Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо на изложбу студентских радова Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета под називом Смотра 2023, која ће се одржати у Кући Ђуре Јакшића, у среду, 7. јуна 2023. године у 19 часова.

Приказани радови настали су под менторством професора: др ум. Катарина Лончаревић, ванредни професор, др Јелена В. Атанасијевић, редовни професор, мр Сања Дрвеница, редовни професор, мр Небојша Савовић, ванредни професор, др ум. Ивана Павловић, ванредни професор, др Бојана Пашајлић, доцент, Наталија Богдановић, доцент, Јелена Рувидић, доцент.

На пројектима је кроз различитост обрађиваних тема приказана опсежност деловања за који су студенти оспособљени након oсновних и mастер академских студија Унутрашње архитектуре, кроз предмете: Еколошка архитектура, Ентеријер кроз ликовну транспозицију, Ефемерна архитектура, Ликовни и конструктивни елементи намештаја, Моделовање, Намештај у ентеријеру, Основи пројектовања и стандардизације у ентеријеру, Основи пројектовања и типологија намештаја, Основи типологије урбаног дизајна, Предмет Типологија урбаног дизајна, Савремена архитектура и унутрашњи простор и Стилска унутрашња архитектура.

Добро дошли!

1 4

Задовољство нам је да вам представимо и да вас позовемо да испратите програмске активности Београдске интернационалне недеље архитектуре која гостује у Крагујевцу, у петак 2. 6. 2023., у оквиру темата GOOD URBAN LIFE 3.

,,GOOD URBAN LIFE пројекат 2023. године улази у четврту годину реализације Good Urban Life формата који сваке године варирају зависно од тематског фокуса као и локације реализације програма. Good Urban Life (GUL) је покренут 2020. године (кустоси Јелена Брајковић (СРБ) И Давид Цалас (АТ)) и обухвата различите актере, градове, идеје, приступе, као и резултате. Оригинална концепција је настала у европској академској и истраживачкој средини и временом је прерастала у формате у коме учествују различити урбани актери са различитим искуством, ради подстицања инклузивнијег схватања питања која се тичу урбане средине.

GOOD URBAN LIFE (ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ) као посебан БИНА програм ове године реализује се у Крагујевцу у сарадњи са Катедром за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета."

Догађај се састоји из три формата: предавања (сала 205, Факултета инжењерских наука), БИНА шетња (обилазак три локације са стручним вођењем) и изложба која че се одржати у атријуму Факултета инжењерских наука.

Good urban life 3

O пројекту

A4 flajer

На 22. Бијеналу студентског цртежа Србије, које је отворено 20. маја 2023. у Галерији ДКСГ на Новом Београду, приказани су радови студената основних, мастер и докторских студија са шест државних академија из Београда, Новог Сада, Ниша, Звечана и Крагујевца.
Стручни жири је, прегледавши 340 радова од 148 учесника, доделио четири равноправне награде које се састоје у организовању самосталне изложбе награђених аутора у Галерији Дома културе Студентски град.
Филолошко- уметнички факултет се успешно представио селекцијом радова 34 студента, под менторством пет професора са Катедре за ликовне уметности.
Од четири додељене награде, две су припале студентима Даници Денић и Лазару Вучковићу, са друге године ОАС Графички дизајн, под менторством мр Милице Антонијевић, ванредне професорке.
Изложба се може погледати до 13. јуна 2023.

IMG 4864a97ca81d52069fb28c3e374fa6be V 

  

Задовољство нам је да вас позовемо да, у четвртак 1. јуна 2023. године, са почетком у 19 часова, у Малом ликовном салону Народног музеја Шумадије, присуствујете отварању изложбе Теодоре Мицић, сараднице у настави на Одсеку за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета. 
Изложбу ће отворити др ум. Бојан Оташевић, редовни професор на Катедри за ликовне уметности.

Теодора Мицић рођена је 1998. године. Завршила је основне студије на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, смер Ликовне уметности, модул Графика. Ради као сарадник у настави на истом факултету, на  td {border: 1px solid #cccccc;}br {mso-data-placement:same-cell;} Катедри за ликовну уметност .Члан је УЛУС-а од 2023. године. До сада је остварила пет самосталних и преко шездесет групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више похвала и награда.

Pozivnica T.Micic 5

Пројекат PARALLEL REALITIES Катедре за унутрашњу архитектуру реализован је у оквиру конкурса Шта нам тешко који је расписан кроз програм ,,Млади су закон" Министарства омладине и спорта Републике Србије, у организацији Младих истраживача Србије и низа невладиних организација (Центар за грађанско деловање, ТИМ42, Покрет горана Војводине, ГМ Оптимист). 

PARALLEL REALITIES представља просторно-уметничку интервенцију у јавном простору. За локацију пројекта изабран је лучни мост број 1 који се налази на реци Лепеници у центру Крагујевца. Одабрана локација била је погодна за извођење пројекта због високе фреквенције људи и њеног историјског значаја.
Пројекат је изведен имплементирањем провидне фолије између стубова, на којој су исцртани објекти Милошевог венца. Маркерима су могла да се допуне празна места. На тај начин би пролазници имали могућност учествовања у повезивању прошлости и садашњости.

Пројекат је настао у оквиру предмета Еколошка архитектура и Ефемерна архитектура под менторством доц. др Бојане Пашајлић и доц. Наталије Богдановић, у сарадњи са Странд асоцијацијом.

3 2