Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Филолошко-уметнички факултет се по други пут представља у оквиру 39. међународне архитектонске конференције Пирански дани архитектуре под насловом ,,Искрена архитектура’’ (Honest Architecture) ПДА је међународни догађај са једном од најдужих традиција, а одржава се од 1983. године у граду Пирану у Словенији.
Изложба за награду Piranesi у оквиру наведене конференције биће отворена од 26. новембра у изложбеном простору Монфронт у Порторожу.
Критеријуми за селекцију при одабиру рада за ову престижну награду огледају се у поштовању природног и културног наслеђа, добро осмишљеној интеграцији у урбано или природно окружење, савременом схватању традиционалних и аутентичних архитектонских елемената, складу просторног и дизајнерског сагледаног у контексту просторне целине.
У складу са овим Катедра за унутрашњу архитектуру представља се са два рада:

Идејно решење Студентског културног центра у Крагујевцу
Студент / Марија Војисављевић
Ментори / др ум. Катарина Лончаревић и др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2021/2022.
Интегративна регенерација старог градског језгра Крагујеваца – студија случаја улице
Иво Лоле Рибара
Студент / Катарина Урошевић
Ментори / Наталија Богдановић, маст. инж. арх., и др Бојана Пашајлић
Настало у академској 2021/2022.

ilustracija min

На 3. Међународном бијеналу уметности АРТиЈА - Радови на папиру и од папира, петочлани међународни жири Бијенала доделио је ванредној професорки ФИЛУМ – а, мр Милици Антонијевић, награду у рангу прве, за графику „Уроборос – плес око Сунца“ у техници високе штампе. Организатор Бијенала је Спомен – парк ,,Крагујевачки октобар", а реализатор Градска галерија Мостови Балкана.

Изложба је отворена 18. новембра 2022, а радови који су изложени у четири галеријска простора у Крагујевцу моћи ће да се погледају све до 18. јануара 2023. године.

 DIPLOMA  RAD min

02

 

На 58. Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације, који је од 8. до 13. новембра 2022. године одржан на Београдском сајму, жири Београдског сајма донео је одлуку о додели признања произвођачима, излагачима и појединцима у више категорија. Награду „Златни кључ“ у категорији Најбољи млади дизајнер добио је FILUM – work station за пројекат „Радно-излагачка станица / Work exhibition station“ аутора Kатарине Лончаревић, Јелене Рувидић, Наталије Богдановић и Бојане Пашајлић са студентима.
poster 2 min

Признање у категорији Дигиталне технике, дизајн и продукција у урбанизму и архитектури-медијска презентација урбанизма и архитектуре за рад АРЕНАЛ-ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ, Савет 31. Међународног салона урбанизма (Чачак, 2022.) доделили су  проф. др Јелени В. Атанасијевић, проф. др ум. Ивани Павловић и проф. мр Сањи Дрвеница са Филолошко-уметничког факултета и проф. др Ратки Чолић, проф. Ивану Рашковићу и асистентима М. Костић и Ј. Бугарски са Архитектонског факултета.

Снимио Бојан Матић, продукција ФИЛУМ.

 

priznanje 31 salon urb

И ове године посетиоци Београдског сајма намештаја имаће прилику да виде како млади талентовани дизајнери смело осмишљавају будућност у обликовању намештаја.

Студенти Филолошко-уметничког факултета, студијског програма Унутрашња архитектура, излагаће на Сајму у оквиру Дизајн блока. На Сајму ће своје радове представити најталентованији студенти овог студијског програма.

Позивамо све заинтересоване у савремене токове у дизајну и изради намештаја, да посете наш изложбени простор у Хали 2, ниво Б, Дизајн блок, на Сајму намештаја.

Izložba na Sajmu nameštaja UA page 0001