Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Катедра за германистику Филолошко–уметничког факултета у Крагујевцу организује Дан отворених врата у четвртак 24. децембра 2020. године у 17 часова. Ова манифестација  биће организована електронским путем коришћењем платформе Google Meet. Заинтересовани ученици се могу пријавити путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., након чега ће добити линк за приступ интерактивној радионици.

Позивамо све заинтересоване ученике да се кроз разговор са наставницима, сарадницима и студентима студијског програма Немачки језик и књижевност упознају са информацијама о пријемном испиту, понуди предмета, могућностима за међународну размену, праксу у образовним установама и предузећима, као и бројним ваннаставним активностима. Осим представљања студијског програма и пробног теста за упис у наредну академску годину, заинтересовани ученици ће имати прилику да учествују у интерактивним радионицама које су за њих припремили садашњи студенти и наставници.

 

131998806 107089797952729 2597843145381550656 o

Дом културе Студентски град још од 1981.године приређује бијеналну манифестацију студентске графике, а ове године због епидемиолошке ситуације одложено је отварање изложбе XX Бијенала студентске графике Србије, које је планирано за 12. децембар 2020.године. Основна идеја ове манифестације је да се презентују дела будућих академских уметника, као и карактеристични рукописи ликовних школа.

На овогодишњем, јубиларном,  XX Бијеналу студентске графике Србије, прегледано је 143 рада од 92 студента, а  учествовали су студенти основних, мастер и докторских студија са шест државних академија. Од шест равноправних награда које жири додељује, студенти Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу освојили су три.

Поред равноправних награда, жири додељује и четири похвале, од којих су студенти ФИЛУМ-а освојили две.

Равноправне награде освојили су студенти:

Ивана Милосављевић (Графика књиге, 3.година),

Никола Милошевић (Графика књиге, 3.година), 

Дуња Станојевић (Ликовне уметности,3.година).

Похвале су освојиле студенткиње:

Теодора Мицић (Ликовне уметности, 3.година)  и

Ивана Јанковић (Ликовне уметности, мастер).

Честитамо нашим студентима на изузетном успеху!

bijenale

Музичка омладина-Крагујевац у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, институцијама и установама из Крагујевца, организује онлајн хуманитарни концерт, који ће бити емитован на YouTube каналу Музичке омладине-Крагујевац, 17. децембра, од 20 часова, на дан Оливеровог првог рођендана.

Концерт #zaOliverovzivot  одржаће млади виолиниста Урош Адамовић, ученик Школе за музичке таленте у Ћуприји, у класи проф. Милице Младеновић, уз клавирску сарадњу Јоване Радовановић, ванредног професора ФИЛУМ-а. На концерту ће наступити и млади обоиста Марко Марковић, студент мастер студија Одсека за музичку уметност на ФИЛУМ-у.

Како тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава присуство публике у сали у којој ће концерт бити одржан, у публици ће се наћи плишани медведићи. Након концерта, медведићи ће бити продати путем фејсбук групе Буди хуман - Хуманитарне лицитације.
Они који откупе играчке  новац ће уплаћивати директно на рачун малог Оливера, отворен при организацији Буди хуман, а по достављању потврде о извршеној уплати медведићи ће им бити послати на кућну адресу.

На концерту ће бити изведена нека од најрепрезентативнијих и најлепших дела писаних за виолину.
Програм: Бах, Паганини, Сарасате, Хачатурјан, Жебељан

Mede FILUM

Друго Међународно интернет такмичење ,,Константин Велики" отвара могућност учешћа ученицима, студентима, и младим уметницима из свих земаља света. Одржава се у циклусима од по годину дана у циљу развоја, афирмације младих уметника и јачања међународних културних односа.
  
Међународно интернет такмичење Константин Велики организује се у складу са новим комуникацијским системом, преко интернета, као глобалној, јавној мрежи, која данас повезује милијарде људе широм света. 
У оквиру Такмичења студенти, ученици и уметници имаће прилике да се такмиче у 15 дисциплина: Камерна музика, Дувачки инструменти, World music, Гитара, Клавир, Гудачки инструменти, Соло певање, Комплементарни клавир, Хармоника, Перкусије, Вокални ансамбли, Цртеж, Графика, Фотографија и Плакат.
Стручни Жири, свих дисциплина, састављен је од истакнутих уметника и педагога из земље и света. Број награда које додељује жири није лимитиран, н
Снимак лауреата емитоваће се 3. јуна на сајту http://constantinethegreat.artf.ni.ac.rs/ као и сајтовима Универзитета у Нишу и Града Ниша, а у част славе Града Ниша - Св. цар Константин и царица Јелена.
Организатори Међународног такмичења Константин Велики су Факултет уметности у Нишу, Универзитет у Нишу и Град Ниш.
Рок за пријаве је 31. јануар 2021. године.
Имејл адреса за сва питања и додатне информације: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
plakat srb