Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Протеклог викенда, 25. и 26. марта 2023. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, одржан је други по реду семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година основних студија и ученике завршног разреда средње школе. Идеја за овакав пројекат потекла је од доц. др Кристине Парезановић, која је уједно била и руководилац пројекта, а реализован је у организацији Филолошко-уметничког факултета, уз подршку Министарства културе и информисања и Универзитета у Крагујевцу. Велико интересовање за ове догађаје показује и број учесника, који је ове године за оба догађаја премашио осамдесет пријављених.

У недељу 26. марта, одржано је међународно такмичење из солфеђа ученика завршног разреда средње школе и студената свих година основних студија. Међународни жири, који су чиниле др Кристина Парезановић, др Милена Петровић, мр Ливија Јовчић, мр Сандра Ивановић и мр Михајло Лазаревић, оцењивао је пријављене кандидате на основу три, односно четири елемента провере знања и вештина из солфеђа, а специјалну награду добила је Ивана Мачковић, студент III године Академије уметности у Новом Саду.

Резултате такмичења можете погледати кликом на линк.

2 2

Младен Милосављевић, студент мастер академских студија Француски језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету, освојио је прво место у Србији на такмичењу у писању франкофоног диктата, у категорији сениора. 
Франкофони диктат одржава се традиционално током месеца франкофоније. Организован је у две категорије: јуниори (ученици) и сениори (студенти).
Диктат је читала француска лекторка Лизон Роиг, а студенте је за диктат припремала лекторка Катедре за романистику Биљана Лазовић.
Студент Младен Милосављевић је на крају 4. године студија положио највиши ниво француског језика (C2) у Француском институту у Београду, па је овај успех велико задовољство за његове професоре.
Mladen Milosavljevic
  Photo Dictée francophone 2023

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената Катедре за соло певање, који се организује у Кући Ђуре Јакшића, у четвртак 30. марта 2023. године од 19 сати. На концерту ће наступати студенти из класа: редовног професора мр Марине Трајковић Биџовски, редовног професора мр Оливера Њега и ванредног професора мр Војислава Спасића, уз клавирску сарадњу самосталног уметничког сарадника Душана Торомана и вишег уметничког сарадника мр Петра Марковића. 

Добро дошли!

 plakati kamerne 30 3 2023 page 0001

Други концерт Камерног оркестра ФИЛУМ-а одржао се 17. марта 2023. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије у оквиру концертне сезоне ФИЛУМ-а. Камерни оркестар у саставу је студената Катедре за гудачке инструменте, а овај концерт одржан је у сарадњи са Катедром за соло певање, па су посетиоци имали прилику да чују и солисте у склопу Камерног оркестра.  Уметнички руководилац оркестра је Мирјанa Нешковић, доцент на Катедри за камерну музику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

 

Задовољство нам је да вас позовамо да, у среду 29. марта 2023. године, у 18 часова, у Кући Ђуре Јакшића, присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте. Наступају студенти из класа наставника: мр Саше Мирковића, редовног професора, др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора, мр Срђана Стошића, редовног професора и мр Александре Милановић, доцента.

Клавирски сарадници: Др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник и Невена Глигорић, виши уметнички сарадник.

Добро дошли!

 29 3 2023 page 0001