналитичке вештине студената да испитају у којој мери се геноцид, рат и диктатура могу схватити као елементи који дефинишу историју двадесетог века.

Ову прилику бисмо искористили да позовемо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2023/2024. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који не буду у могућности да физички присуствују, приступ предавањима биће омогућен путем конференцијских алатки. У зависности од епидемиолошке ситуације постоји могућност преласка на онлајн режим рада.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно Правилнику о вредновању ваннаставних активности студената бити унети у додатку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА.

Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника. 

Линк за пријаву

ВАЖНО:  Курсеви почињу у другом семестру. Пријављени полазници биће обавештени преко имејла о распореду предавања. Kурсеви се одржавају викендом.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Предавања за летњи семестар почињу у интервалу од треће недеље фебруара месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

ПОЗИВ И ПРЕГЛЕД КУРСЕВА И НАСТАВНИКА ПО СЕМЕСТРУ

 

Задовољство нам је да вас позовамо да, у недељу 21. јануара 2024. године, у 18 часова, у Адвентистичкој цркви у Београду (ул. Радослава Грујића 4), присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Наступају студенти из класа наставника: др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора, мр Александре Милановић, доцента, мр Саше Мирковића, редовног професора, мр Срђана Стошића, редовног професора.

Клавирски сарадници: Jeлена Ивановић, самостални уметнички сарадник,  др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник и мр Невена Глигорић, виши уметнички сарадник.

Добро дошли!

IMG 20240117 131631 1