Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство науке, технолошког развоја и иновација позива талентоване младе истраживаче – студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина односно јединица локалне самоуправе као и Српска академија наука и уметности и институти чији је она оснивач.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2023/2024. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

Текст Позива са обрасцем Пријаве  преузимају се на сајту Министарства: https://nitra.gov.rs/, у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација. 

Такође прочитајте и упутство за пријаву младих истраживача.

Рок за подношење пријаве је 27.03.2024. године

Позивамо вас на промоцију двојезичне књиге ,,Постајање наставником кроз теорију и праксу позоришне педагогије/Lehrer werden durch Theorie und Praxis der Theaterpädagogik" ауторке Јелене Гојић, асистенткиње на Катедри за германистику, која ће бити одржана у суботу 16. марта 2023. године у Контакт галерији Студентског културног центра у Крагујевцу од 20 часова.

Добро дошли!

Promocija Jelena Gojic

У сарадњи са Канцеларијом за младе и Градом Крагујевцем Филолошко-уметничким факултетом током априла и маја реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионица је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 25. марта 2024. попуњавањем пријаве.

Јелена Кошинага, докторандкиња Енглеске и америчке књижевности и културе на Универзитету у Сегедину, поводом Међународног дана жена, одржаће предавање Ко се боји феминизма, у четвртак 14. марта 2024. године, у Универзитетској галерији од 18.00 часова.

Улаз је слободан.


Биографија:

Јелена Кошинага је докторска кандидаткиња на програму за енглеске и америчке књижевности и културе на Универзитету у Сегедину у Мађарској. Дипломирала је на мастер студијама енглеских студија, са специјализацијом ‘Енглеска култура и друштво: Род кроз књижевности и културе на енглеском језику,’ такође на Универзитету у Сегедину. Њена истраживачка интересовања укључују родне студије, феминистичку филозофију жеље, учење енглеског језика у контексту Јапана и анализу дискурса.

Завршила је основне студије енглеског језика и књижевности на Универзитету у Крагујевцу у Србији 2010. године. Подржана стипендијом програма Стипендиум Хунгарицум, започела је мастер студије на Универзитету у Сегедину 2017. године и дипломирала 2019. године. Главни фокус мастер студија био је упознавање са значајем родословних студија, како књижевних тако и културних.

Поново освојивши стипендију програма Stipendium Hungaricum, уписала се у Докторску школу књижевних и културних студија на Универзитету у Сегедину од 2019. године.

Током мастер и докторских студија, похађала је низ курсева који су подржали њен академски пут, као што су "Дискурс као интердисциплинарни концепт", "Субјективност и тело обојено родом", "Раса/Етницитет, класа и пол", "Сексуалност/Родна интерсекција" и "Књижевност и семиотика субјекта".

Поред тога, предавала је два семинара на енглеском језику на основним студијама: (1) "Академска композиција" и (2) "Увод у енглеску књижевност и културу 2". Током четири године докторских студија такође је учествовала и на бројним међународним конференцијама те објавила четири академска чланка и четири рецензије књига у различитим мађарским и међународним часописима.

Такође, била је добитница две стипендије. Године 2020, Одбор за стипендије ESSE (Европско удружење за студије енглеског језика и књижевности) доделио јој је стипендију за ту годину. А 2022. године, освојила је стипендију од Toshiba International Foundation (ТИФО). Обе стипендије омогућиле су јој да заврши теренско истраживање у Јапану, што је резултирало завршетком њене докторске дисертације.

plakat feminizam